Halverwege de Lange Veerstraat bevindt zich tussen verschillende restaurants en snackbars het nieuwe pareltje van Haarlem: Effen Grijs. Het mooie pand met een klein terras ervoor ziet er uitnodigend uit. Na veel goede verhalen te hebben gehoord over deze aanwinst in de Haarlemse horeca, konden we niet wachten om hier een hapje te eten!

Effen-Grijs-Haarlem-2

Eigenaar Julian Putto staat trots achter de stoere, houten bar van zijn restaurant. Hij draagt, net als de rest van het personeel, een grijze spijkerblouse. En ook de muren, vloeren en plafonds zijn hier, jawel, effen grijs. Zo is ook de naam van het restaurant ontstaan, vertelt Julian. Na jaren horeca-ervaring in Haarlem werd het tijd om zijn eigen zaak te openen. Het pand waar eerder sportcafé Keu zat werd rigoureus verbouwd, en tijdens het verven ontstond letterlijk en figuurlijk Effen Grijs.

Effen-Grijs-Haarlem-3

Het geheel oogt strak, open en fris en er hangt zelfs een schommel aan de bar. Hier kan worden geborreld en tegelijkertijd kan er aan verschillende tafels worden gegeten. Gezellig! En dat is volgens Julian ook precies de bedoeling. Niet alleen hierin onderscheidt Effen Grijs zich van de vele restaurants in de Lange Veerstraat, vooral de hoge kwaliteit van het eten is hun visitekaartje. Tijd om te proeven!

Effen-Grijs-Haarlem-4

Chefkok Mike van der Putten werkte hiervoor bij Restaurant 139. Maar waar daar de Spaanse keuken centraal staat, kan hij hier al zijn wereldse creativiteit kwijt. En die heeft Mike! Hij bruist van de energie en vertelt vol passie over Bourgondisch vlees, bijzondere kazen en speciale groenten. Elke maand wisselt de kaart van Effen Grijs, en zo creëert chef Mike steeds vier verschillende voor-, hoofd- en nagerechten.

Effen-Grijs-Haarlem-5

Wij werden vanavond verrast, en kregen een geweldig 5-gangendiner voorgeschoteld. De keuken is niet specifiek Frans of Spaans, maar de aandacht ligt op de ‘twist’. Zo is de heerlijke hummus, die bij het brood geserveerd wordt, gemaakt van tuinbonen. De ‘moderne hutspot’ bestaat uit verschillende soorten wortel, zoete aardappel, knoflookjus en de topper: goddelijke Ibérico bavette – een uniek stukje rund.

Verder passeren kabeljauw met gerookte paling, allerlei bijzondere kazen en een prachtig dessert de revue. Alles smaakt even overheerlijk! Bovendien wordt elke gang geserveerd met een perfect passende wijn. Ober Tim vertelt enthousiast en professioneel, en hierdoor is de kwaliteit van zowel het eten, de wijn als de bediening van Effen Grijs van bijzonder hoog niveau.

Effen-Grijs-Haarlem-1

Effen Grijs heeft de ambiance (en de prijzen!) van een eetcafé, maar het eten is van topkwaliteit. Probeer op tijd te reserveren, want het zit hier elke avond gezellig vol. En terecht!

Effen Grijs
Lange Veerstraat 20
2011 DB Haarlem
023 5511881
Facebook.com/Effengrijs

Openingstijden:
Elke dag van 16:00 – 01:00 uur
Dinsdag gesloten

Reserveer hier direct een tafeltje bij Effen Grijs

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie