Eind september is er aan het begin van de Zijlstraat, vlakbij de Grote Markt, een nieuwe koffiebar geopend: Vascobelo. In het historische pand kun je -uiteraard- terecht voor koffie, maar Vascobelo biedt nog zo veel meer. De koffie is hier van bijzonder hoge kwaliteit, het wijnaanbod is samengesteld door een van Nederlands’ beste sommeliers, taarten worden versgebakken en ook voor een uitgebreid ontbijt of gezonde lunch kun je heel goed bij Vascobelo terecht. De hoogste tijd om even langs te gaan!

vascobelo-haarlem-14

vascobelo-haarlem-02

vascobelo-haarlem-15

Wie nu meteen denkt dat dit het ‘zoveelste, Haarlemse koffietentje’ is, heeft het mis. Ik zelf drink bijvoorbeeld geen koffie, maar het is alsof ik bij Vascobelo in een warm bad stap. Er hangt hier een bijzonder aangename sfeer, de aankleding is subliem en het aanbod naast koffie is zeer uitgebreid. Het pand op nummer 94 was voorheen een schoenenzaak, maar na maandenlang te hebben verbouwd is een verrassend prachtige brasserie het resultaat. Grote ramen bieden vrij zicht op de Zijlstraat en de zitplekken op de eerste verdieping zijn nu al erg populair. En dan heb ik het nog niet eens over het interieur…

vascobelo-haarlem-10

vascobelo-haarlem-16

vascobelo-haarlem-06

Over alles is nagedacht, zonder dat Vascobelo te gelikt of overgestyled overkomt. Er staan prachtige, hoge boekenkasten, kunstfotografie hangt aan de muren en al het meubilair, van donker hout en messing, is handgemaakt. Op de eerste verdieping is een soort ‘skybox’ gecreëerd. Hierdoor kun je boven van de aangename sfeer beneden meegenieten en oogt het beneden erg ruim door de hoogte. Overal bevinden zich mooie zithoekjes, achter in de zaak is een open koffie- en wijnbar en er is zelfs Vascobelo merchandise te koop. De ouderwetse bolhoed aan de kapstok en rustige jazz door de speakers maakt het plaatje compleet.

vascobelo-haarlem-01

vascobelo-haarlem-05

vascobelo-haarlem-17

Over aankleding gesproken: alleen al om hoe het personeel eruitziet, moet je hier eens langs. Fancy bretels, een nette stropdas, alsof je je even in de jaren 30 bevindt. Vol enthousiasme vertellen de heren en dames (want dat zijn ze!) hier over ‘hun’ koffie: Vascobelo – Belgium’s finest coffee. De naam is een samenvoeging van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco di Gama en België. De befaamde Vascobelo koffie, die al vele prijzen in de wacht sleepte, komt in deze zogenaamde V-bar tot leven. De sfeer hier is elegant, authentiek en toch huiselijk. Voeg daar verse taarten, bijzondere tapas en heerlijke dranken aan toe (gemaakt met ’s werelds beste ingrediënten) en je snapt waarom ik me hier direct thuis voel.

vascobelo-haarlem-03

vascobelo-haarlem-04

vascobelo-haarlem-13

Naast Vascobelo koffie, goede wijnen en een uitgebreide ontbijt- en lunchkaart biedt de V-bar ook baristaworkshops en afternoon tea’s aan. En dan heb ik het beste geheim van de zaak nog niet eens verklapt… Op een verborgen plek in de binnenstad, achter het historische pand bevindt zich namelijk de binnentuin – op het zuiden! Het is duidelijk, de Vascobelo V-bar is zo veel meer dan alleen een koffiebar. Het is een chique brasserie midden in Haarlem waar je kunt genieten, drinken, eten, lachen en opladen. Beloofd.

vascobelo-haarlem-07

vascobelo-haarlem-08

vascobelo-haarlem-09

Vascobelo V-bar
Zijlstraat 94

2011 TR Haarlem
Tel 0031 858 882 764
www.vascobelo.be

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 08:00 – 18.00 uur
Zondag: 09:00 – 18:00 uur

Een tafeltje reserveren? Dat kan hier:

Fotocredits: Linda Kortekaas Fotografie

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie