Bofkonten zijn wij in Haarlem met het strand om de hoek. Maar er is nog iets wat dit gebied uniek maakt: de duinen. Een enorm natuurgebied wat mij altijd het gevoel geeft even helemaal weg te zijn. Net vakantie. Deze week mocht ik op pad naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een gebied van 3500 (!) hectare in Zandvoort wat barst van de damherten. Extra bijzonder: deze maand is het voor deze dieren bronsttijd. Naast prachtige plaatjes levert dat ook bijzondere taferelen en geluiden op…

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven duizenden herten. Je spot ze overal. Deze maand gaat het er wild aan toe want de mannenherten zetten het op een ‘burlen’. Een geluid waarmee ze de vrouwtjes proberen te imponeren. Twee mannenherten gaan het gevecht met elkaar aan en de ‘winnaar’ mag paren met de vrouwtjes. Ik vind alle herten die om je heen lopen sowieso al een mooi plaatje, maar dit levert extra bijzondere beelden op. Om ze te kunnen spotten worden er deze maand burlwandelingen georganiseerd met een gids. Hij neemt je mee het gebied in, vertelt over alles wat hier groeit en leeft en probeert de burlende herten te spotten.

Tijdens de burlwandeling denk ik al snel: wat een enorm gebied is dit! De gids neemt ons mee naar allerlei soorten natuur en ik ben blij dat hij er is, anders zou ik verdwalen vrees ik.. Het voelt hier bijna on-Nederlands. Grote vlaktes, bijzondere beesten, water en veel frisse lucht. De herten springen continue in het rond, ze zijn niet te missen. De wandelingen zijn echt een aanrader. Ik ga vaker naar dit gebied toe, gegarandeerd een leeg hoofd hierna!

De burlwandelingen zijn onderdeel van Zandvoort Goes Wild! De hele maand oktober is er van alles te doen in Zandvoort. Naast de wandelingen is er bijvoorbeeld een Drive-in Cinema op 20 oktober in de Tarzanbocht op Circuit Zandvoort met om 19 uur de film The Lion King (jeugdsentiment!), en om 21.30 uur Fast & Furious 8 (je bent tenslotte op het circuit). Verder is dit de laatste maand dat de strandtenten open zijn, dus pak dit moment nog even voordat de winter echt begint. Maar er is veel meer, check het hier.

Burlwandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Iedere woensdag, zaterdag en zondag in oktober
Tijd: 15.30 uur
Prijs per persoon: 7,50 (kinderen 6,-)
Meer info en tickets: www.vvvzandvoort.nlHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké