Bij de meeste restaurants in Haarlem heb je tegenwoordig als vegetariër, of als je een keertje niet voor vlees of vis wilt gaan, prima wat keuze. Waar bij sommige alleen pasta met paddenstoelen of salade met geitenkaas op het menu staan (niks mis mee, trouwens!) gaan andere plekken nog net even wat verder. Waar in Haarlem kun je goed, uitgebreid vegetarisch eten?

10x-Vegetarisch-eten-in-Haarlem

 

By Lima

Altijd vol en bijzonder populair, en terecht: By Lima is niet meer weg te denken uit Haarlem. Alles bij By Lima is suikervrij en zonder E-nummers, eerlijk én -vooral belangrijk- heerlijk! Sap uit de slowjuicer, veganistische taartjes en een vegetarisch borrelplateau? By Lima biedt het allemaal. Daarnaast is het gewoon een heel fijne, tweede woonkamer om gezellig af te spreken.
Zijlstraat 65 – Meer over By Lima >

By-Lima-Haarlem-7

 

Blend

Blend is perfect voor ontbijt of lunch. De menukaart bestaat uit allerlei gezonds wat stuk voor stuk vers bereid wordt. De smoothies, salades en snacks bevatten allemaal superfoods, maar zijn vooral superlekker! De inrichting van Blend is ook een feestje en dan hebben we het zonnige terras aan de Gasthuisvest nog niet eens genoemd…
Kleine Houtstraat 138 – Meer over Blend >

Wifi-hotspots-Blender-Haarlem-4

 

Frenchie

Bij Frenchie aan de Gedempte Oudegracht staat puur en eerlijk eten centraal. Geschikt voor de hele dag (ontbijt, lunch, borrel en diner). Elk gerechtje heeft zijn eigen twist. Op de kaart veel bowls, lekkere yoghurts en pancakes. Ook in de avond heerlijke gerecht. Vraag ook naar vega opties, want die zijn er genoeg!
Gedempte Oude Gracht 46 – Meer over Frenchie >

Frenchie restaurant French cuisine Haarlem

 

Sla

Nieuwkomer Sla is niet te missen als je vanuit het station richting Haarlem centrum gaat. En wie bij sla alleen aan konijnenvoer denkt, moet hier zeker even naar binnen lopen! De mogelijkheden zijn eindeloos, en je kunt je zelf samengestelde salade (of smoothie of ontbijtje) meenemen naar huis of hier gezellig opeten. Bovendien heeft Sla een ‘no waste policy’, als een ingrediënt op is, dan is er altijd een lekker alternatief en ook zijn de groenten hier seizoensgebonden.
Kruisweg 68 – Meer over Sla >

sla-haarlem06

 

Brick

Niet specifiek vegetarisch of biologisch, maar op het wisselende menu vind je altijd minstens twee erg verrassende, vegetarische gerechten. Daarnaast is de locatie – midden in de Vijfhoek! – geweldig. Brick is onlangs vernieuwd en is, mede dankzij het briljante dakterras, een ideale plek om met een gemêleerd gezelschap (vega of niet) te lunchen, borrelen of dineren. Er is voor iedereen genoeg keuze.
Breestraat 24 – 26 – Meer over Brick >

restaurant-brick

 

Table 24

Bij Table 24 kun je dineren en staat vooral het hapjes delen centraal. Ook veel vega hapjes op de kaart, dus stel je eigen vega hapjes plateau samen. Verder is Table 24 gewoon een heel fijn restaurant: warm maar toch modern, knus maar niet te klein en een geweldig terras.
Oude Groenmarkt 24 – Meer over Table 24 >

brick-binnen

 

New Vegas

Het eerste 100% vegan restaurant in Haarlem vind je aan de Koningstraat 5. Met een laagdrempelige plantaardige keuken met herkenbare gerechten voor iedereen. 
Koningsstraat 5 –
Meer over New Vegas >

 

Mama Gaia

Zodra je bij Mama Gaia binnenkomt, voel je de relaxte, maar tegelijkertijd ook vooruitstrevende sfeer direct. Het zou goed te geloven zijn dat restaurants er in de toekomst ook ongeveer zo uit komen te zien. Alles is tot in de puntjes verzorgd en het ziet er strak uit, maar er waait een frisse, natuurlijke wind doorheen (de bar is bijvoorbeeld gemaakt van op elkaar gedrukte aarde). Voeg daaraan een heerlijke menukaart toe en je hebt het recept voor succes!
Gonnetstraat 26 – Meer over Mama Gaia >

 

Overige tips

Haarlem heeft honderden restaurants, maar bij de volgende plekken is het net wat makkelijker vegetarisch eten dankzij een uitgebreider aanbod zonder vlees of vis: de Soepkantine, Phang-Nga Bay (Thais en Indonesisch) of Taste of India.

Eet smakelijk!

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!