Waar de prachtige Schagchelstraat vroeger relatief onontdekt was, is het nu steeds meer dé place to be in Haarlem. Midden in de stad, vlakbij de Grote Markt, maar toch nog steeds knus en uniek. En – misschien wel het leukst – steeds meer originele zaken vestigen zich hier. Zo ook Brownies & downieS: dit bijzondere lunchcafé bevindt zich sinds begin oktober in het geweldige, monumentale pand op nummer 26.

brownies-en-downies-08

brownies-en-downies-04

Zes jaar geleden werd de allereerste vestiging van Brownies & downieS geopend in Veghel, Brabant. Dit lunchcafé bood een combinatie van kwalitatief goede gerechten en de bediening van medewerkers met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Dit unieke horeca-concept is inmiddels op meer dan dertig plekken in Nederland te vinden, zelfs in Kaapstad zit een vestiging! Als hoofdstad van Noord-Holland kon Haarlem dan ook niet achterblijven en gelukkig vonden initiatiefnemers Mandy en Inge dit ook.

brownies-en-downies-07

brownies-en-downies-05

De uit IJmuiden afkomstige vriendinnen kennen elkaar al bijna hun hele leven. Na te hebben gewerkt in de horeca, zorg en re-integratie kwamen deze drie passies samen in dit bijzondere lunchcafé. Mandy vertelt: “Brownies & downieS is zo veel meer. Naast dat je hier heerlijk kunt ontbijten, lunchen of koffie drinken, bieden wij een werk- en leerplek. Onze medewerkers vinden het geweldig om hier te werken. En wij zijn ook zo blij met hen! We worden continu verrast, leren veel en lachen ontzettend vaak met z’n allen.”

brownies-en-downies-06

Zodra je binnenstapt krijg je direct een huiskamer-gevoel door de retro zithoek bij het raam. Bijzonder, want de ruimte is gigantisch. Toch lijkt Brownies & downieS allesbehalve een kantine. “Toen de voormalige Oosterse woonwinkel leeg was gehaald, en wij onze intrek konden doen, waren we wel even bang. Het pand was prachtig, maar ook erg groot! Met hulp van een styliste is het eindresultaat precies geworden zoals we hoopten: licht, natuurlijk, met veel hout, vol planten en vooral ontzettend gezellig.” aldus Inge.

brownies-en-downies-10

En gezellig is het hier zeker! Je kunt een kijkje nemen in de ruime open keuken of een bordspel spelen in de zitkamer. Kinderen vermaken zich prima in de speelhoek en wat ook extra fijn is: je kunt hier gemakkelijk de kinderwagen naast de tafel zetten zonder dat-ie in de weg staat. Brownies & downieS oogt gezellig én rustig. Dat laatste is niet alleen belangrijk voor de gasten, maar ook voor de unieke bediening.

brownies-en-downies-09

De acht medewerkers met een beperking helpen in de bediening of in de keuken. Hier maken ze samen met de kok de heerlijkste gerechten klaar. Zo staat Brownies & downieS niet alleen bekend om hun brownies (al is die wel erg lekker!), maar hebben ze al meerdere keren gehoord de beste appeltaart van Haarlem te hebben. De ontbijt- en lunchkaart is lekker uitgebreid, er is voor ieder wat wils. Kun je niet kiezen? Het lunch-proeverijtje ‘van alles wat’ valt dan ook goed in de smaak.

brownies-en-downies-02

brownies-en-downies-03

Inge en Mandy: “Bij alles wat we doen stellen we de vraag: worden we er blij van? We willen niet alleen onszelf, maar ook onze gasten blijven verrassen. Zo wisselt onze kaart en de samenstelling van onze high tea regelmatig en krijg je een klein extraatje bij je thee of koffie. En natuurlijk zorgen onze unieke medewerkers ook vaak voor bijzondere gebeurtenissen.”

brownies-en-downies-01

Laat je dus verrassen bij Brownies & downieS, je wordt ontzettend blij van dit mooie lunchcafé!

Brownies & downieS Haarlem
Schagchelstraat 26
2011 HX Haarlem
www.browniesanddownieshaarlem.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 09:00 – 17.00 uur

Fotocredits: Stephanie van der HeijdenHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké