Je hebt van die dagen, dan ben je blij dat je niet hebt ontbeten. Bijvoorbeeld als je mag komen voorproeven bij het nieuwe Cafe Martinus aan het Spaarne! De grote leestafel was voor deze gelegenheid prachtig opgedekt met vintage bordjes, verse bloemen, goud bestek en een panterprintje. Het was natuurlijk een beetje een feestje dus bij binnenkomst konden we meteen aan de champagne! Maar dan met komkommer, frambozen en spuitwater, heerlijk verfrissend. Tijdens de binnenloop verschenen er steeds meer prachtig uitziende taarten en salades op tafel, ik kon me amper inhouden om niet alvast stiekem een hapje te nemen…

Het café, gerund door Bruno en Diantha (bekend van hotspot By Lima), is vernoemd naar de vader van Diantha. Boven de wasbak bij de wc’s hangt een foto van hem. “Mijn vader verbouwde altijd eigen groente en kwam dan thuis met enorme pompoenen of courgettes. Bij Martinus gebruiken we zoveel mogelijk duurzame producten, dus weinig vis en vlees.”

Te mooi om op te eten
Smaak kun je niet fotograferen, maar ik vermoed dat de foto’s toch iets doen met je smaakpapillen en je humeur. Taarten versierd met vers fruit en eetbare bloemen, pancakes met rood fruit en gecarameliseerde peer, blauwe butterfly tea die paars wordt met een drupje citroen en een smoothie waar een zeemeermin in is gesprongen. Je leest het goed, een zeemeermin.

Veel van de gerechten op de kaart bij Martinus zijn vegan. Daar word ik over het algemeen niet heel enthousiast van; ik hou van vlees en boter, kaas en eieren ☺. Bij vegan denk ik al snel aan groente en bonen, niet echt iets dat ik buiten de deur wil eten. Na mijn bezoekje aan het café weet ik beter, vegan is zoveel meer dan dat en lekker! Voor de hartige trek zijn er salades, snacks, sandwiches en jawel, een broccoli-bonen burger op een rode bietenbol. Deze was voor mij nog wat te spannend maar naast mij hoorde ik blije kreetjes na een hap van deze veggie burger.

Bij Martinus mag je zelf uitmaken wat je wanneer eet, dus geen flauw gedoe als je om drie uur ’s middags wilt ontbijten. Alles op de kaart kun je de hele dag door bestellen, ik hou ervan.

Interieur in the mix!
Het pandje op nummer 94 was in mijn herinnering nogal een donker hol, maar eigenaren Diantha en Bruno hebben het omgetoverd tot een sfeervolle en lichte plek. De zaak is een mix van old school leunstoelen, riet, marmer en hout. De muren zijn onbewerkt of juist felgekleurd en behangen met grote prints. Flamingo’s, discoballen en grote planten zorgen ervoor dat de betonnen ruwe vloer warm oogt. Ik vind de lamp boven de leestafel helemaal geweldig en het damestoilet is een plaatje. “We hebben alles zelf bedacht en bij elkaar gezocht. De stoeltjes stonden hier al en hebben we over geschilderd, die lamp vond ik op Marktplaats.“ Interieurstyling kun je wel aan Diantha overlaten. “Alles moest snel dus hebben we het meeste zelf gedaan, de grote leestafel achterin is door Bruno en mijn vader gemaakt van een paar lange balken van de bouwmarkt.”

Martinus is ook een fijne plek om te vergaderen of lunchen met een grote groep en er zijn genoeg stopcontacten om je laptop in te pluggen, top dat daar ook aan is gedacht. Als het lekker weer is kun je buiten zitten aan de waterkant.

By Lima
Diantha en Bruno runnen ook By Lima in de Zijlstraat. “Daar zijn we een beetje beperkt qua kaart en ruimte. Juist daarom waren we al een jaar op zoek naar een mooie plek voor een tweede zaak waar we wel al onze creativiteit in kwijt kunnen”, aldus Diantha. Wat mij betreft is dat helemaal gelukt, Martinus is echt een aanwinst tussen de al bestaande horeca aan het Spaarne.

Café Martinus
Spaarne 94
2011 CL Haarlem
Tel: 023 574 8081
www.instagram.com/cafemartinus

Openingstijdens
Maandag t/m zaterdag 8.00 – 18.00 uur
Zondag 9.00 – 18.00 uur

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!