Voor een culinaire midweek in Haarlem hoef je niet te wachten op het jaarlijkse event Haarlem Culinair. Met bijna 500 horecagelegenheden heeft onze stad een bijzonder grote horecadichtheid en dus erg veel hotspots om uit te proberen. Van street food tot urenlang tafelen, en van gezellige brasseries tot restaurants met een Michelinster; Haarlem heeft het. In een midweek gaat het je helaas niet lukken alles bij langs te gaan, maar een paar highlights kunnen zeker. Ben jij een beetje bourgondisch ingesteld en wil je je smaakpapillen de midweek van hun leven geven? Dan is Haarlem the place to be. Ik, Rianne, geef je mijn tips voor een culinaire midweek in Haarlem!

 

Culinaire midweek Haarlem

 

Voorbereiding

Voordat je midweek kan beginnen, kun je het best alvast een paar dingen regelen. Bedenk bijvoorbeeld wat je ongeveer wilt doen en stippel ruwweg een plan uit. Vasthouden aan dit plan is niet eens altijd nodig, maar een rode draad is altijd fijn om te hebben. Op de website van Visit Haarlem vind je vaak mooie deals van Haarlems hotels, zoals speciale midweekarrangementen. Ruim van tevoren boeken is aan te raden, want voor je het weet zijn de datums die je in je hoofd hebt al vergeven. Ook is het handig vroegtijdig te reserveren bij de restaurants waar je wilt dineren, vooral als het gaat om sterrenrestaurants. Check daarom op tijd of er op de datums van je overnachting nog plek is bij de restaurants die je op het oog hebt. Geboekt en gereserveerd? Dan kan de voorpret beginnen!

 

Midweek Haarlem

 

Dag 1 – Hartelijk welkom

Welkom in niet alleen een van de lekkerste, maar ook een van de mooiste steden van Nederland. Als Haarlemmers mogen we er vaak van genieten; de gezellige straatjes, de oude huizen en de monumentale gebouwen. Niet alleen het goede eten maakt Haarlem zo fantastisch, maar ook de rijke cultuur. Daarom beginnen we vandaag met een stukje geschiedenis. Nadat je je koffer naar je kamer hebt gesjouwd en je kleren in de kast hebt gelegd, wandel je langzaamaan langs het Spaarne naar Molen De Adriaan. Deze oude windmolen heeft, naast trasmolen en tabaksmolen, ook als korenmolen gediend. Hier leer je hoe er vroeger uit graan meel werd gemalen.

Ben je toe aan lunch, dan is er een inspirerende plek in de buurt die ik zeker wil aanraden. Hier bewijzen ze namelijk dat je voor lekker eten niet altijd dierlijke producten nodig hebt. Ik heb het over plant based restaurant Mama Gaia. Hier weten ze hoe ze moeten koken met plantaardige producten! Dus ook als je nog wat inspiratie zoekt om thuis vaker vega(n) te koken… Verder zijn er in de stad natuurlijk ook veel andere leuke lunchtenten te vinden. Wij geven je graag wat tips >

 

 

Neem de rest van de middag om een rondje door het centrum te lopen en Haarlem te verkennen. Als je onderweg zin hebt in een kopje koffie-to-go, weten wij nog wel een paar goede plekken.

Aan het begin van de week zijn niet alle restaurants open, maar gelukkig een aantal van onze favorieten wel. Zo zit je bijvoorbeeld erg goed bij restaurant Brick voor een verrassend avondje tafelen, bij La Forca voor authentiek Italiaans, bij Table 24 voor een internationale keuken met shared dining concept en bij Arroz voor het lekkerste uit de Spaanse keuken. Proost op de eerste culinaire dag in Haarlem en bon appetit!

 

Paella
Arroz

 

Dag 2 – Proberen kan altijd

Vandaag staat er voor de koffieliefhebber iets tofs op de planning: een baristacursus! Leer alles over koffie en hoe je het perfecte bakje zet tijdens een tweeëneenhalf uur durende workshop van GUUS Koffie, die gegeven wordt bij restaurant Meneer Frans. Het eerste kopje zal misschien niet perfect zijn, maar proberen kan altijd. Let op! Deze cursussen worden vaak gegeven op dinsdagen, donderdagen en soms zaterdagen. Komen de datums van GUUS Koffie niet overeen met jouw agenda, dan kun je ook kijken of Barista Café toevallig een cursus organiseert.

 

La Maru

 

Iets anders (of nog meer) lekkers wat je vandaag kunt proberen; wijn. Op de reguliere kaart van wijnbar Viqh aan de Grote Markt vind je een aantal wijnproeverijen die elke avond te bestellen zijn. Kies voor wit, rood, rosé of mousserend, of ga voor de volledige proeverij met bijpassende hapjes. Dat ze hier verstand hebben van wijn is een gegeven, dus een hele goede plek om eens wat nieuwe smaken uit te proberen.

 


Wijnbar Viqh

 

Niet zo’n fan van wijn? Dan is een bierproeverij misschien iets voor jou! Haarlem heeft verschillende proeflokalen en zelfs twee eigen bierbrouwerijen, dus aanbod genoeg. Je kunt natuurlijk naar de Uiltje Bar gaan, waar ze veel bieren van Uiltje op de tap hebben en verschillende proeverijen aanbieden. Een andere leuke optie is Proeflokaal De Blauwe Druif, het oudste café van Haarlem (uit 1863!). Ook hier ben je aan het juiste adres voor een heerlijke selectie aan bieren. Waar je ook voor gaat; dit wordt een dag vol verrassingen!

 

Dag 3 – Een ster in de keuken

Hopelijk heb je gisteren niet te veel gedronken, want vandaag stap je op de fiets! De Local Food Fietsroute van Visit haarlem leidt je langs de leukste plekjes in de omgeving met het thema ‘eten’ en brengt je op plekken waar je nog nooit bent geweest. Je maakt kennis met lokale, duurzame makers van streekproducten en krijgt een kijkje achter de schermen. Kijk bijvoorbeeld even om de hoek bij de oesterzwammerij, Hoeve Nijverdal of korenmolen De Zandhaas. Ontdek de omgeving en ontdek hoe jij met deze ingrediënten ook zelf een ster in de keuken kunt worden (als je dat niet al bent natuurlijk).

 

Fietsroute Haarlem Korenmolen De Zandhaas
Korenmolen de Zandhaas

 

Na een middag fietsen, staat er in de avond een ware traktatie te wachten. Neem misschien nog even een douche en trek iets netjes uit de kast, want vanavond ga je dineren op niveau. Haarlem is maar liefst drie restaurants met een Michelinster rijk, negen restaurants hebben een vermelding in de Michelingids en zeven staan in de Lekker500. Aan kwaliteit in deze stad dus geen gebrek. Dus schuif bijvoorbeeld aan bij restaurant ML*, Ratatouille* of Olivijn*, of een van de andere restaurants die tot de top van Haarlem behoren. Zonder een van deze restaurants is je culinaire midweek natuurlijk niet compleet.

 


Restaurant ML

 

Dag 4 – Thuis verder genieten

Aan alle mooie dingen komt helaas een einde. Zo ook aan deze heerlijke, culinaire midweek in Haarlem. Gelukkig hebben we een plan waardoor jij ook thuis nog even kunt nagenieten van alle Haarlemse heerlijkheid. Voordat je je koffers namelijk weer pakt, heb je nog tijd om gauw even om het hoekje te kijken bij een paar lokale delicatessenwinkels. Neem wat hapjes mee voor die borrel met vrienden, of juist om in het weekend lekker zelf van te smikkelen.

 


Kaaskampanje

 

Voor de lekkerste kazen van over de hele wereld kun je terecht bij de KaasKampanje, een waar begrip in Haarlem en omstreken. Mabrouk heeft de lekkerste groenten, fruit en andere delicatessen. Bij VIZ in Haarlem-Noord vind je (je zou het niet verwachten) de lekkerste visspecialiteiten. Sterrenrestaurant Olivijn heeft een eigen traiteur, waar ook veel hoogwaardige producten kunt vinden. En advies over de juiste wijn om bij al dat lekkers te schenken kun je altijd terecht bij Wijnkoperij Okhuysen.

 

Traiteur Olivijn
Traiteur Olivijn

 

Zo neem je je culinaire midweek in Haarlem een beetje mee naar huis. Maar zodra alles weer op is, kom je dan gauw weer terug?

 

Liefs,
Rianne

 

 

Ben je op zoek naar nog meer midweektips? Lees deze blog of neem een kijkje op de website van Visit Haarlem!

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Visit Haarlem voor de midweekampagne.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!



We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké