Even een bakkie doen in Haarlem is geen probleem: de leukste, hipste en gezelligste koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Hartstikke fijn natuurlijk, maar wat te doen als je helemaal geen koffie drinkt? Sinds twee weken is daar een geweldig antwoord op gevonden: Cups and Leafs, de allereerste theebar van Nederland!

Cups&Leafs-Haarlem-4

Cups&Leafs-Haarlem-7

In het hoekpand op de kruising van de Zijlstraat met de Gedempte Oude Gracht zit Nederlands’ eerste theebar. Het pand van Cups and Leafs is ruim, de inrichting modern en er hangt een bijzondere, rustige sfeer. Er is zelfs een Japanse binnentuin! Ook over de kleuren is goed nagedacht. Er wordt veel gebruik gemaakt van koper – de kleur van oosterse theepotjes – en petrol: het resultaat van koper dat oxideert.

Cups&Leafs-Haarlem-1

Cups&Leafs-Haarlem-2

Eigenaren van Cups and Leafs zijn de Nederlandse Guido en zijn Chinese vrouw Cindy. Wat hier redelijk ongebruikelijk is, staat in China hoog in het vaandel. Cindy heeft in haar thuisland jarenlang thee gestudeerd en ze is een excellente thee-sommelier. Ze beheerst het vak tot in de puntjes. Laat haar een theeblaadje zien en ze weet precies welke soort het is, waar het vandaan komt en hoe je ’t het beste kunt bereiden. Dat willen we weleens proeven!

Cups&Leafs-Haarlem-6

Zodra je binnenkomt is het duidelijk, hier weten ze alles van thee. Achter de bar staan tearista’s die je graag helpen met een keuze uit de vele, leuke koperen potjes met thee. Het is de bedoeling dat je er zelf één uitkiest en deze vervolgens op de juiste manier laat bereiden. Het aanbod in thee is groot, maar ze zijn onderverdeeld in verschillende soorten en categorieën. Naast de bekende zwarte en groene theeën, is bijvoorbeeld ook Oolong een soort.

Cups&Leafs-Haarlem-8

Daarnaast kun je kiezen voor een ‘gewoon’ kopje thee zoals we dit in Nederland kennen, soda’s (fris en lichtbruisend), lattes en frappuccino’s (maar dan dus gemaakt van thee!). We worden verrast met een Mojito Tea gemaakt van groene thee, zonder alcohol maar met munt en limoen. Ook passeren een Plant Black Tea (met ‘aarde’ gemaakt van Oreo-koekjes), een Matcha Latte (knalgroene ‘cappuccino’) en Oolong Soda (een soort ijsthee met perzik) de revue.

Cups&Leafs-Haarlem-5

We proeven thee met de naam Snowflakes on a Green Lake (jasmijn) en krijgen een heus mini-boeketje theebloemen in een kopje voorgeschoteld – de zogenaamde Flower Basket. Het is ongelooflijk dat dit allemaal thee is, alles smaakt anders en de theeën zien er stuk voor stuk prachtig uit. Dus Haarlemmers, wijk eens af van dat eeuwige bakkie pleur en laat je verrassen in deze theebar. Het is in elk geval helemaal our cup of tea!

Cups&Leafs-Haarlem-3

Cups and Leafs
Zijlstraat 54

2011 TP Haarlem
023 – 20 70 000
www.cupsandleafs.com

Openingstijden
Maandag t/m woensdag: 08:00 – 18.00 uur
Donderdag t/m zaterdag: 08:00 – 19.00 uur
Zondag: 09:00 – 17:00 uur

Fotocredits: Stephanie van der HeijdenHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie