Het beste eten vind je soms op onverwachte plekken, voor de beste sushi moet je bijvoorbeeld naar het haventerrein in IJmuiden. Als je voor de eerste keer naar Hokkai rijdt, vraag je je waarschijnlijk af of de routplanner van slag is. Tussen alle grote loodsen verwacht je nou niet echt overheerlijke authentieke Japanse gerechten te gaan proeven.

All you can enjoy
Als je Hokkai binnenstapt gaat er een verrassende wereld voor je open. Er zijn maar een paar tafeltjes, vaak bezet door Japanners, en achter de sushibar staat niemand minder dan de voormalig sushi-chef van het Okura; Kuniyoshi Ohtawara. En bij Hokkai doen ze niet aan ‘all you can eat’, maar aan ‘all you can enjoy’. Producten van de hoogste kwaliteit worden met liefde en aandacht bereid.

Van Driehuis naar Japan
Eigenaar Marinus Noordenbos had na de middelbare school geen zin om meteen te gaan studeren. Zijn vader exporteerde vis naar Japan dus stuurde hij Marinus ook die kant op. Hij kwam terecht in kustplaats Numazu, met 1 miljoen inwoners, waar hij als vissnijder aan de slag ging. “Ik sprak de taal niet, maar Japanners zijn ook gewoon mensen met emoties. Twee keer per week at ik bij mijn Japanse baas, eigenlijk mijn Japanse vader, en hadden we hele gesprekken. Dankzij een woordenboek en heel veel bier heb ik zo de taal geleerd”.

Lintje van de keizer
Na een paar maanden ontmoette hij zijn huidige vrouw en samen kwamen ze terug naar Nederland. Hokkai bestaat al 25 jaar maar begon pas in 2010 met de verkoop van sushi. Het bedrijf startte met de export van authentieke Japanse producten en levert ondertussen aan meer dan 7500 veelal Japanse expats door heel Europa. Stiekem is de sushi een lokkertje, want eigenlijk is het de bedoeling om Japanse (vis)gerechten bij het Nederlandse publiek te introduceren. “De traditionele Japanse keuken is cultureel erfgoed, ik wil dat aan de man brengen bij zoveel mogelijk Nederlanders”. Marinus heeft als ‘Big Hairy Audacious Goal’ om hiervoor in 2030 een lintje te krijgen van de Japanse Keizer.

Proeven met je ogen dicht
Wij komen vaker bij Hokkai, maar hebben het Chef’s Menu nog nooit gegeten. En dat is toch net even anders dan wat losse sushi en de fried ebi die de kids zo lekker vinden! Bij alle gerechtjes van dit 5-gangen menu doe je vanzelf je ogen even dicht om alle structuren goed te voelen in je mond en de verschillende smaken te proeven. Vooraf kregen we nog instructies over de nigiri, die mag je met je handen eten en de rijst doop je dus niet in de soya, alleen de vis. De chef voegt precies de juiste hoeveelheid wasabi toe en als iets al gemarineerd is blijf je van de soya af. Duidelijk.

We genieten van zacht gemarineerde zalm, gegrilde en gestoomde paling met aubergine, sashimi, black cod, makreel en lodde. De sashimi wordt geserveerd met een eidooier die is gegaard in de vriezer. De eieren die hiervoor gebruikt worden komen uit Zweden, gaan twee dagen in de vriezer en worden daarna weer ontdooid. Hierdoor smelt het eiwit eraf en hou je een prachtige, zachte dooier over. Een klein kunstwerkje, dat precies weergeeft hoe ze bij Hokkai bezig zijn met kwaliteit en pure smaken.

Lodde kende ik nog niet, dit kleine visje is familie van de spiering, wordt gevist in IJsland en zit twee weken per jaar vol met kuit. Je eet ‘m van kop tot staart en daarbij knispert de kuit in je mond. De nigiri met inktvis is verrassend zacht. Dit stukje wordt dan ook helemaal uit de binnenkant van de vis gehaald en daarna ingesneden om het nog malser te maken.

Over de tonijn
De tonijn die je bij Hokkai eet komt daar in z’n geheel binnen en wordt ter plekke gesneden en voor de export tot -60 graden ingevroren. “We versnellen het proces met ventilatoren, zodat de kwaliteit van de vis behouden blijft. De extreme kou is nodig om ervoor te zorgen dat het vet in de vis ook bevriest.” Het is juist dat vet dat de tonijn zo lekker maakt, hoe vetter hoe beter wat ons betreft. Het is dan ook klein geluksmomentje als we een proeverij van tonijn nigiri krijgen voorgeschoteld. De gunkan, sushi omringd met zeewier, bewaren we voor het laatst. De vis hiervan komt uit de kaak van de tonijn, het vetste deel van de vis dat zo klein is dat je er geen plakjes van kunt snijden. We are in tuna heaven!

Open dag ook voor vleesliefhebbers
18 november staat de laatste open dag van het jaar bij Hokkai in het teken van Donburi, ‘de stamppot met yin en yang’. Dit traditionele Japanse gerecht bestaat uit een kom rijst met een aantal extra ingrediënten, een beetje vergelijkbaar met een pokebowl. Speciaal voor deze dag kunnen ook vleesliefhebbers los bij Hokkai en een donburi met Wagyu proeven. Mr. Oya van Wagyu Master Europe is aanwezig om alles over dit bijzondere product te vertellen. Er is nog veel meer te doen tussen 13:00 en 17:00, kom bijzondere sake proeven of Japanse thee, bekijk grote tonijn en geniet van de liveshow van 4 Japanse Taiko drummers.

Ga naar Hokkai
Deze blog is misschien wat aan de lange kant en nog heb ik me in moeten houden. Marinus vertelt zo vol passie over de Japan dat je bijna spontaan een ticket die kant op boekt. Ga naar Hokkai om te proeven, kijken, luisteren en genieten. Het personeel is vriendelijk en geduldig, ook als ze voor de derde keer moeten vertellen wat je ook alweer precies hebt gegeten ☺. Als je geluk hebt zit je direct aan de sushibar en kun je meespieken hoe alles wordt bereid. En vergeet niet om daarna nog wat mee te nemen uit de kleine supermarkt achter de zaak. Alles is al op smaak gebracht dus je hoeft het thuis alleen maar op te warmen om indruk te maken op je tafelgenoten!

Dankzij de lyrische recensies van onder andere het NRC, de Volkskrant en Elle Eten over Hokkai moet je tegenwoordig wel echt reserveren als je zeker wilt zijn van een plekje. Doe dat minimaal een dag van te voren als je het Chef’s Menu wilt eten.

Hokkai Kitchen
Egmondstraat 2
1976 BR IJmuiden
www.hokkaikitchen.nl

Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag 12:00–19:00
Zondag, maandag en dinsdag gesloten Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké