Soms heb je van die dagen, lunchtijd, geen brood in huis en ook geen alternatief. Geen zin om boodschappen te doen en gebrek aan inspiratie. Maar je hebt wel trek, serieuze trek. Als het dan geen zondag of maandag is heb je geluk, je kunt naar Jamón Jamón in de Schagchelstraat voor een broodje dat je de dag door gaat helpen!

Als je voor het eerst binnen loopt in het smalle tentje waan je je in Spanje, maar word je verrast door het ras Amsterdamse accent van eigenaar Richard Meinen. Hij komt uit de hoofdstad, woonde en werkte jaren in Spanje en is uiteindelijk met zijn vrouw Nancy in Haarlem beland. Richard: “In Spanje werkte ik zomers als kok in hotels, in de winter verdiende ik bij als visser.” Een collega visser leerde Richard de geheimen van de Spaanse keuken. Terug in Nederland begon hij met importeren van Spaans aardewerk, wijnen en ham en had meerdere eigen zaken. De crisis gooide roet in het eten, maar bleek ook kansen te bieden. In 2009 kwam het pandje in de Schagchelstraat vrij en na een flinke verbouwing werd Jamón Jamón geopend. De zaak is vernoemd naar een Spaanse film met Javier Bardem en Penélope Cruz.

Richard en Nancy runnen de tent samen, met een klein vast clubje personeel. Ze begonnen met de verkoop van tapas, maar klanten vroegen steeds vaker om broodjes. Die bleken een groot succes want als je rond lunchtijd binnenloopt heb je geluk als er nog een tafeltje vrij is. “We maken hier alles zelf, je ziet me alleen geen olijven meer vullen. Catering kan ook, maar maximaal tot 400 personen en je mag het zelf op komen halen. Daarin kunnen we gelukkig onze eigen keuzes maken.”

Mijn favo broodje is absoluut de pulled pork. Gek genoeg staat die niet op 1 in de broodjes top 5: Hete kip met aioli, Pulled Pork, Carpaccio van runderbiefstuk, Jamon Serrano, Kipsalon. Alle broodjes zijn ruim belegd en in twee formaten te bestellen, groot en groter ☺. Je kunt natuurlijk ook uit de lekkere tapas kiezen, om ter plekke van te genieten of voor thuis. Ik laat ook vaak een paar ons Serranoham afsnijden, heerlijk met knoflook olijven of brood met aioli.

Alle wijnen, die je thuis pas open mag maken, importeren ze uit kleine bodega’s, ook de ham en koffie halen ze zelf uit Spanje. “Veel horecazaken nemen producten bij ons af, wat dat betreft is het fijn dat Haarlem lekker compact en dorps is. Binnen de horeca kennen we elkaar allemaal.” Van de tapas vindt Richard zelf de kippenpootjes met tijm het lekkerst en na een lange werkdag drinkt hij om vier uur één glaasje van zijn eigen wijn.

Als je nog nooit bij Jamón Jamón bent geweest heb je de afgelopen jaren echt iets gemist, maar gelukkig kan het nog goed komen. Kraakverse broodjes met verbazingwekkend veel, verukkelijk beleg en een variatie aan tapas die nooit gaat vervelen. En dat alles voor een (h)eerlijke prijs!

Jamón Jamón
Schagchelstraat 14
2011 HX Haarlem
Tel 023 820 0306
Facebook.com/Jamon.Jamon.delicatessen

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 10:00–17:00
Zaterdag 09:00–17:00
Zondag en maandag geslotenHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké