Familierestaurant Kraantje Lek is een begrip in Haarlem en omgeving. De ligging is fantastisch: in het bos aan de rand van de duinen met een terras en speeltuin erbij. Deze iconische plek heeft nieuwe eigenaren en daarmee ook een flinke opfrisbeurt gekregen. Het oude karakter is gebleven, maar het interieur, het terras, de speeltuin en de kaart met koffie, lunch, borrel en diner zijn nieuw.

Nieuwe eigenaren Robbert en Marieke zijn super trots. Kraantje Lek overnemen stond al lang op hun verlanglijstje. Zeker omdat ze ook eigenaar zijn van die andere iconische plek in Haarlem: Het Wapen van Kennemerland. Beide horecagelegenheden met een flinke geschiedenis (Kraantje Lek is ruim 500 jaar oud) en wat ze gemeen hebben is een prachtige ligging. De route ernaartoe is al een feestje en in principe maakt het dan ook niet uit vanuit welke hoek je komt. Te voet, per fiets of per auto waan je je in een bosrijk duingebied waar je ‘u’ tegen zegt.

Kraantje Lek is de perfecte uitvalsbasis wanneer je na een fiets- of wandeltocht wilt neerstrijken om je rust te pakken. Daarnaast kun je er ook heel fijn met kids terecht om een goede pannenkoek of iets anders lekkers te nuttigen. Vervolgens kunnen ze daarna even uitrazen op de welbekende klimduin of in de nieuwe speeltuin inclusief waterspeelplaats.

Kraantje Lek stond bekend als een ‘pannenkoekenhuis’. Die zijn gebleven, maar Robbert en Marieke hebben de kaart flink uitgebreid. Er is nu voor ieder wat wils. Broodjes Carpaccio of huisgerookte zalm bijvoorbeeld, maar ook salades, boeren tosti’s en warme lunch zoals lekkere soepen of een Black Angus burger. Op de avondkaart staat onder andere lekkere sliptong, rib-eye, saté kippendijen en vegetarische quiche. Omdat Kraantje Lek een echt familierestaurant is zijn er ook aparte gerechten voor de kids (naast de pannenkoeken).

Robbert en Marieke hebben de ‘look and feel’ van het vroegere Kraantje Lek weten te behouden. Bij binnenkomst springt de frisgroen geverfde bar in het oog, prachtig in combinatie met de originele marmeren vloer. Ook is de wijnkelder zichtbaar gemaakt middels een glazen deur. Naast het ruime terras rondom het pand, is nu een enorme ‘lounge’ bank gecombineerd mooie rotanstoelen. In de speeltuin is zo’n zelfde bank met verschillende zitjes. Aan de ouders wordt dus ook zeker gedacht 😉

Het bijgebouw wat voorheen voor besloten feesten en partijen werd gebruikt krijgt momenteel een soortgelijke make-over. Dit zodat de ruimte in gepaste stijl weer dezelfde functie zal krijgen. Denk aan recepties, jubilea, verjaardagen, kinder(pannenkoeken)feest, etc.

Een leuk weetje is dat Kraantje Lek zich langs de route van het Visserspad bevindt. Deze route werd vroeger afgelegd door vissersvrouwen uit Zandvoort die met de buit van de mannen het Visserspad bewandelden richting de markt in de stad. Kraantje Lek fungeerde voor hen als een rustplek. Op de terugweg was ‘t Wapen van Kennemerland de pitstop, waar zij de lege emmers voor de deur plaatsten, vandaar de bijnaam ‘De Stinkende Emmer’. Beiden horecagelegenheden behoren nu dus tot dezelfde eigenaar, die deze historie graag in ere houdt. Vraag het personeel om de route van het Visserspad en loop hem nu ook zelf. Leuk uitje!

Kraantje Lek is een plek voor jong en oud. Ze zijn het hele jaar open en in alle seizoenen is het een feest om hier te vertoeven!

Kraantje Lek
Duinlustweg 22
2051AB Overveen
www.kraantjelek.nl
www.facebook.com/Kraantje-Lek
www.instagram.com/kraantjelekoverveen

Openingstijden
Dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur

Fotocredits: Steve PhotographyHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!