Nikkei fusion food; het is niet gek als je het nog niet kent. Restaurant Maita is de eerste plek in Nederland waar je van dit bijzondere eten kunt genieten, natuurlijk in hartje Haarlem. Wij mochten komen proeven bij de enthousiaste eigenaren Zoë Giroldi en Michalis Hatzidiakos.

Maita (de naam van een Peruaanse godin) zit in de Lange Veerstraat, waar eerst restaurant Truffels zat. We konden fijn buiten zitten op het kleine maar fijne terras. Zoë en Michalis komen uit Alkmaar maar leerden elkaar kennen in de Amsterdams horeca. En hoewel Michalis Grieks bloed heeft wilde hij niets liever dan anderen kennis laten maken met Nikkei Cuisine. Deze keuken is een combinatie van Peruaanse en Japanse gerechten, die is ontstaan dankzij de migratie van Japanners naar Peru ruim een eeuw geleden. Nikkei betekent ook letterlijk migrant in het Japans. Peruaanse ingrediënten bereid met Japanse technieken. Voor ons compleet nieuw, dus toch fijn om te weten!

We begonnen met een proeverij van ceviche, rauwe, in zuur gemarineerde vis. De pittige versie met Aji Amarillo was onze favoriet, de smaak blijft heerlijk in je mond hangen zonder teveel te overheersen en de Peruaanse maïs geeft het gerecht een heerlijke bite. Maar ook de truffel met zeebaars en speciaal voor ons gemaakte ceviche met passievrucht gingen helemaal op! Ceviche eet je met een houten lepel, om te voorkomen dat het sap oxideert als het in aanraking komt met metaal. Handig om te weten als je thuis gaat kokkerellen ☺.

De Para Picar, kleine hapjes, van Aji Amarillo aardappel met krab en gefrituurde sushi rijst met pittige tonijn tartaar waren een goeie afwisseling na de wat lichtere ceviche. Mooie opmaak en heerlijke smaken! Wat er daarna op tafel kwam was eigenlijk een soort kunstwerkje. De Maita Sushi Roll met truffel coquille, geserveerd op ijs. Echt prachtig, maar zo lekker dat we er niet te lang naar hebben gekeken. De coquille was heerlijk zacht, de rijst plakkerig maar luchtig en dankzij de truffel mayonaise krijgt de sushi een heerlijk zoetje mee.

We mochten ook nog proeven van de buikspek met truffel teriyaki en knoflook chips en zeebaars met Peruaanse salsa. De pork was zoet en krokant, de vis zo zacht dat je amper hoefde te kauwen. Je begrijpt dat we geen plek meer hadden voor dessert, maar de gasten aan de tafel naast ons wilden alleen al voor de Frozen Coconut nog een keer terug komen. Die proberen we dus de volgende keer dat we bij Maita zijn. We sloten af met koffie, lekker en krachtig van smaak.

Er is dus een terras, maar bij Maita kun je ook eten aan de Chef’s table direct aan de sushi bar, die binnenkort tot 23:00 uur geopend is. Hou het restaurant ook in de gaten voor events met DJ en uitbreiding van de kaart met sake en Japanse whisky. Plannen genoeg.

We hebben top avond gehad, kennis gemaakt met twee enthousiaste, gedreven mooie jonge eigenaren, heerlijk gegeten in een fijne setting met muziek die stiekem om een dansje vraagt.

Maita
Lange Veerstraat 45
2011 DA Haarlem
Tel 0634839320
www.maita-restaurant.com

Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag t/m zondag 18.00 – 01.00 uur

Reserveer hier direct een tafeltje
Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké