Aan het Haarlemse water ‘het Spaarne’ zit sinds kort de petit brasserie Monsieur Rouge. Ze serveren heerlijke Bocca koffie om de dag goed mee te beginnen, en dan kan een Petit dejeuner, oftewel ontbijt, niet ontbreken. In de middag is er lunch zoals croque Monsieur Rouge of Madame, en ’s avonds een menu vol bites en natuurlijk borrel. Een verfrissende nieuwe horecazaak waar wij uiteraard even gingen kijken.

Wat Monsieur Rouge anders dan anders maakt is de kleinschalige huiselijke sfeer, en natuurlijk het Franse thema. In deze petit brasserie ademt alles Parijs: mozaïek tegels op de vloer, veel spiegels aan de wand, velours kussens, marmeren tafels, Franse koffiestoeltjes en natuurlijk de chansons op de achtergrond. Een groot deel van de inrichting is ook echt vintage, zoals de stoelen uit een oud kasteel in België. Achterin is een lange open keuken waardoor het huiskamer gevoel compleet is. Aan de tafeltjes hier zit je letterlijk in de keuken, en dat mag. Sterker nog; het is de bedoeling. Op huisfeestjes is het tenslotte ook altijd het leukste in de keuken. Voel je thuis!

Wij kunnen wel wennen aan de Bourgondische levensstijl. Zeker omdat ze weten wat lekker eten is. De kaart bij Monsieur Rouge is ook helemaal Frans georiënteerd, en er is voor elk moment van de dag wat lekkers. Ontbijt bijvoorbeeld met verse jus, yoghurt met rood fruit en huisgemaakte granola, een croissant of pain au chocolat net vers uit de oven. Lunch met een omelet, croque Monsieur Rouge of een toast Tuna Melt. De lunch gaat moeiteloos over in de borrel. Er zijn heerlijke Franse wijnen en bieren, zoals Stella Artois die dit jaar de prijs won voor beste pils, maar ook Franse likeur, tonic-koffie en Piscine, champagne of Vouvray met veel ijs. Tijdens een middagborrel begint al snel de trek in iets lekkers. Gelukkig is daaraan gedacht: er zijn heel veel hapjes om lekker met elkaar te delen zoals een charcuterie, gehaktballetjes in huisgemaakte tomatensaus, sardines op brood en een kaasplank. Ook is er elke dag een Plat du Jour. Monsieur Rouge heeft geen traditionele uitgebreide avondkaart, maar door de verschillende hapjes kun je hier prima blijven eten. Voor de lekkere trek tussendoor is er appeltaart van Bakkerij Kuin en Pecan cake van bakkerij Mama.

Eigenaren Marcel en Eva hadden al lang de droom om een horecazaak te beginnen. Omdat ze wonen in de stad wandelden ze regelmatig langs het leuke pandje op de hoek van het Spaarne en de Berkenrodesteeg wat te huur stond. Met de plek begon ook het idee voor de brasserie meer vorm te krijgen. Marcel: “Van het een kwam het ander en voordat wij het wisten had ik mijn baan opgezegd, waren wij trotse eigenaar van het pand en begon de flinke verbouwing”. Een bevriende architect Will Erens van Too Many Agencies heeft het stel geholpen met de inrichting. Het idee om de Franse hoek in te slaan kwam onder andere door Marcel’s bijnaam ‘Rouge’ (hij heeft rood haar), oftewel ‘Monsieur Rouge’. “Dit pandje leent zich perfect voor het bourgondische huiskamergevoel. Je hebt bijna het gevoel dat je in de oude charcuterie van opa zit, waar de kleinzoon een koffiebar in is begonnen”, vertelt Marcel. Aan de muur daarom ook een enorme afbeelding van ‘Le Boeuf’, oftewel de koe.

Buiten is een klein maar heel gezellig terras en aan de zijkant van het pand een grote zijbank. In de zomer een perfecte plek voor een koffie in de zon, en ’s winters zijn er dekens om je warm te houden. Om het verhaal compleet te maken is regelmatig de Franse bulldog Sjef van Marcel en Eva binnen te vinden. Ook een goede gastheer 🙂

Monsieur Rouge
Spaarne 44
2011 CK Haarlem
Tel 023 202 8551
Monsieurrouge.nl
Instagram.com/monsieur.rouge

Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag & woensdag 08:30 – 20:00
Donderdag, vrijdag & zaterdag 08:30 – 22:00
Zondag 08:30 – 21:00Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!