In één van de mooiste hoekpanden van Haarlem zit sinds deze week Indonesisch restaurant Samabe. En hoewel de voorgangers in dit oude V&D pand uit 1899 er steeds niet lang zaten, is Café Samabe here to stay. Want het interieur, de plek en de heerlijke kaart; alles klopt!

Eigenaar Richold Bakker heeft zijn roots in Bergen. Hij runde daar jarenlang verschillende restaurants zoals Nero en Djadjan. Met succes, want samen met chefkok Jiani won hij 7x een Bib Gourmand (een prijs van Michelin voor restaurants met een goed drie­gangenmenu voor max 37 euro). Toch besloot Richold dat hij naar de stad wilde, en wat is er dan leuker dan Haarlem? Richold: “Dit pand kwam op ons pad en toen was de keuze snel gemaakt. We kunnen hier precies de 60 stoelen kwijt die wij willen, en dat je eet in de oude etalage van de V&D is natuurlijk fantastisch.” Gelukkig is chefkok Jiani ook meegekomen. Wij kunnen verwachten dat het hier smullen geblazen wordt!

Als je aan komt lopen zie je het meteen: de geweldige inrichting. Het pand zelf is al helemaal in koloniale stijl met veel hout, een indrukwekkende trap midden in de zaak, de grote bar en natuurlijk alle oude accenten zoals de enorme ramen. Dat het nog mooier kon zien we nu na een maand verbouwen. Er is andere verlichting, de bar is vernieuwd en wat vooral opvalt zijn de enorme prints op de wanden met jungle vibe. Het gedeelte bij de bar heeft hoge tafels die perfect zijn voor het borrelmoment. De rest is het ruim opgestelde eetgedeelte waarvandaan je ook een beetje mee kunt gluren in de keuken. En Café Samabe heet niet voor niks ‘café’, want het is hier lekker informeel.

Over die keuken gesproken, daar wordt op hoog niveau gekookt volgens de Balinese keuken. Samabe is vanaf 15 uur geopend. Een perfecte timing voor de borrel. Op de kaart staan dan ook veel bites zoals saté ayam, verschillende loempia’s en Martabak (deegpakketjes gevuld met gehakt, prei en ei). Een mix van bites kan ook. De leukste vinden wij de Warung Saté (warung staat voor ‘van het huis) met verschillende sateetjes. De Saté Lilit gemaakt van vissaté moet je proeven, zo lekker.

’s Avonds is het genieten geblazen van verschillende rijsttafels (ook een vega versie) en losse hoofdgerechten zoals stoofgerechten van rund, lam of vis. Maar ook originele saté’s en vegetarische gerechten. Daarnaast zijn er specialiteiten a la carte. Denk dan aan Ikan Pepasan, Balinees gekruide kabeljauwfilet in bananenblad of Gule, gestoofd lamsvlees in gekruide kokosmelk. Goede driegangen-menu’s kunnen bij een chef die meerdere Bib Gourmands heeft gewonnen natuurlijk niet ontbreken. Er zijn twee soorten menu’s waarbij de rijsttafel het hoofdgerecht is. Vanaf 34,50 pp, dus ook nog eens een fijne prijs.

Komende tijd kunnen we ook neerstrijken op het terras, want daar wordt nog aan gewerkt. Verder gaat Samabe zaterdagmiddag borrels organiseren met saté en rose (jum!). Houdt daarvoor de site en Facebook in de gaten.

Café Samabe
Korte Veerstraat 1
2011 CL Haarlem
Tel 023 737 01 86
www.samabe.nl

Openingstijden
Elke dag van 17.00 – 22.00 uur

Reserveer hier direct je tafeltje
Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!