De nieuwe koffiebar Ax Specialty Coffee in de Kruisstraat is misschien wel de kleinste van Haarlem, maar zeker niet de minste. Eigenaar Axel tilt koffie hier naar een hoger niveau. De smaken zijn fenomenaal, de sfeer goed en de passie voor koffie van Axel werkt aanstekelijk.

Axel is nog maar 25 jaar, maar is al in het bezit van een flinke hoeveelheid koffiekennis. Die deed hij onder andere op bij Victor’s Espresso Bar en Mogador in Haarlem. En toen hij een reis maakte door coffeeminded Australie wist hij het helemaal zeker: die eigen koffiebar gaat er komen. Drie jaar lang zocht hij naar de perfecte plek. Axel: “Ik wist precies wat ik zocht. Een kleine ruimte in het oude centrum van Haarlem waar het draait om de koffie en waar ik zelf elke dag kan staan.” Zijn geduld werd beloond: aan de Kruisstraat 4 kwam een pandje vrij, een oud postkantoortje. Authentiek, met hoge plafonds en op een perfecte locatie. Precies wat Axel zocht dus. Ax Specialty Coffee is nu ruim een maand open.

Dat koffie een echte ambacht is merk je aan hoe Axel erover vertelt. Zijn enthousiasme over bonen, machines en het maakproces werkt aanstekelijk. De koffie bij Ax komt uit Peru en is van Stooker, een koffiebranderij uit Amsterdam. Ik mocht hem proeven en kan zeggen: hij is echt heerlijk! Natuurlijk maakt Axel de koffie klaar in elke vorm, van cappucino tot dubbele espresso en cortado. Naast de koffie is de Chai Latte van Prana Chai uit Melbourne Australie een aanrader. Alles in deze Chai is puur natuur: de Australische honing, kruiden en zwarte thee. De ‘gewone’ thee is van By Trinitea, heerlijke kwaliteitsthee uit Amsterdam.

Axel werkt graag samen met lokale ondernemers. Zo komen de havermout rozijn koeken van Smaak Haarlem, de versnaperingen van Bakkerij Mama uit Zwanenburg en de Australische Anzac koeken van Bakken & Bikken op de Botermarkt. Het is dus erg verleidelijk om iets lekkers te nemen bij de koffie 🙂 Mocht je nou geen zin hebben in thee of koffie, er zijn ook verschillende siropen van de Roze Bunker en frisjes.

Hoe klein ook, er zijn zitplekken in de koffiebar. Neem plaats op de krukken aan het raam om te genieten van je koffie. Of lekker buiten op het bankje aan de Kruisstraat. Ax Specialty deelt de authentieke ingang met delicatessenwinkel Broekhof waar slagersdochter Guusje Broekhof onder andere heerlijke broodjes maakt. Het mooie is: deze broodjes zijn ook te koop bij Ax. Achterin het pand zit nog een extra ruimte met zelfs een binnentuin die Ax en Broekhof delen waar je ook lekker kan gaan zitten.

Ik ben al groot fan van koffie, en na het gesprek met Axel nog meer. Komt door de smaak van de koffie, maar ook door Axel zelf. Hij maakt met iedereen een praatje en zorgt voor een huiselijke sfeer. Elke dag staat hij zelf (vanaf 7 uur ’s ochtends!) in zijn koffiebar om de lekkerste koffie voor ons te maken. Zijn missie is wat ons betreft dus geslaagd!

PS: koffie liever meenemen? Dat kan ook, er is coffee to go.

Ax Specialty Coffee
Kruisstraat 4
2011 PX Haarlem
Axspecialtycoffee.nl

Openingstijden
Ma-vr 07:00-16:00
zaterdag 09:00-16:00
Zondag 11:00-16:00Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké