Voor de pizzaliefhebbers onder ons (en dat zijn we bijna allemaal) hebben we een super leuke hotspot: Pizzicotto. Deze pizzeria in de Jansstraat is er eentje die je misschien per ongeluk voorbijloopt. Ten minste, als je niet weet dat hij bestaat. Zonde! Een Italiaanse familie met enorm veel passie voor het vak runt dit restaurant namelijk al een tijdje. En met succes. Pizzicotto heeft als een van de weinige pizzeria’s in Haarlem nog een echte houtoven. Daarnaast gebruiken ze veel authentieke ingrediënten. Hier kun je dus genieten van authentieke pizza’s naar Italiaans recept. Wij nemen je mee.
Heerlijke pizza’s met die welbekende dunne bodem; bij Pizzicotto zit je goed. Je hebt keuze uit veel verschillende soorten pizza’s, van bekende zoals de margherita tot de sorrentina, een variatie uit Sorrento. Alle ingrediënten zijn vers en worden ambachtelijk gemaakt. Zo worden de burrata en mozzarella in Nederland geproduceerd, maar wel door Italiaanse vakmensen die precies weten wat ze doen. De extra vierge olijfolie, de groenten en de vleeswaren die in de pizzeria worden gebruikt, komen van kleine, biologische, Italiaanse boerderijen. En de pizza gaat dus in een authentieke houtoven. Dat proef je! Goed om te weten: ze hebben een ingebouwd systeem dat afvalstoffen uit de oven tegenhoudt. Zo blijft de lucht binnen en rondom het restaurant mooi schoon.
En meer
Naast pizza heeft deze pizzeria nog meer te bieden. Op de wijnkaart staan alleen maar wijnen van boeren die de Italiaanse wijntraditie volgen. Zo is er de Primitivo, gemaakt van de Manduria-druif uit Puglia, en de Montepulciano, gemaakt van de Montepulciano-druif uit Abruzzo. Veel van de andere dranken komen uit Sorrento, de thuisstad van eigenaar Antonino. Ook die heerlijke limoncello die we allemaal kennen. En wat natuurlijk ook niet op de kaart mag ontbreken… tiramisu!
Op woensdag en donderdag kun je bij Pizzicotto daarnaast terecht voor heerlijk vers brood. Dit wordt, net als de pizza, gebakken in de houtoven. Gemaakt naar Mediterraans familierecept, met o.a. finocchietto selvatico (wilde venkel). Daar rijd je voor om!
Antonino en zijn vrouw Fernanda komen zelf uit het mooie Sorrento, in het zuiden van Italië. Antonino stond als kind al in het restaurant van zijn grootmoeders restaurant. Hij heeft vervolgens jarenlang met plezier in de horeca gewerkt in zijn thuisstad, maar was op zoek naar een nieuwe uitdaging. In april 2019 openden ze daarom een eigen pizzeria in Haarlem, samen met jeugdvriend en pizzabakker Pietro. Ver weg van huis en haard, maar toch een beetje vertrouwd door de gastvrijheid, al het groen en de zee in de buurt.
Ben je nog nooit bij Pizzicotto geweest? Bestel dan gauw een pizza of ga eens langs!
Contact
Pizzicotto
Jansstraat 44
2011 RX, Haarlem
www.pizzicottohaarlem.nl
facebook.com/OfficialPizzicottoHaarlem
instagram.com/pizzicottohaarlem
Openingstijden
Toegankelijkheid
Mindervaliden
Brede doorgangen
Lage drempel voorin, binnen hoger
Nooduitgang geschikt
Geen aangepast toilet
Baby’s en kids
Kindvriendelijk
Geen verschoontafel
Honden
Honden toegestaan
Deze blog is gemaakt in samenwerking met Pizzicotto.