Restaurant Koper is een nieuwe aanwinst in de Lange Veerstraat. Eigenaren Bas & Daisy hadden hun ogen al enige tijd gericht op het kleine, authentieke pand en na wat geduld, enorm hard werk en een beetje (koper) geluk is daar hun droom werkelijkheid geworden. Een eigen restaurant openen, samen! En dat in het centrum van Haarlem.

 

 

Zelf doen

Het duo Bas en Daisy komen oorspronkelijk uit Hoofddorp, hebben elkaar leren kennen in Haarlem (op de Oude Groenmarkt) en inmiddels zijn het echte muggen nu ze zo’n 13 jaar in Haarlem wonen. Ze runnen het restaurant met z’n 2, maar als je eenmaal weet waar hun achtergrond ligt begrijp je wel waarom dit niet voor niets een power koppel is. Bas is de chef kok. Als kind kookte hij al graag. Na het afronden van de koksopleiding heeft hij jarenlang ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Ook heeft hij keukens vanaf het begin opgestart. Zijn keuken is een mix van klassiek en modern. Altijd al een enorme drang om het zelf te doen. Een echte ondernemer dus. Daisy heeft een achtergrond in de horecasector en is heel gastvrij. De laatste jaren is haar interesse in wijn steeds meer gegroeid. Inmiddels heeft ze aardig wat wijn kennis opgedaan. In combinatie met haar passie voor hospitality zorgt dit ervoor dat ze altijd op zoek is naar verrassende wijnen en mooie wijn-spijs combinaties voor de menu’s in Restaurant Koper.

 

Restaurant Koper Haarlem Restaurant Koper Haarlem

 

Koperen draad door het verhaal

Dat Koper een grote rol speelt in het verhaal van Bas & Daisy maakt de naam van het restaurant extra speciaal. Hoe langer je om je heen kijkt, hoe meer koperen details je opvallen aan het interieur. Van kleine potjes en pannen tot verlichting en handgeschilderde koperen details bij het plafond. De koperen elementen maken indruk ondanks dat ze een subtiele insteek hebben in de ruimte.

Het is leuk om te horen dat gasten hun eigen associaties maken met het woord ‘koper’. Zo werd al gevraagd of Bas & Daisy uit Zandvoort kwamen. Dit omdat Koper een veel voorkomende achternaam daar blijkt te zijn, verteld Daisy mij in ons interview. Maar niks is minder waar! Koper is een mooi element dat ze in hun eigen huis ook onbewust veel laten terugkomen. Het is echt iets eigens en het zegt niets over de soort gerechten die gereserveerd worden. Dat geeft ook vrijheid om te maken waar je als chef zelf zin in hebt.

Toch komen ook Daisy en Bas steeds vaker achter dat koper veel meer betekenis heeft dan alleen de naam van hun restaurant. Zo blijkt dat in de periode dat ze sleutels van het pand kregen, ze precies 12.5 jaar samen zijn. Een koper huwelijk kunnen we het (nog) niet noemen, maar zoals wij al gauw door kregen: het had zo moeten zijn. 😉

 

Restaurant Koper

 

Afwisseling

Het leuke aan de menukaart is, dat deze elke 6-8 weken afwisselt. Zo zijn de gerechten seizoensgebonden en kunnen Bas & Daisy hun inspiratie uiten in internationale smaken waar zij weer hun eigen draai aan geven. Door deze manier van een roulerende menukaart is het voor de gasten extra leuk om vaker terug te komen en opnieuw verrast te worden. Bij Restaurant Koper geniet je van een 4- of 5-gangen menu dat mooi is afgestemd op het wijnarrangement. Die natuurlijk ook mee rouleert.

Een vegetarisch alternatief is mogelijk. Heb je een allergie? Probeer dit dan van tevoren door te geven. Dan kunnen Bas & Daisy hier rekening mee houden. Kom je spontaan langs, dan is dit ook geen probleem en wordt er creatief in de keuken een alternatief voor je bereid.

 

Wijn die bij jou en de gerechten past

Zelf vinden ze het erg leuk om telkens weer nieuwe wijnen te ontdekken. Inheemse druivenrassen uit minder bekende gebieden kunnen namelijk verborgen pareltjes zijn. Leuk om eens te proberen als je hier minder bekend mee bent. Ook vind je zeker een paar klassiekers op de wijn kaart.

Mocht de wijn van het arrangement niet jouw smaak zijn, dan wordt er gekeken naar een passende wijn waar jij blij van wordt. Een balans vinden tussen wat de gast lekker vindt en past bij het gerecht dat is wat Bas & Daisy het allerbelangrijkste vinden.

 

Restaurant Koper

 

Een hart van goud* (koper)

De ambitie van Bas & Daisy? Dat is om Restaurant Koper verder uit te breiden naar een begrip in Haarlem. Wellicht 1 à 2 mensen als personeel in dienst, maar wel met de charme en kleinschaligheid van wat ze nu hebben. Juist dat persoonlijke is belangrijk en dat het een knus en kleine ruimte is, dat willen ze graag zo houden. Bas & Daisy hopen zo trouwe gasten te kunnen ontvangen die blijven terugkomen en genieten van al het moois en lekkers wat Restaurant Koper te bieden heeft.

 

Contact

Restaurant Koper
Lange Veerstraat 4
2011 DB Haarlem
restaurantkoper.nl
instagram.com/restaurantkoperhaarlem

 

Openingstijden

Maandag, 17.30 – 00:00
Dinsdag, gesloten
Woensdag, gesloten
Donderdag, 17:30 – 00:00
Vrijdag, 17:30 – 00:00
Zaterdag, 17:30 – 00:00
Zondag, 17:30 – 00:00

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké