In een zeventiende eeuws pand zo mooi als aan de Kleine Houtstraat 70 moest wel weer een parel van een restaurant komen. En dat kwam er. Meesterkok Menno Post, voormalig chef van Michelinsterren restaurant De Bokkedoorns, opende hier Olivijn. Zijn eigen restaurant waar hij gastronomie hand in hand laat gaan met een huiselijk gevoel. Wat ons betreft een sublieme combinatie die je echt ervaart als je binnenkomt, wegzakt in de zachte stoelen en je op culinair gebied compleet laat verwennen.

Gekozen kan worden voor en vier-, vijf- of zesgangenmenu. Als basis zijn er zo’n 10 gerechten waarmee gasten zelf hun samenstelling kunnen maken. Lactose vrij, geen schaal- of schelpdieren, vegetarisch of gewoon wat lichter? Het zijn allemaal mogelijkheden die gewoon moeten kunnen bij Olivijn. Er wordt dus niet krampachtig vastgehouden aan één concept of bepaalde lijn. Zo verandert het menu wanneer de keuken daar zin in heeft. Wel wordt er altijd gewerkt met de beste producten en wordt er meesterlijk gekookt.

Het interieur draagt een steentje bij aan de gemoedelijke sfeer en het huiselijke gevoel. Wit, strak en stijf waren uit den boze. Daarentegen is gekozen voor warme kleuren en hangt er moderne kunst aan de muur. Opvallende gele kussentjes sieren de banken en in de vensterbank staat een ananasplant. En dat allemaal in een monumentaal pand met authentieke elementen, houten balken en kozijnen met kleine raampjes. Op de eerste etage bevindt zich Galerie Olivijn waar iedere 8 weken een wisselende verkooptentoonstelling is. Én gasten kunnen hier het aperitief of dessert nuttigen.

Hoewel er een open, ontspannen en haast informele sfeer hangt wordt er ondertussen op hoog niveau over elk detail nagedacht. Alles klopt en is tot in de puntjes verzorgd. Borden en schalen zijn speciaal voor Olivijn ontworpen en handgemaakt waardoor elk exemplaar uniek is. Er is goed glaswerk, gestreken linnen (zonder stijfsel) en zachte fauteuils. Geef jezelf de tijd om uitgebreid te tafelen, te nippen aan de wijnen en te proeven van de mooie smaakcombinaties. Goede wijnen zijn een prioriteit bij Olivijn. Ook de service (obers lopen overigens niet strak in pak rond, wél met opgestroopte mouwen) is naar wat je mag verwachten in het hogere segment. Op zomerse dagen wordt er buiten gegeten in de binnentuin. Als er een mooi plekje is, is dat het wel.

Restaurant Olivijn
Kleine Houtstraat 70
2011 DR Haarlem
Tel 023 574 6191
www.olivijn.nl

Openingstijden
Lunch: dinsdag t/m vrijdag 12:00 – 14:30
Diner: dinsdag t/m zaterdag vanaf 18:00

Reserveer hier je tafel
Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké