Restaurant Luca aan de voet van de Amsterdamse Poort zit er al meer dan 30 jaar. Er zijn toch weinig restaurants in Haarlem die dat kunnen zeggen. Het is hier altijd gezellig druk en wij weten wel waarom. Het traditionele Italiaanse eten is namelijk om te smullen. En zoals het hoort bij een echt Italiaans restaurant staat de hele familia aan het roer.

De Italiaanse familie Adamo runt al Italiaanse restaurants in Haarlem sinds de jaren 80. Ze waren zelfs de allereerste pizzabezorgers in Haarlem. In 1996 opende vader Luca het huidige restaurant aan de Spaarnwoudestraat. Meteen duidelijk waar de naam ‘Restaurant Luca’ vandaan komt 🙂 Zoon Sandro doet het zakelijke gedeelte en kleinzoon Kiko is de bedrijfsleider. ‘Mama’ doet de administratie. En, niet geheel onbelangrijk; al het eten op de kaart is volgens Nonna’s recept. Het familiegevoel komt dus duidelijk overal terug.

Het eten mag dan wel al heel lang volgens Nonna’s recept zijn, het interieur kon wel een opfrisbeurt gebruiken. Ruim twee jaar geleden is de hele inrichting vernieuwd. Er zijn verschillende gedeeltes: leuke hoge tafels, een grote familietafel achterin en lage tafels in het midden. De nieuwe bar is een echte eyecatcher. Ook is de akoestiek aangepakt. Achterin de kast allemaal herinneringen aan Italië zoals wijnen, bijzondere pasta’s, boeken en andere herinneringen.

De Siciliaanse chefkok tovert de lekkerste echte Italiaanse klassiekers uit de keuken. Alles dagvers en natuurlijk goed bereid. Bij het lezen van de kaart waan je je al in Italie. Beginnen doe je natuurlijk met Antipasti, oftewel voorgerechtjes, zoals focaccia, salade Caprese, Vitello Tonnato of bruschetta. Er zijn ook verschillende Antipasti planken met diverse hapjes om te delen. Als hoofdgerecht is er keuze tussen pasta’s, ruim 20 pizza’s en vis- en vleesgerechten. Probeer zeker een keer ‘Fettucine al Parmigiano Reggiano’. Deze verse pasta wordt aan je tafel in een hele parmezaanse kaas bereid en afgeblust met Brandy. Jum!

Ook een van onze favorieten is de Chateaubriand Luca. Deze getrancheerde kalfshaas wordt in plakjes geserveerd in een geheime saus van de chef. Erg lekker! En wat natuurlijk altijd lekker is, is pizza. Die van Luca’s zijn gemaakt in Romeinse stijl. Oftewel: dun en krokant. Bij al dit lekkere eten hoort goede wijn. Deze komen uit diverse Italiaanse regio’s die wel origineel en verrassend zijn. De huiswijnen komen bijvoorbeeld uit Sicilie, en staat in de top 100 lekkerste wijnen. Op de kaart staat ook een rode wijn die de prijs voor de beste wijn van Italie heeft gewonnen. Kortom: die smaken goed. Om je Italiaanse avond goed af te sluiten neem je een Dolci (dessert). Alles is lekker, maar onze favorieten zijn de huisgemaakte tiramisu en de Torta Limone.

Gerechten op de kaart worden niet vaak gewisseld, want ze zijn stuk voor stuk erg lekker en mensen komen ervoor terug. Wel is er vaak een ander menu. Er worden ook regelmatig koks uit Italie uitgenodigd om een paar avonden te komen koken. Hou hiervoor de Facebookpagina van Luca in de gaten.

Ristorante Luca
Spaarnwouderstraat 99
2011 AC Haarlem
www.ristoranteluca.nl

Openingstijden
Maandag: 17:00 – 22:00
Dinsdag: gesloten
Woensdag: 17:00 – 22:00
Donderdag: 17:00 – 22:00
Vrijdag: 17:00 – 22:00
Zaterdag: 17:00 – 22:00
Zondag: 17:00 – 22:00

Reserveer hier meteen een tafeltje

Fotocredits: Oneseventree
Dit is een sponsored storyHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké