Haarlem is een unieke bar rijker. Sterker nog: Nederland is een unieke bar rijker! Sinds februari prijkt er in de Zijlstraat een prominent rond, wit bord met daarop een iconisch uiltje. Welkom bij Uiltje bar: dé plek in Haarlem voor liefhebbers van speciaalbier.

Uiltje-Bar-Haarlem-4

Uiltje bar ziet er strak, maar toch gezellig uit. Bakstenen wanden zijn gecombineerd met industriële lampen. Voor in het pand kun je aan de bar hangen of plaatsnemen aan een van de hoge tafels. Achterin zijn een soort diner-achtige booths te vinden. Overal komt het thema ‘uiltje’ terug. Zo kun je niet om de gigantische wandtekening van het logo heen, siert het uiltje alle bierglazen en is er merchandise te koop: van petten en sweaters tot glazen en rompertjes.

Uiltje-Bar-Haarlem-3

Maar wat het meest opvalt zijn de maar liefst dertig (!) biertaps in de gemetselde wand. Boven deze taps hangt een groot krijtbord waarop te lezen valt welke dertig bieren er op dat moment te verkrijgen zijn. Naast het bier van brouwerij Het Uiltje (gemiddeld zeven soorten op de tap) kun je kiezen uit bijzonder speciaalbier van over de hele wereld. Ook de tasting flight is een optie: een bierproeverij van door jou vier gekozen speciaalbieren.

Uiltje-Bar-Haarlem-1

Trotse eigenaar van brouwerij Het Uiltje en Uiltje bar is de in Haarlem geboren en getogen Robbert Uyleman. Waar de naam vandaan komt, laat zich wel raden. Samen met compagnon Tjebbe Kuijper is Robbert deze bar begonnen. Waarom? “Simpelweg omdat het ontbrak,” vertelt hij. “Niet alleen in Haarlem, maar in heel Nederland. Barren voor speciaalbier zijn in Amerika, Scandinavië of Engeland doornormaal, en ik en mijn vrienden hadden er hier ook behoefte aan. Wij maken Nederlandse speciaalbieren die er net even bovenuit springen.”

Uiltje-Bar-Haarlem-2

Robbert is geen onbekende in de wereld van het speciaalbier. Bij Jopen leerde hij de kneepjes van het vak en drie jaar geleden is hij begonnen met het brouwen van zijn eigen bier. Het bier van brouwerij Het Uiltje vloog al snel de hele wereld rond, maar nu heeft het speciaalbier ook een bar-basis in Haarlem gevonden. En er zijn plannen om een tweede bar in Manchester te openen.

Uiltje-Bar-Haarlem-6

Liefhebbers van speciaalbier kunnen hier dan ook echt hun hart ophalen: van rauwe IPA’s tot hoppige amber ales, rauchbieren en stouts, en herb & spiced bieren (o.a. met komkommer) tot het 16% barrel aged bier genaamd Mind your step!. Het motto van Het Uiltje is dan ook ‘F*cking goed bier maken. Punt uit.’ Op de website van brouwerij Het Uiltje is nog veel meer te lezen over hun lekkere bieren met bijzonder veel smaak.

Uiltje-Bar-Haarlem-5

Mocht jij (of je gezelschap) toch meer zin hebben in iets anders dan speciaalbier, dan is hier ook goed over nagedacht. Lekkere wijnen, alle soorten fris, whiskey’s en speciale gin’s zijn ook gewoon te verkrijgen in de Uiltje bar. Kortom: kom gezellig eens een Uiltje knappen in deze unieke, Haarlemse speciaalbier-bar!

Uiltje bar
Zijlstraat 18
2011 TN Haarlem
023 844 6227
www.brouwerijhetuiltje.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 14:00 tot 00:00 uur
Vrijdag & zaterdag: 14:00 tot 02:00 uurHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie