Vandaag was ik op bezoek bij Specktakel, een van mijn favoriete restaurants in Haarlem. Als je stiekem naar binnen gluurt verwacht je niet dat je achterin de zaak kunt eten in een prachtige binnentuin, omringd door middeleeuwse muren van het klooster dat er ooit stond. Bij Specktakel eet je wereldse gerechten van alle continenten, en drink je wijn uit de ‘nieuwe wereld’.

De zaak bestaat al bijna dertig jaar, maar steeg dankzij eigenaar Mark Cashoek die het 18 jaar geleden overnam naar ongekende hoogte op TripAdvisor. Het is vooral de wijn-spijs combinatie die een avond hier echt tot een feestje maakt. Na een heerlijke hap zorgt de bijpassende wijn ervoor dat je even je ogen dicht wilt doen om extra te genieten. I love iT! De gerechten hebben allemaal een unieke opmaak en worden soms spectaculair geserveerd. Onder rokende glazen stolpen of op sissende leistenen bijvoorbeeld. En de bediening loopt ermee alsof het niets is.

De muren stammen uit de middeleeuwen, maar het restaurant is modern ingericht met veel Aziatische en Afrikaanse invloeden. Houten beelden, expressieve schilderijen, natuurlijke materialen en groene planten zorgen voor een warme sfeer. Als je tafel nog niet vrij is kun je vast een aperitiefje drinken bij de open haard in de tuin of op het terras tegen de Bavokerk.

Specktakel heeft heerlijke gerechten op de kaart staan, maar ik ga het liefst voor het Umami menu. Misschien ken je het als de vijfde smaak, letterlijk is het Japans voor ‘heerlijke smaak’. Bij dit verrassingsmenu tot zes gangen, word je weggeblazen door natuurlijke smaakversterkers in de gerechten. Bij umami gaat het vooral om de combinatie van ingrediënten, die je smaakpapillen seintjes laten sturen naar je hersenen waardoor je geniet van lekker eten in het kwadraat. Dat klinkt allemaal ingewikkelder dan het is, bij umami wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van tomaten, paddestoelen en vis en gedroogde of gefermenteerde producten zoals bonito en sojasaus.

De menukaart wisselt elke drie maanden en beweegt mee met de seizoenen. Tussen de voorgerechten vind je nu Japanese Street Food Kani Yaki. In Japan wordt dit bereid met octopus, bij Specktakel serveren ze de hartige beignets met krab. Als hoofdgerecht kun je kiezen voor heerlijke malse kangaroe biefstuk, die nog lekkerder wordt met een glas Australische Tampranillo. Wil je daarna nog iets hartigs dan kan dat met Carpaccio di Pecorino, voor de zoetekauwen is er Death by Chocolate, hoef ik verder niet uit te leggen.

Van de wijn die je in het restaurant drinkt kun je dankzij wereldsewijn.nl ook thuis genieten. Naast wijnen van de kaart kun je hier ook andere pareltjes bestellen. En het wordt nog leuker, want Specktakel organiseert regelmatig Winemakers dinners of thema avonden rondom een wijnmaker. Als je snel bent kun je komend weekend nog aansluiten bij ‘Fred the Fish meets Specktakel’; een Nieuw-Zeelands vier-gangenmenu met wijnen van Misty Cove.

Uit eten bij Specktakel is echt een avond werelds genieten van goede sfeer, fijne bediening, mooie wijnen en geweldig eten dat je tot aan het laatste beetje van je bord wilt likken.

Specktakel Wereldse Keuken
Spekstraat 4
Haarlem
Tel 023-5323841
www.specktakel.nl

Openingstijden
Maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag 17:30-22:00
Zaterdag & zondag 17:00-22:00
Woensdag gesloten

Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké