Al sinds 1867 is Wijnkoperij Okhuysen een walhalla voor wijnliefhebbers uit alle uithoeken van het land. Ieder kwartaal leert een expert van deze wijnhandel ons de fijne kneepjes van het vak en geeft de beste wijntips van het seizoen. Deze keer hebben we het met Milton Verseput over het imago van rosé.

 

Rosé, een zomerse wijn?

Zodra de lente is begonnen, stijgt de vraag naar rosé plotseling enorm. Waarom associëren we deze wijn toch met mooi weer, Milton? “Dat is eigenlijk vreemd, want rosé is in principe ook zeer geschikt voor andere jaargetijden. Dat we rosé vaak associëren met de lente en zomer komt waarschijnlijk omdat de productieomstandigheden voor deze wijn ideaal zijn in en rondom de Provence, waar wij Nederlanders graag naartoe gaan op vakantie en waar we veel rosé zien.”

 

Hoe lichter, hoe beter

Je hoort mensen vaak zeggen dat lichte rosés van betere kwaliteit zijn. Klopt dat of is het eigenlijk een fabeltje? “Nee, nee, nee! Je moet deze wijn zeker niet beoordelen op kleur. Mensen zien rosé vaak niet als een wijnstijl, maar als een smaak, terwijl er binnen de categorie juist erg veel verschillende smaken en soorten zijn. De kleur van rosé heeft dezelfde herkomst als de kleur van rode wijn: die komt namelijk van de schil van blauwe druiven. Alleen bij rosé wordt de schil minder lang in contact gebracht met het sap dan bij rode wijn. Hoe langer de schil erin blijft, des te donkerder de kleur. Dat zijn smaak- en stijlkeuzes, zoals je als wijnboer ook kunt kiezen voor specifieke druivenrassen en productiewijzen. Net als bij witte en rode wijn.”

 

Lang houdbaar

En moet je rosé nu ook echt zo snel mogelijk drinken of kun je het wel even bewaren? “Sommige rosés zijn perfect om langer te bewaren, maar net als met andere wijnen is dit afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer je gaat voor een rosé met een lagere opbrengst per hectare, eentje waar de schil wat langer in contact wordt gebracht met het sap en/of met meer substantie, kun je die eventueel langer bewaren om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.”

 

Okhuysen winkel

MILTON VERSEPUT IS EEN HAARLEMSE SOMMELIER, WIJNADVISEUR EN DOCENT DIE AL BIJNA 20 JAAR WERKZAAM IS IN HET VAK EN O.A. HEEFT GEWERKT BIJ DE BOKKEDOORNS**, MERLET* EN OLIVIJN*.

 

En meer

Extra tips van Milton: Drink je rosé niet te koud, want dan proef je niets meer van de mooie smaken. Laat verder je vooroordelen los, laat de vormgeving van de etiketten los en focus vooral op de inhoud.” Wil je weten welke rosé het best past bij jouw smaak of het gerecht waar je zin in hebt? Vraag gerust advies aan de enthousiaste wijnkenners van Okhuysen, die van dinsdag tot en met zaterdag voor je klaarstaan in de winkel in de Gierstraat.

 

Okhuysen-rosé

 

Milton’s Rosé tips

1. 2022 Guilhem Rosé – Pays de l’Hérault, Moulin de Gassac – Prijs : €7,70 Deze rosé bewijst dat je voor een kwalitatief goede rosé niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Deze wijn combineert perfect met rijkgevulde salades, groenteschotels en visgerechten.

2. 2022 Hasenhaide rosé, Weingut Ingrid Groiss – Prijs : €13,95 Gemaakt van twee interessante druivenrassen, pinot noir en zweigelt. Als je zweigelt niet te rijp laat worden, komt het fruitige naar boven in plaats van het aardse. De toevoeging van een klein beetje koolzuur geeft deze wijn een tinteltje, waardoor de wijn wat extra energie krijgt. Heerlijk bij frisse salades, zoals rode biet of asperge.

3. 2022 Nuits Roses – Coteaux Varois en Provence, Domaine du Deffends – Prijs : €16,75 Als je aan de Provence denkt, denk je aan deze wijn. De druivenschillen krijgen maximaal een nacht de tijd om hun kleur en smaak aan deze bleekroze rosé mee te geven. Hij past goed bij een gevulde salade, vis, gegrilde groenten en eigenlijk al het lekkers dat je ook in de Provence tegenkomt.

 

Contact

Wijnkoperij Okhuysen
Gierstraat 34
2011 GE Haarlem
Kantoor: Küppersweg 19
okhuysen.nl
Instagram.com/wijnkopperijokhuysen

 

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, 09.30 – 18.00
Woensdag, 09.30 – 18.00
Donderdag, 09.30 – 18.00
Vrijdag, 09.30 – 18.00
Zaterdag, 09.30 – 18.00
Zondag, gesloten

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen. 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie