Zini zit op een toplocatie met zicht op de Grote Markt, Bavo en Vleeshal. Eigenaren Marjolein en Hawar baseerden de naam op de voornamen van hun moeders Ziba en Nicole. Hier smelten de Koerdische en Nederlandse cultuur dus al in samen. Het interieur is vrolijk, fris en met een prachtige muur uit losse stukken hout die als een puzzel in elkaar zijn gepast. “We wilden een moderne, open sfeer creëren met de inrichting, zodat iedereen zich hier thuis kan voelen”, aldus Marjolein die de dagelijkse operatie runt.

Hawar is haar schoonbroer, misschien niet de meest voor de hand liggend combinatie. “Ik ben getrouwd met de zus van Marjolein en heb al eerder met haar samengewerkt. Dat was in ons IT-bedrijf dus dit is wel iets heel anders. Maar we pakken het eigenlijk hetzelfde aan, we werken heel efficiënt en procesgericht. We streven er naar elke bestelling binnen 15 minuten op tafel te hebben.” Hawar praat vol passie over eten, en dan met name over zijn moeder die hem alles over de Koerdische keuken leerde.

Koerdische gerechten in een Westers jasje
De moeder van Hawar kan fantastisch koken, maar haar gerechten hebben soms dagen nodig om te bereiden. Zijn vader was arts en vaak nam hij na zijn werk mensen mee naar huis die door bombardementen dakloos waren geraakt. “Mijn moeder gaf al deze mensen eten, of het er nou tien of honderd waren. Maar de gerechten bleven onaangepast, ze maakte gewoon meer. Ik heb ze een moderne twist gegeven maar hou daarbij altijd in gedachten wat mijn moeder ervan zou vinden.”

Bij Zini is ook iedereen welkom, of het nu is voor een paar uurtjes werken (WIFI aanwezig!), een snelle hap of borrel. “Als je twijfelt tussen de snelle hap of fine dining, dan moet je bij ons zijn. Je zit hier ontspannen, het eten is lekker en gezond en staat snel op tafel, vertelt Marjolein. En kom ook gewoon binnen als het vol lijkt, we hebben boven nog veel meer plek.”

Vergeet bitterballen, eet Kuba
We proeven eerst de linzensoep met Koerdisch brood, die Hawar ‘even snel’ heeft klaar gemaakt. Eigenlijk moeten er nog toppings bij, maar wat ons betreft is de heerlijke geurende soep zonder ook prima! En van het zoutige brood blijf je eten als de soep allang op is. Kuba kenden we nog niet, dit zijn krokante rijstballetjes ter grootte van een bitterbal. Bij Zini kun je drie varianten bestellen, met gehakt, pittig gehakt of kaas. Die met gehakt is mijn favoriet en de hartige smaak kan prima bij een goed glas rode wijn (serveren ze ook). Fijn weer eens iets anders voor bij de borrel, de kaasstengels en vlammetjes kennen we nu wel. Ze zijn ook lekker als voorgerecht, en je kunt kiezen hoeveel je er wilt.

Zini burger en kebab
Dan de Zini burger. Wat ons betreft moet een burger mals zijn maar niet te vet en natuurlijk met vlees dat smaak heeft. Dat kunnen ze bij Zini. Het geheim zit ‘m in de gehakt; een mix van lam en rund. Echt een goeie burger waar het vet niet vanaf druipt maar die wel sappig is! Dat geldt trouwens ook voor de kebab, die wordt op de plaat gebakken in eigen vocht en behoudt zo heel veel smaak.

Eet je liever geen vlees? Neem dan de vegaburger of een salade. Die met couscous en granaatappel knispert lekker in je mond, is fris en zacht. Het menu wordt de komende tijd nog verder uitgebreid, het liefst ook met een cocktailkaart en ‘high wine’.

Zini is echt weer iets nieuws in Haarlem, net weer anders dan anders. Ga het een keer proberen en laat je verrassen! Hawar verwoordt het zelf het mooist: “Wij Koerden zijn altijd aan het eten, of onderweg naar eten. Dat is het gevoel dat we gasten bij Zini willen geven, met voor elk moment van de dag een passend gerechtje.”

Zini
Grote Markt 19
2011 RC Haarlem
Tel 023 202 9702
www.zinihaarlem.nl

Openingstijden
Maandag gesloten
Dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 23.00 uur
Zondag 12.00 – 22.00 uur

Reserveer hier meteen je tafeltje

Fotocredits: Hannah Hoek

Deze blog is gemaakt in samenwerking met ZINI HaarlemHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!