Tijdens een middagje shoppen loop je ’m al snel voorbij: fotogalerie De Gang in de Grote Houtstraat. Stap er eens naar binnen, want hier zijn altijd prachtige foto’s te zien. De toegang tot de galerie is gratis en het is ideaal te combineren met een bezoekje aan de populaire buren: De Wereld van Jansje. Deze zomer is er in De Gang een wel heel bijzondere expositie te bewonderen: BOLD, van fotografe Carolien Sikkenk.

Fototentoonstelling-BOLD-De-gang-3

De Haarlemse Carolien fotografeerde allerlei vrouwen. Ze kennen elkaar niet en ze verschillen sterk in leeftijd en afkomst. Maar één ding hebben deze vrouwen gemeenschappelijk: ze hebben hun haar verloren. Driekwart van deze vrouwen werd kaal als gevolg van chemotherapie. De overige vrouwen hebben de auto-immuunziekte alopecia, waardoor het haar kan uitvallen en vaak niet meer terugkeert. Twee verschillende oorzaken met hetzelfde uiterlijke resultaat.

Fototentoonstelling-BOLD-De-gang-2

Voor de meeste vrouwen is dit haarverlies enorm ingrijpend. Zij kunnen het ervaren als het verlies van een deel van hun vrouwelijkheid. Maar met deze fotoserie wil Carolien juist een ander beeld scheppen. Als het haar wegvalt wordt namelijk een andere schoonheid zichtbaar. Andere dingen gaan opvallen: mooie jukbeenderen, vrolijke sproetjes, de vorm van de lippen, een blik in de ogen. Het haar leidt niet meer af van de pure schoonheid van een gezicht.

Via haar zus, die werkzaam is bij Sikkenk Haarspecialisten in Haarlem, kwam Carolien in aanraking met het thema. In die zaak komen veel vrouwen die door een ziekte een haarwerk zoeken. Er is behoorlijk wat lef voor nodig om letterlijk op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Maar het resultaat mag er zijn! Alle prachtig geportretteerde vrouwen hebben stuk voor stuk een ongekende schoonheid die niet verborgen mag blijven. Ze zijn trots, stoer en ontzettend krachtig. Bald inderdaad, maar vooral BOLD.

Fototentoonstelling-BOLD-De-gang-4

Aan foto-expositie BOLD is een fotoboek gekoppeld dat aan alle ziekenhuizen in Nederland is aangeboden. Dit fotoboek is ook online te koop en bij Fotogalerie de Gang zelf. De interviews in het boek zijn geschreven door ondergetekende. En als je een bezoekje brengt aan De Gang, dan ben kun je mij ook spotten tussen alle kale koppies… Spannend, maar vooral: de moeite waard. Gaat dat zien!

Fototentoonstelling-BOLD-de-Gang-1

Fotogalerie De Gang (naast De Wereld van Jansje)
Grote Houtstraat 43, 2011 SC Haarlem
Te zien t/m 22 augustus, toegang gratis
Geopend tijdens winkeluren
www.expo-bold.com
www.fotogaleriedegang.nl

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!
facebook.com/haarlemcityblog
twitter.com/haarlemcityblog
instagram.com/haarlemcityblog
pinterest.com/haarlemcityblog

Haarlemse nieuwstjes en blogs in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >

Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké