De stad hangt al vol met lichtjes. De decembermaand is aangebroken. Het is duidelijk, kerst in Haarlem is begonnen! In de stad genoeg te doen. Wij hebben de highlights op een rijtje gezet.

Kerstmarkt
Zaterdag 7 en zondag 8 december staat Haarlem in het teken van kerstshoppen. De kerstmarkt in onze stad is met 300 kramen één van de grootste van het land, en uitgeroepen tot de leukste van het land! Op en rond de Grote Markt is het feest. Op zaterdag staat hier de ‘normale’ markt en in de omliggende straten is de kerstmarkt (Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Riviervismarkt, Klokhuisplein, Koningstraat, Gierstraat en het Proveniersplein). In de Gravenzaal in het Stadhuis, tegenover de Hema in de Kruisstraat en in de Damstraat zijn podia met de hele dag muziek. Op zondag is het programma bijna gelijk, alleen die dag kun je ook de Bavokerk in. Daar zijn de hele dag voorstellingen en muziek.

En dit is nog niet alles! De Schagchelstraat gaat terug in de tijd, hier is kerstsfeer zoals in de 19e eeuw. Dit weekend shop je de kerstcadeaus, maar er is ook muziek en lekkere hapjes en drankjes. Op zaterdag is de kerstmarkt van 10.00 – 19.00 uur en zondag van 10.00 – 18.00 uur. Meer info >.

Muziekspektakel in de Groenmarktkerk
Op 7 en 8 december wordt een echte kerstshow gegeven in de Groenmarktkerk. Deze bijzondere locatie is het podium van twee bijzondere avonden vol muziek, theater en dans. Met onder anderen West-End ster Jenna Lee-James, soulzanger Steffen Morrisson en nog veel meer. ‘It’s Christmas time – The Santa edition wordt een spektakel. Leer hier meer.

Santa Run
Op vrijdagavond 13 december is de jaarlijkste SantaRun dwars door het centrum van Haarlem. De route is 3 km dus het is meer voor de fun en ook leuk voor kinderen. De bedoeling is dat de renners verkleed gaan in Santa pak. Opwarmen is op de verlichte Grote Markt en hier is ook de kerstborrel en afterparty. Het mooie is: de opbrengst gaat naar 3 lokale goede doelen voor kinderen. Meer info >

Xmas Sunday Market
Op 22 december is de Kersteditie van de Sunday Market bij de Lichtfabriek in Haarlem. Een deel is binnen en een deel buiten. Je vindt er allerlei stands van makers en ontwerpers met leuke producten, maar ook heerlijk eten en drinken en vermaak voor kinderen zoals de zweefmolen, schminken en workshops. Er is zelfs live muziek van o.a. Diana Roos, Onwijs Gijs, DJ Ray en The Blueskitchen. De markt is van 12.00 tot 18.00 uur en toegang is gratis!
Meer info >

Kerstzang
Op kerstavond (24 december)staan wij traditiegetrouw rond middennacht op de Grote Markt. Samen zingen! Om 22.30 uur begint het spektakel. Eerst is de dienst in de Bavokerk op grote schermen te volgen, daarna (vanaf 00.00 uur) begint het meeblèren met hits van Wham en Mariah Carey en de ‘echte’ kerstliederen. Er is gluhwein en gezelligheid. Iedereen is welkom en de toegang is gewoon gratis.
Facebook event >

Ook op het Nieuwe Kerksplein in de Vijfhoek wordt gezongen. Harmonie de Spaarnebazuin speelt weer de mooiste oud-Hollandse kerstliederen.

2012_kerst_samenzang_grote

Kerst bij de Veerplas
Het Veerkwartier bij de Veerplas organiseert elke maand veel leuks, en december mag niet ontbreken. Op 24 december is er om 19.30 uur kerstzang aan de plas. Vooraf eten kan ook, vanaf 17.00 uur zijn er stampotten en gluhwein. Meer info >

High Tea
Dit is echt iets voor de kerstdagen. In Haarlem zijn de afgelopen tijd veel hotspots bijgekomen, ook voor een lekkere high tea. Bekijk ze hier >

Er is meer…
Natuurlijk is er veel meer te doen in de decembermaand in Haarlem. Denk aan workshops, wandelingen, kinderactiviteiten, optredens en natuurlijk heel veel eten zoals lunches en speciale avonden. Kijk voor alle informatie over de feestmaand hier.

Kerst in Zandvoort
In Zandvoort is ook heel veel te doen in december. Veel strandtenten organiseren kerstbrunches, er is een schaatsbaan in het centrum en natuurlijk de nieuwjaarsduik. Check voor tips in Zandvoort deze blog van Liefs uit Zandvoort >

Fijne dagen!Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!