Al sinds 1882 beschikt Haarlem over een prachtig openlucht zwembad en wat voor één! De behouden retro ’look and feel’ maakt een bezoek aan De Houtvaart als een sprong terug in de tijd. Alleen al het entree is een foto waard, om nog niet eens over de authentieke pashokjes te spreken. Een uniek stukje Haarlem!

De-Houtvaart-Haarlem-1

De-Houtvaart-Haarlem-3

De Houtvaart is het enige 50-meterbad in Haarlem. In de openlucht, en dus geen last van benauwde zwembadlucht. In het bad worden jeugdzwemlessen gegeven voor een lage prijs. De Houtvaart is eenvoudig, overzichtelijk en veilig. Het zwembad is in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de dienst Openbare Werken Haarlem, en sinds 1999 draagt het zwembad de titel rijksmonument. Op het grasveld (de zo gehete ligweide) kun je na een verfrissende duik heerlijk tot rust komen en jezelf door de zon laten drogen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en uitrazen.

De-Houtvaart-Haarlem-2

De-Houtvaart-Haarlem-7

De-Houtvaart-Haarlem-9

Buiten dat De Houtvaart een monumentaal gebouw en zwembad is, is het de enig overgebleven vertegenwoordiging van de historie van het zwemmen in Haarlem en omgeving. Alle andere baden zijn gesloopt, zoals o.a. Sportfondsenbad, Kleverparkbad, Groenendaal, Schalkwijk of zelfs verbouwd tot appartementen (Stoopsbad). Nu maken meer dan 45.000 bezoekers per jaar van De Houtvaart een springlevend monument.

De-Houtvaart-Haarlem-4

De-Houtvaart-Haarlem-12

De Houtvaart kent een turbulente geschiedenis. Meerdere renovaties en acties waren nodig om het historische bad in stand te houden. Inmiddels is een groep actieve Houtvaart bezoekers mede verantwoordelijke voor het behoud van het bad. De ’Vrienden van de Houtvaart’ doen veel vrijwilligerswerk voor het bad zoals schoonmaak, onderhoud, toezicht en assistentie bij bijzondere gelegenheden. Echte enthousiaste Houtvaart bezoekers dus, wat een speciale dimensie geeft aan De Houtvaart.

De-Houtvaart-Haarlem-5

De-Houtvaart-Haarlem-8

Dat de Houtvaart er is voor iedereen blijkt uit het bezoek. Jonge kinderen uit de omringende woonwijken kunnen zelfstandig naar de Houtvaart om daar met kinderen uit de buurt onder permanent toezicht te spelen en te zwemmen. Jongeren hebben in de Houtvaart hun eigen stek, een ontmoetingsplaats en hangplek. Voor ouderen biedt De Houtvaart de gelegenheid om op een gezonde manier in alle opzichten in beweging blijven. Een verkoelende plek voor iedereen!

De-Houtvaart-Haarlem-10

De-Houtvaart-Haarlem-11

Openluchtbad de Houtvaart
Piet Heinstraat 12
2014 AR Haarlem
Tel: 023-5242233 (alleen tijdens openingsuren)
www.houtvaart.nl
Facebook.com/Zwembad-de-Houtvaart

Openingstijden
Maandag t/m Vrijdag 7:00 uur tot 09:45 uur zwemmen voor Vrienden van de Houtvaart (lidmaatschap verplicht), tussen 9:45 en 11:00 uur is het bad dicht
Zaterdag 07:00 tot 09:30 naturistisch zwemmen voor Vrienden van de Houtvaart, tussen 9:30 en 10:00 uur is het bad dicht
Zondag 7:00 tot 9:45 banen zwemmen voor Vrienden van de Houtvaart, 8:45 tot 9:15 uur aquajogging/swimfit voor Vrienden van de Houtvaart.

Alle overige openingstijden voor publiek vind je hier op de SRO-websiteHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké