In Nederland zijn er maar twee, waarvan één aan de Westergracht in Haarlem: de Koorschool. Bij uitstek de muzikaalste basisschool van de omgeving, want hier wordt elke dag extra aandacht besteed aan zang, noten lezen en het bespelen van instrumenten. Dat naast het reguliere onderwijsprogramma, want ook taal en rekenen zijn natuurlijk enorm belangrijk. Voordelen van elke dag zingen (naast enorm veel plezier) zijn er veel, zo zal duidelijk worden in de vrolijke documentaire die op 6 maart 2022 in premiere gaat in de Philharmonie en daarna online. Dus ben je op zoek naar een basisschool voor jouw muzikale koter? Lees gauw meer en zet de open dag op 12 maart alvast in je agenda!

 

De Koorschool documentaire

 

De docu

Inmiddels bestaat de Haarlemse Koorschool al meer dan 70 jaar en is hij niet meer weg te denken. Mede daarom besloot producent Ivo Cottaar (zelf oud-leerling van de Koorschool) in samenwerking met diverse fondsen deze bijzondere school in beeld te brengen voor het grote publiek. De zesdelige documentairereeks die daaruit ontstond, is heel leuk om te kijken. Gefilmd vanuit het perspectief van Lodewijk (groep 6), Joona (groep 7) en Cato (groep 8) reis je als kijker mee naar school, naar optredens en krijg je zelfs een kijkje bij de hoofdrolspelers thuis. Zo krijg je een goed beeld van wat voor rol de Koorschool precies speelt in het leven van deze drie enthousiaste leerlingen.

 

De Koorschool documentaireDe Koorschool documentaire

 

De documentairereeks van zes afleveringen gaat zondag 6 maart in première in de Philharmonie, in bijzijn van de burgemeester. Vanaf 7 maart is de documentaire te zien op de website van de Koorschool. Ook is de serie op NH Media en Haarlem 105 te volgen!

 

De Koorschool documentaire

 

Persoonlijk

Als je het aan leerling Cato vraagt, is niet alleen het muzikale deel zo kenmerkend voor de school, maar ook het persoonlijke. “De Koorschool is lekker knus, er zitten niet heel veel kinderen op. Bijna iedereen kent wel iemand uit een andere klas.” De groepen zijn klein, waardoor de juffen en meesters hun klassen goed kennen en ieder kind persoonlijke aandacht kunnen geven.

 

 

Ook in de muziek wordt veel aandacht besteed aan het individu. Door het zingen leren de kinderen van de Koorschool discipline, timing en samenwerken. Het is wetenschappelijk bewezen dat zingen intelligenter maakt en enorm verbindt. Ook de producent van de documentaire Ivo Cottaar, die zelf vroeger op de Koorschool zat, vertelt dat hij vandaag de dag nog steeds profijt heeft van alles wat hij op de Koorschool heeft geleerd. Een ander goed, muzikaal voorbeeld is zanger Joshua Nolet van Chef’Special; ook een ex-leerling van deze zingende basisschool!

 

De Koorschool documentaire

 

Onderwijs

Anders dan bij een reguliere basisschool, begint de Koorschool pas vanaf groep vijf. De jaren ervoor gaan de kinderen dus nog naar een reguliere school. Na aanmelding wordt er door middel van een stemtest gekeken of een kind goed in het koor past. Pas dan start groep vijf. En bevalt het toch niet bij de nieuwe school, dan mogen kinderen na acht weken eventueel nog terug naar hun oude school. Tot nu toe is dat echter nog nooit gebeurd!

 

 

Van de in totaal 1000 uur lestijd wordt bij de Koorschool zo’n 200 uur aan muziek besteed. Met verschillende zang- en muzieklessen (zoals repertoirestudie, stemvorming en muziektheorie) ontwikkelen de leerlingen zich tot geschoolde koorzangers. Door het zingen in het koor komen ze in aanraking met veel oude én nieuwe muziek. “Maar het is niet alleen zingen”, vertelt Cato. “We gaan ook vaak op reis naar een leuk klooster of een coole studio.” De leerlingen hebben namelijk regelmatig radio- en tv-opnames, zingen in enorme kerken en concertzalen en geven optredens over de hele wereld. Landen als Japan en de VS zijn geen gekke voorbeelden om aan te denken.

Het meest wordt er wel gezongen in de prachtige St. Bavo Kathedraal, die op een minuutje lopen van de school te vinden is. Zeker geen slechte oefenruimte, toch?

 

Bavo Kathedraal

 

Aannames

Wat veel ouders onterecht denken, is dat de Koorschool een beetje een eliteschool is. Maar niets is minder waar! De basisschool wordt gewoon gefinancierd door het rijk. Het enige dat anders is, is dat hier 20% van het onderwijscurriculum is ingericht voor muziekonderwijs op hoog niveau. Om dit alles mogelijk te maken wordt er wel gevraagd om een iets hogere ouderbijdrage, maar dat is alleen om de extra tournees, optredens en muziekdocenten te kunnen financieren.

Verder is ook de aanname dat de Koorschool 100% Christelijk is onjuist. Vanuit de geschiedenis heeft de instelling natuurlijk een mooie verbinding met het kathedrale koor, maar vandaag de dag is slechts 20% van de leerlingen gelovig.

 

 

De documentairereeks over de Koorschool is er zeker eentje om voor te gaan zitten. Ook als je geen (of oudere) kinderen hebt is het leuk om te zien hoe het er bij deze zingende basisschool aan toegaat. Ga online mee met Lodewijk, Joona en Cato en ontdek de Koorschool tijdens de open dag op 12 maart!

 

Contact

De Koorschool
Westergracht 61
2013 ZL, Haarlem
koorschoolhaarlem.nl

instagram.com/koorschool_haarlem

 

Klassenfoto’s met dank aan Schoolfoto’s Online, Arnold Bartman.
Deze blog is gemaakt in samenwerking met De Koorschool.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!



We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké