Als je denkt dat het Frans Hals Museum vast niet geschikt is voor een bezoek met je mugje, heb je het mis. Ook kleine kinderen kunnen zich er prima vermaken. Bij de tentoonstelling ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’ bijvoorbeeld, die nog tot en met 18 maart te zien is.


Gekke bekken speurtocht

Speciaal voor ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’ is er voor kinderen vanaf een jaar of vijf een gekke bekken speurtocht. De speurtocht zorgt ervoor dat je mugje op een leuke manier langs de zalen wordt geleid en echt naar de schilderijen kijkt. Een fijne bijkomstigheid daarvan is dat jij ook op je gemak van de tentoonstelling kunt genieten.

Studio HaHaHals
Bij de tentoonstelling hoort ook Studio HaHaHals, waar je heerlijk gek kunt doen. Verkleed je als zeventiende-eeuws personage, pluk wat gekke voorwerpen van de attributenmuur en stap met het hele gezin in het levensgrote 3D-schilderij om grappige foto’s maken. Niet alleen kinderen, maar ook ouders worden gegarandeerd vrolijk van deze fotostudio.

Poppenhuis
Iets wat kinderen bij het Frans Hals Museum meestal ook prachtig vinden is het poppenhuis van Sara Rothé, dat tot de vaste collectie behoort. Het poppenhuis laat zien hoe een Amsterdams grachtenpand er in de achttiende eeuw van binnen uitzag. Omdat het een flink huis is, staat er een trappetje voor. Zo kunnen kinderen goed de chique kamers bekijken en zien hoe de mensen in die tijd eigenlijk leefden. Spelen met het antieke poppenhuis mag natuurlijk niet. Maar gelukkig is er ook een tafel met kleine poppenhuizen die je mugje wel zelf mag inrichten.


Museumcafé en extra activiteiten voor kinderen
Als jullie uitgekeken en uitgespeeld zijn, dan is er in het museum een fijn café. Daar kun je met je mugje prima voor een tosti of een taartje terecht. Tijdens de schoolvakanties liggen er vaak kleurplaten in het café. Het museum organiseert dan trouwens ook altijd leuke extra activiteiten zoals workshops voor het hele gezin, familierondleidingen of speciale kinderprogramma’s.

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
Haarlem
franshalsmuseum.nl

Openingstijden
Dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur

Kosten
Kinderen tot en met 18 jaar: gratis
Jongeren tot en met 24 jaar: 7,50 euro
Volwassenen 15 euro
Tijdens de tentoonstelling ‘De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw’ geldt een toeslag van 5 euro voor iedereen boven de 18 jaar.

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!