Je hebt afgesproken met een vriend of vriendin om weer eens koffie te drinken en bij te praten. Maar je hebt – of jullie hebben allebei – kinderen bij je. Waar ga je dan naartoe? Wat zijn de koffie- en lunchtentjes in Haarlem met een goede speelhoek, waar je peuter of kleuter zich even kan vermaken terwijl jij bijpraat?

Dit zijn onze 10 favorieten plekken (alle locaties hebben gratis wifi, handig als je even iets voor werk moet afmaken terwijl je kind speelt):

1. Meneer Paprika
Geen Haarlems lijstje voor kinderen waar dit kinderwarenhuis niet in voor komt, en met reden. De kaart is goed en kindvriendelijk (die lange vinger bij de koffie is echt niet voor jou bedoeld..), kinderen mogen er op de Makii-muur kleuren, er is een treinbaan, speelhoek, en als je nog een cadeautje nodig hebt, ben je hier ook aan het juiste adres. Enige nadeel kan zijn dat het soms heel druk is en je dan elkaar alsnog niet kan verstaan door alle kinderen bij elkaar.
Meer Meneer Paprika >

meneer-paprika-speelhoek

2. Kweekcafe
Net in het Noorden van Haarlem, bij de Kweektuin, zit het Kweekcafe. Een heerlijke plek om even bij te komen. Er is een grote kas waarin kinderen alle kanten op kunnen. De grote speelhoek en genoeg tafels eromheen is ideaal. Op de kaart lunch, koffie en meer. Ook goede boterhammen en drinkbekers met sap voor kinderen. In de winter kan het er wel een beetje koud zijn, maar er is ook een kleiner verwarmd gedeelte. Buiten is de kinderboerderij, een Natuurspeeltuin en het park om lekker in buiten te spelen.
Meer over Kweekcafe >

3. Nurks
In ons stadspark De Haarlemmerhout staat dit schattige pannenkoekenhuisje. Het is hier knus en nostalgisch. Buiten is een lekker terras onder de bomen. Voor de kinderen zijn hier natuurlijk pannenkoeken, maar er staat veel meer op de kaart. Jong en oud komt aan zijn trekken. Er zijn kinderstoelen, tekeningen en kleurpotloden aanwezig. Leuk om te combineren met een bezoek aan de kinderboerderij in de Hout. Het is ook mogelijk hier kinderfeestjes te houden.
Meer over Nurks >

4. Thuys
Ook Thuys is op loopafstand van Station Haarlem, maar dan aan de Noordkant. Dit cafe is overzichtelijk en vaak rustig en het heeft een knus speelhoekje met boekjes en wat speelgoed. En als het mooi weer is, is het terras een grote aanrader, vooral met de glijbaan in de buurt waar je met z’n tweeën naast elkaar vanaf kunt glijden!
Meer over Thuys >

5. Het Veerkwartier
Bij deze plek aan de Veerplas kunnen kinderen echt los. Vrij spelen wordt gestimuleerd in deze omgeving, ideaal voor iets oudere kinderen die zichzelf kunnen vermaken. Achter het Veerkwartier is het natuurspeeleiland waar kinderen kunnen klauteren bouwen en rennen. Ook hier zijn regelmatig leuke kinderactiviteiten, dus check vooral de agenda. Er zijn spelletjes en kleurpotloden aanwezig. Parkeren is hier gratis.
Meer over Het Veerkwartier >

Veerkwartier-Haarlem-kinderen

6. Yoghurt Barn
Ben je gek op yoghurt, fruit, verse sapjes of een croissantje? Loop dan door naar achter bij de Yoghurt Barn, daar is waarschijnlijk een van de beste speelhoekjes van Haarlem. Een fantastisch keukentje met toebehoren en een kindertafel met boekjes. Iedereen blij.
Meer over Yoghurt Barn >

Yoghurt-Barn-kinderen

7. Levi’s Winkel
Ok, je moet een beetje opletten dat je kinderen niet aan de mooie koopwaar komen hier, maar de sfeer is fantastisch, het eten met liefde bereid en er zijn Donald Duckjes om te lezen (en kopen) en LEGO om mee te spelen. Heb je de tijd en wil je ergens zitten waar je geen ‘toeristen’ tegenkomt? Dan is dit je place to be.
Meer over Levi’s Winkel >

Levi's winkel

8. Bistro BiS
Echt een verborgen parel, deze bistro, en eentje met een geweldige troef: een kelder waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven met hutten, kussens en een wereldkaart. Nog beter: door de doorzichtige tegels in de vloer kun je af en toe kijken of het nog goed gaat daar beneden.
Meer over Bistro Bis >

BIS Haarlem03

9. Brownies en Downies
Midden in het centrum zit deze lunchspot met grote speelhoek. Omdat Brownies en Downies ruim is zitten kinderen de rest niet in de weg. De speelhoek is een ‘huis’ met glijbaan, keukentjes en los speelgoed. Er werken hier mensen met een beperking die kinderen met open armen ontvangen. En bestel een brownie! Het zijn er veel, en ze zijn goddelijk.
Meer Brownies en Downies >

10. Coffee Star
Houdt je kind van lezen? Dan zit je goed bij Coffee Star in de bieb. Jij een lekkere koffie, zij een sapje, boek uit het kindermandje en praten maar. Met mooi weer heb je een topplek op het terras, dan kan je Mugje een rondje rennen over de grote binnenplaats of zelfs heen en weer op een loopfiets.
Meer over Coffee Star >

coffeestar

Extra tip
We hebben de strandtenten – gezien het seizoen – maar even buiten beschouwing gelaten, maar die hebben vaak goed ingerichte speelhoekjes (bijvoorbeeld Tent 6).

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!