Museum Haarlem is zeven dagen per week geopend en is echt een familiemuseum. Volwassenen en kinderen kunnen er van alles leren over het verleden van Haarlem. Tijdens de leuke en leerzame introductiefilm met grappige special effects bijvoorbeeld. Of in de ruimte over de geschiedenis van Haarlem. Daar staat ook een stereokijker. Die laat twee opnames van hetzelfde onderwerp zien, waarbij het camerastandpunt bij de tweede opname een paar centimeter is verschoven. Een mooie manier om je mugje oude foto’s van Haarlem te laten zien met de illusie van een driedimensionaal beeld.

De weeshuiskamer
Van de vaste tentoonstellingsruimtes zal de weeshuiskamer waarschijnlijk de grootste aantrekkingskracht op je mugje hebben. In die kamer leer je van alles over hoe kinderen vroeger in een weeshuis leefden. Je vindt er ook een leuke zintuigenkast en een grote verkleedkist met kleding van vroeger. Zo kunnen kinderen zelf zien hoe ze er als weeskind zouden hebben uitgezien.

Tijdelijke tentoonstelling Haarlemse meesters in wording
Naast de vaste tentoonstelling zijn er in het museum ook altijd een of meer tijdelijke tentoonstellingen. Tot en met 7 januari 2019 is er bijvoorbeeld een kleine ruimte ingericht voor Haarlemse meesters in wording. Tijdens een speciaal kunstproject hebben Haarlemse kunstenaars hun kennis overgedragen op leerlingen van een aantal Haarlemse basisscholen en van de Kleine Academie. De leerlingen hebben goed naar hun leermeesters gekeken en zijn daarna zelf aan de slag gegaan. Net zoals gezellen in de Gouden Eeuw de kunst afkeken van hun meesters dus. Het project heeft een mooie, vrolijke tentoonstelling opgeleverd, die kleine mugjes ook zal aanspreken.

Workshops schoolvakantie
Het museum organiseert ook regelmatig speciale kinderworkshops. In de kerstvakantie kunnen kinderen bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop ‘linosnede en letterpress’, een workshop ‘tekenen op objecten’ of een workshop ‘schilderen als Simon de Heer’. De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Café met kinderhoekje en Haarlemse producten
Museum Haarlem heeft trouwens ook een fijn café met een kinderhoekje met kleurtjes en kleurplaten. Naast iets te drinken of wat lekkers kun je in het café ook allerlei producten van Haarlemse bodem kopen.

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
museumhaarlem.nl
Kinderen mogen gratis naar Museum Haarlem. Volwassenen betalen 7 euro of hebben vrije toegang met hun Museumkaart.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 11:00 tot 17:00 uur
Zondag en maandag 12:00 tot 17:00 uur

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen samen met een groep gastbloggers als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.

Fotocredits: Eva Cameron-Bakker

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!