Museum Haarlem zit midden in het centrum, in het prachtige straatje Klein Heiligland. Dit familiemuseum is zeven dagen per week open, en je kunt hier alles leren over de geschiedenis van Haarlem. Tijdens de leuke en leerzame introductiefilm met special effects bijvoorbeeld. En in de vaste tentoonstellingsruimtes, waarvan de weeshuiskamer de grootste aantrekkingskracht op kinderen heeft.

In die kamer vind je een leuke zintuigenkast en er is ook een grote verkleedkist met kleding van vroeger. Zo kunnen kinderen zelf zien hoe ze er vroeger als weeskind zouden hebben uitgezien. Onze twee kleine mugjes kijken met grote ogen naar de drol in het potje dat onder het weeshuisbedje geschoven staat. Bleef dat vieze potje daar vroeger heel de nacht staan? En sliepen er echt drie kinderen in dat kleine bedje? Droegen alle weesmeisjes zo’n schortje en mutsje? En wie zijn eigenlijk die mevrouwen die daar achter dat glas staan? Dit en nog veel meer kom je te weten in deze bijzondere weeshuiskamer van Museum Haarlem.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er in het museum ook altijd een of meer tijdelijke tentoonstellingen. Tot 7 januari 2018 is er een tentoonstelling over 500 jaar ziekenzorg in Haarlem, en vanaf 11 januari ‘Picture Please’ waarin het vrijwilligerswerk in de regio in beeld wordt gebracht.

Er is ook een KinderKabinet in het museum. Dat is een grote speelkamer waar van alles te doen is rondom het thema van de tijdelijke tentoonstelling. Kleintjes kunnen daar nu dus uitgebreid doktertje spelen, poppen verzorgen en over het menselijk lichaam leren. Succes verzekerd!

Dorst gekregen na al die indrukken? Het museum heeft een fijn café met een klein kinderhoekje met kleurtjes en kleurplaten. Naast iets te drinken met wat lekkers kun je in het café ook allerlei producten van Haarlemse bodem kopen.

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
museumhaarlem.nl
Kinderen mogen gratis naar Museum Haarlem. Volwassenen betalen 7 euro of hebben vrije toegang met hun Museumkaart.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 11:00 tot 17:00 uur
Zondag en maandag 12:00 tot 17:00 uur

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen samen met een groep gastbloggers als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.

Fotocredits: Eva Cameron-Bakker

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!