Het Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het werd in 1784 gebouwd (althans, de Ovale Zaal die nog steeds bestaat). Het museum is ontstaan doordat Pieter Teyler van der Hulst, een rijke Haarlemmer, de kunst en wetenschap wilde bevorderen. Wat is er te vinden in dit monumentale gebouw aan het Spaarne en is het leuk voor (kleine) kinderen?

Het Teylers museum heeft een prachtige vaste collectie. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van alle fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en schilderijen. Eigenlijk is alleen het gebouw zelf al de moeite waard om eens te bekijken, maar er is ook genoeg te zien voor nieuwsgierige kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat er een kabinet is met allemaal goocheltrucs van vroeger?

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen bij de kassa een gratis speurtocht halen die langs alle zalen van de vaste collectie voert. Als ze alle vragen hebben beantwoord, krijgen ze een bijzonder cadeautje. Meestal is er ook voor de tijdelijke tentoonstellingen een speciale speurtocht. Op dit moment staat het Teylers Museum in het teken van ‘200 soorten groen’, met veel botanische prenten. Hoewel de speurtocht prima is voor kinderen van 8 jaar en ouder, is deze tijdelijke tentoonstelling niet heel geschikt voor kleinere kinderen. Al is het alleen maar omdat alle prenten te hoog hangen voor kleintjes om goed te kunnen bekijken.

Voor de allerkleinste kinderen heeft het Teylers Museum iets bijzonders bedacht. Op de website van het museum vind je namelijk ‘Beer is los’, een interactief prentenboek over het kleine katje Brammetje, dat uit het schilderij ‘De Pianoles’ is gekropen. Brammetje gaat op avontuur door de zalen van het Teylers en leert je van alles over het museum. Een mooie manier om je mugje alvast voor te bereiden op jullie bezoek aan het museum, met name als je met je kind de schilderijen in het museum wil bekijken. Is je kind tijdens het bezoek aan de schilderijenzalen afgeleid? Laat het dan eens alle dieren tellen of doe een wedstrijdje wie het langst naar een schilderij kan kijken.

Op zondagen en in de schoolvakanties is het extra leuk in het Teylers. Dan kan je kind namelijk meedoen met een van de Kunst en Vliegwerk workshops. De meeste workshops sluiten aan bij de tentoonstelling die er op dat moment is. Op dit moment kunnen kinderen bijvoorbeeld vlinders maken. De workshops zijn gratis voor iedereen die museumentree heeft betaald en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen ook meedoen. Om zeker te zijn van een plekje is het wel handig om je van tevoren even aan te melden via de website van het museum.

Aan de muur van het café van het Teylers museum hangt vaak iets bijzonders, er valt – behalve de tuin – dus iets te zien terwijl je wat eet of drinkt. Verder zou deze ruimte best iets gezelliger mogen, vinden wij. De winkel is een aanrader, je kunt hier ook prima terecht voor een leuk verjaardagscadeautje voor zowel volwassenen als kinderen. Er liggen allerlei kinderschatten, zoals mooie boeken en spelletjes, bijzondere kleurboeken, proefjesdozen en echte fossielen. Je kunt met een kinderwagen terecht in dit museum (ga dan voor de Ovale Zaal naar rechts en via het café naar de schilderijenzalen). Er zijn twee speciale verschoonruimtes (de eerste bij de ingang links en de tweede net voorbij het café links).

Teylers Museum
Spaarne 16, Haarlem
teylersmuseum.nl
Kosten: Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar het Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs 2 euro. Volwassenen betalen 12,50 euro.

Openingstijden
Dinsdag tot en met vrijdag 10:00 uur tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag 11:00 uur tot 17:00 uur

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!