Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. De ligging aan het Spaarne is prachtig, het pand zelf is genieten en een bezoek binnen zal je verwonderen. De ‘Museum van de verwondering’ is ook geweldig met kinderen. Eva van Mugjes vertelt ons waarom.

Het Teylers museum heeft een prachtige vaste collectie. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van alle dierenskeletten, fossielen, glinsterende mineralen, wetenschappelijke instrumenten, oude munten en indrukwekkende schilderijen. Voor mugjes vanaf 5 jaar kun je bij de kassa een gratis speurtocht halen die langs alle zalen van de vaste collectie voert. Als je alle vragen hebt beantwoord, krijg je een bijzonder cadeautje. Ook voor de allerkleinste mugjes heeft het Teylers Museum iets bijzonders bedacht. Op de website van het museum vind je namelijk ‘Beer is los’, een interactief prentenboek over het kleine katje Brammetje, dat uit het schilderij ‘De Pianoles’ is gekropen. Brammetje gaat op avontuur door de zalen van het Teylers en leert je van alles over het museum. Een mooie manier om je mugje alvast voor te bereiden op jullie bezoek aan het museum.

‘Mama, kijk nou wat een raar dier!’ Vol verbazing bestudeert ons mugje een langgerekt, kronkelend skelet op pootjes. Ze heeft gelijk. Het is zeker een vreemd dier. Geen idee wat het is. Gelukkig biedt het bordje uitkomst: een draak die is samengesteld uit het skelet van een python en de beenderen van een krokodil, een haan, een konijn en een kalkoen.

Dit vreemde fantasiedier hoort bij Monsterdieren, een spannende tijdelijke tentoonstelling die tot en met 10 juni te zien is in het Teylers Museum. Je leert er van alles over draken, reuzenvogels, eenhoorns en reuzeninktvissen. En over beroemde monsters zoals Bigfoot, de Yeti en het Monster van Loch Ness. Zijn het echte monsters? Of zijn het fantasiedieren? Bij Monsterdieren kom je het te weten. Je kunt er oog in oog staan met een opgezette komodovaraan en je kunt er een voetafdruk van Bigfoot en de scalp van de Yeti bekijken. Er is ook een muur waarop je mugje zelf schimmige schaduwen tevoorschijn kan toveren. En een hoekje waar je even lekker op de bank kan kruipen met ‘Max en de maximonsters’ of een ander spannend boek over monsters. Een echte familietentoonstelling die je niet wilt missen.

Op zondagen en in de schoolvakanties is het extra leuk in het Teylers. Dan kan je mugje namelijk meedoen met een van de Kunst en Vliegwerk workshops. De meeste workshops sluiten aan bij de tentoonstelling die er op dat moment is. Tijdens Monsterdieren kun je bijvoorbeeld workshops volgen over schimmige schaduwen, verschrikkelijke monsterdieren of wonderlijke wezens. De workshops zijn gratis voor iedereen die museumentree heeft betaald en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen ook meedoen. Om zeker te zijn van een plekje is het wel handig om je van tevoren even aan te melden via de website van het museum. Speciaal voor stakingsdag is er een extra workshop.

Het museumcafé van het Teylers museum zou zomaar het kleurrijkste café van Haarlem kunnen zijn. Op de muur en aan het plafond pronken prachtige knutselwerkjes van Haarlemse bassischoolleerlingen. Een gezellige plek waar je prima even met je mugje kunt neerstrijken om iets te eten of drinken. Ook de winkel is leuk. Je kunt er niet alleen grote-mensen-spullen kopen, er liggen ook allerlei kinderschatten, zoals mooie boeken en spelletjes, bijzondere kleurboeken, proefjesdozen en echte fossielen. 


Teylers Museum
Spaarne 16, Haarlem
teylersmuseum.nl
Kosten: Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar het Teylers Museum. Vanaf 6 jaar is de entreeprijs 2 euro. Volwassenen betalen 12,50 euro.

Openingstijden
Dinsdag tot en met vrijdag 10:00 uur tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag 11:00 uur tot 17:00 uur

Tekst en foto’s: Eva Cameron-Bakker

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!