Als het regent, kunnen de muren soms een béétje op je af komen met een of meer peuters of kleuters in huis. Die willen nou eenmaal graag naar buiten, dingen doen. Waar kun je in en rond Haarlem terecht om even de sleur te doorbreken op een hele saaie regenachtige dag? Mugjes geeft een paar tips.

Tip-regenachtige-dag-met-kinderen

Toneel of film
De Toverknol speelt iedere woensdag, zaterdag en zondag voor zijn hooggeëerd publiek. Op dit moment kun je ‘Marjan en Allesman’ bekijken met je kinderen, die van tevoren in de verkleedkast mogen duiken als ze willen.

Toverknol

Op zaterdag en zondag kun je ook terecht bij poppentheater de Zilveren Maan (bij landgoed Elswout). In de voorjaarsvakantie speelt Jeanne haar ‘Kiekeboogiewoogie’ (voor 3 jaar en ouder) ook van dinsdag tot en met vrijdag.

In de filmschuur zijn leuke kinderfilms te zien. Voor een nog ruimer aanbod kinderfilms kun je ook terecht bij het Ketelhuis in Amsterdam. Een gezellig bioscoopje en een uitje naar de grote stad is natuurlijk altijd leuk.

Lunch en limo
Over de meest kindvriendelijke plekken om af te spreken met vrienden en kinderen, schreven we laatst al eens een blog. Met regen is het ook oh zo fijn om juist naar het strand te gaan. Lekker binnen zitten bij Tijn Akersloot bij de haard of bij San Blas een spelletje doen en ondertussen kijken naar de zee en al het water dat uit de lucht komt vallen.

Tijn-Akersloot

Cultureel
Bij het Teylers museum kun je gewoon rondwandelen, een expositie bewonderen of de speurtocht doen (weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Kijk dan eens naar het boek en de website van Artie Farty en download daar de gratis museumbingo). Maar kinderen vanaf 4 jaar mogen in dit mooie museum ook een gratis – exclusief entree – workshop volgen met hun familie. Leer bijvoorbeeld etsen als Rembrandt!

Teylers-museum

In het Frans Hals museum is een zaal vol poppenhuiskamers, sowieso de moeite waard natuurlijk. Er is een opdrachtenboekje en een kinderaudiotour voor wat oudere kinderen, maar je kunt elke zondag om 14:00 ook meedoen aan het Vrolijke Frans Atelier (5 euro exclusief entree).

Het ABC Architectuurcentrum is een echte verborgen parel van Haarlem. Niet alleen kun je hier op een grote maquette kijken naar de stad en lezen over de dromen van Haarlemmers voor de stad van de toekomst, maar er is hier ook een zaal met duizenden Lego-blokjes. Need we say more?

ABC_Lego

Het Pieter Vermeulen museum is al leuk van zichzelf en écht gericht op kleine kinderen, maar iedere woensdagmiddag tussen 13:30 en 15:30 mogen kinderen vanaf 4 jaar hier iets moois knutselen. Als het dan toch droog wordt, kun je altijd nog naar buiten om het natuurpad te volgen.

Knutselen en spelen
Speeltuin Floragaarde organiseert iedere vrijdagmiddag van 13:00 – 17:00 een knutselclub waar kinderen bijvoorbeeld vlinders kunnen maken, mozaïeken met maïs, bonen en erwten en daarnaast is er ook ruimte voor vrije expressie. Vanaf begin februari is er om de week poppenkast. Als het even droog is, kunnen de mugjes lekker buiten spelen in de speeltuin (geschikt voor heel klein tot al behoorlijk groot). Toezichthouder Marion Huisintveld is iedere woensdag- en vrijdagmiddag aanwezig.

Speeltuin

Naar een binnenspeeltuin dan maar? Chimpie Champ, Monkeytown, Kidszoo, Monkey Town in Haarlem, of – georganiseerd – Little Gym zijn je opties.

Knutselen

Verder kun je met slecht weer natuurlijk gaan zwemmen (ja, nee, dat willen wij eigenlijk ook niet, maar het is een optie) of schaatsen of treinen kijken op het station (ook Overveen heeft een schattig station met ‘Klein Centraal’ ernaast voor een drankje of taart). En dan weer naar huis, thuis knutselen of bioscoopje spelen. Zo kom je de dag wel door!

Fotocredits: Nicoline van Slingelandt

Nicoline en Frederiek, beide Haarlemse moeders en schrijvers van het boek ‘Mugjes’, tippen als echte ervaringsdeskundigen wekelijks over de leukste hotspots voor jou en de kids. Kijk voor meer tips op www.mugjes.nl of koop het boek Mugjes, vol uitjes, weetjes en ideeën.Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!