Als het regent, kunnen de muren soms een béétje op je af komen met kinderen in huis. Die willen nou eenmaal graag naar buiten, dingen doen, energie kwijt. Gelukkig zijn er opties genoeg. Waar kun je in en rond Haarlem terecht om even de sleur te doorbreken op een regenachtige dag? Bekijk onze tips in deze blog!

 

Tips voor een regenachtige dag met kinderen

 

Toneel of film

Op een regenachtige dag mag het: lekker overdag een film pakken. In Haarlem zijn diverse bioscopen: Pathe of De Schuur in het centrum, Kinepolis in Schalkwijk en de nieuwe Filmkoepel. Altijd wel een optie om een (last minute) film te gaan kijken.

Een leuke toneelvoorstelling doet het ook altijd goed bij kinderen. In de Stadsschouwburg en Philharmonie is naast aanbod voor volwassenen ook altijd leuk aanbod voor kids. De laatste voorstellingen vind je hier. Naast deze grotere theaters zijn er een paar kleine theaters in Haarlem. Het Verhalenhuis in Haarlem Noord bijvoorbeeld, en Theater Circus Hakim waar Hakim in zijn eigen theater op de Korte Verspronkweg regelmatig optredens doet. Het meest schattige theater is misschien nog wel Theater Elswout. Een klein huisje bij wandelbos Elswout waar kids comedian Mister Anansi vol humor voorstellingen doet voor de kleintjes. Hier zijn elke week voorstellingen te zien. En als die regenachtige dag een beetje ten einde loopt, kun je ook altijd nog even Elswout in met de kleintjes.

 

Zwemmen

Oke, je moet zelf ook je zwembroek of badpak aan, maar kinderen worden er in ieder geval heel blij van: zwemmen. Het grootste zwembad van Haarlem is het Boerhavebad, met genoeg faciliteiten zoals lange glijbaan, een stroomversnelling, kinderbadje en waterspuiters. In Heemstede zit het andere grote zwembad: Groenendaal. Een heel fijn zwembad met glijbaan, kinderbadje en als hoogtepunt het golfslagbad. In Haarlem Noord zit Zwembad de Planeet, een mooi zwembad met wat minder faciliteiten en alleen open voor vrijzwemmen in de vakanties. En iets verder weg, maar ook de moeite waard: Waterakkers in Heemskerk, Zwembad de Heerenduinen in IJmuiden (met buitenzwembad en ligweide voor als de zon wel schijnt) en natuurlijk Aqua Mundo, het zwembad van Centerparcs in Zandvoort wat ook gewoon voor een dagje te bezoeken is. Zo is die regenachtige dag binnen no time voorbij.

Indoor speeltuin

Van een binnenspeeltuin wordt elk kind blij! De grootste in Haarlem is Monkey Town. Verder zijn de opties: Funzone in Aalsmeer, Kidszoo in Noordwijkerhout en Ballorig in Beverwijk. Ook een hit bij kinderen: Street Jump Haarlem. Een groot en tof indoor trampolinepark, met horeca.

 

 

Museum

Ook al klinkt het voor de meeste kinderen saaaaaai, in Haarlem zijn een paar leuke musea die ook de moeite waard zijn voor kinderen. En het is er droog 🙂 Perfect op zo’n regenachtige dag. Bij het mooie Teylers museum kun je gewoon rondwandelen, een expositie bewonderen of de speurtocht doen. In het Frans Hals Museum is een prachtig 18e eeuws poppenhuis te zien, sowieso de moeite waard. Verder is er museumfamilieboekje vol met leuke zoek-, kijk- en doe opdrachten en zijn er wisselende activiteiten voor kids. Het ABC Architectuurcentrum is een verborgen parel van Haarlem. Niet alleen kun je hier op een grote maquette kijken naar de stad en lezen over de dromen van Haarlemmers voor de stad van de toekomst, maar er is hier ook een zaal met 60.000 Lego-blokjes om mee te spelen.

Net buiten Haarlem maar absoluut een tip met kinderen is het Het Pieter Vermeulen museum. Dit hele museum in Driehuis is gericht op kinderen met naast de vaste collectie altijd een nieuwe wisselende voorstelling met thema’s natuur, milieu, klimaat of duurzaamheid.

 

 

Koffie en limo

Een lekkere cappuccino voor jezelf en limo met tosti voor de kinderen; er zijn genoeg kindvriendelijke hotspots in Haarlem. Veel zelfs met speelhoek. Onze favorieten zijn het Kweekcafe en Meneer Paprika. Voor de kleintjes is Brownies & Downies een aanrader. Bekijk deze blog met 10x kindvriendelijke plekken om af te spreken voor meer tips.

 

Het strand

Het strand is natuurlijk een fantastische plek om naartoe te gaan met kinderen. Ik hoor je denken: ‘ja maar, met regen?’. Ook dan is het fijn! Gelukkig zijn in Zandvoort en Bloemendaal genoeg strandtenten waar je kunt opwarmen bij de open haard, een warme choco kunt drinken of spelletjes doen met uitzicht op de zee. Bij onder andere Tijn Akersloot, San Blas en Gestrand (de horecagelegenheid op Camping de Lakens) kun je het hele jaar terecht. In de zomer zijn Tent 6 en Rapa Nui aanraders. Bekijk onze top 10 kindvriendelijke strandtenten hier.

 

 

Knutselen en spelen

Speeltuin Floragaarde organiseert regelmatig knutselmiddagen en andere activiteiten. Op de site vind je het programma. Bij Atelier Artwise worden ook knutselactiviteiten georganiseerd. Is je kind gek op Lego? Ga dan langs de LOCO Fabriek. In deze ‘experience store’ zijn tafels vol Lego om lekker mee te bouwen. Ze hebben hier ook een toffe shop, een photobooth en iedere maand een ander verrassend thema.

 

 

Deze tips zijn altijd goed en prima om een paar uurtjes mee te vullen:

  • Bibliotheek: kinderen kunnen gratis lid worden van de bieb en boekjes lenen voor thuis is altijd leuk. Verder organiseert de bibliotheek heel veel leuke activiteiten.
  • Schaatsbaan: Haarlem heeft een prachtige schaatsbaan inclusief een overdekt middenterrein speciaal voor kinderen.
  • Treinen kijken: dit kan natuurlijk op het mooie oude Station van Haarlem, en ga ook zeker eens naar het schattige station van Overveen. In het oude stationsgebouw zit restaurant Klein Centraal, vanaf hier is het perfect treinen kijken. Ook leuk natuurlijk om een ritje te maken. Naar Zandvoort en weer terug bijvoorbeeld.
  • Uit eten: in deze restaurants kun je gewoon met kinderen neerstrijken, bekijk onze 13 tips hier.
  • Pannenkoekenparadijs: natuurlijk kun je bij dit restaurant in het Reinaldapark pannenkoeken eten, maar er zijn ook veel speelfaciliteiten zoals een ballenbak en binnenspeelhoek. Buiten zijn trampolines, schommels, glijbanen, elektrische mini cars, midgetgolf en meer.

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké