Er zijn veel mooie huizen in Haarlem (dus te luid durven we het niet te roepen), maar aan de Nieuwe Gracht vind je een van de mooiste van de stad. Museumhuis Barnaart is een prachtig pand in het centrum van Haarlem dat begin 19e eeuw eigendom was van een van de rijkste koopmannen van de stad, Willem Philip Barnaart. Na een aantal jaren restaureren is het Neoclassicistische huis sinds kort geopend voor het publiek. Vereniging Hendrick de Keyser heeft er een museumhuis van gemaakt, waarin je rond kunt lopen alsof je een van de bewoners bent. Kasten en deuren mogen opengetrokken worden en je mag zelfs plaatsnemen op het meubilair. Wij konden niet wachten!

 

 

Partyhuis

Huis Barnaart was een feesthuis. De belangrijkste kamers van dit optrekje zijn allemaal ontworpen met de ontvangst van gasten in gedachten. De eerste kamer rechts, de oranje-blauwe ‘Etrurische kamer’, was bedoeld voor het eerste ontvangst en de iets formelere bijeenkomsten. Deze kamer hebben specialisten kunnen restaureren omdat er documenten bewaard zijn gebleven waarin staat wat er tijdens de bouw precies is aangeschaft. Dat gebeurt bijna nooit!

 

Museumhuis Barnaart HaarlemHuis Barnaart Haarlem

 

Napoleon

De eetzaal van Huis Barnaart is een belangrijk onderdeel van het huis. In deze kamer hield de familie namelijk eens een diner voor koning Lodewijk Napoleon (het broertje van dé Napoleon). Iets waarvoor de heer des huizes destijds een medaille kreeg. Op het tafelkleed kun je lezen wat voor heerlijk eten er tijdens dat diner geserveerd werd. Al waren ze misschien zeldzaam, het is duidelijk dat er ook tweehonderd jaar geleden al culinaire hoogstandjes in Haarlem te vinden waren.

 

Huis Barnaart Haarlem

 

Privé-vertrekken

Een van de weinige kamers die daadwerkelijk gebruikt werd, is de dagelijkse eetkamer die naast de grote erkerzaal te vinden is. Het grote gezin van de Barnaarts bracht hier het grootste gedeelte van de dag door. Dat kun je je toch bijna niet voorstellen, met zo’n groot huis.

 

Museum Haarlem

 

De vergulde kamer

De gouden salon is misschien wel de meest indrukwekkende kamer van Museumhuis Barnaart. Met de zijden wandbespanning en het vergulde meubilair was het destijds hoogstwaarschijnlijk de duurste kamer in Nederland, totdat de architecten van Paleis op de Dam de stijl overnamen. In deze salon werden veel spelletjes gespeeld. Ook vandaag de dag staat er voor bezoekers van het huis een spelletje klaar.

 

 

In Museumhuis Barnaart zie je niet alleen de kamers die bedoeld waren om te zien. Ook de verborgen delen. Zo kun je bijvoorbeeld naar beneden lopen en een kijkje nemen in de kelders van het huis, waar vroeger alle goederen opgeslagen werden. Super interessant. Kortom, breng binnenkort eens een bezoekje aan dit historische stukje Haarlem. Hier moet je eens geweest zijn!

 

Contact

Museumhuis Barnaart
Nieuwe Gracht 7
2011 NB, Haarlem
museumhuizen.nl/nl/huis-barnaart

facebook.com/vereniginghendrickdekeyser
instagram.com/vereniginghendrickdekeyser

 

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
Gesloten
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
11.00 – 17.00
Zaterdag
11.00 – 17.00
Zondag
11.00 – 17.00

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké