Ken je dat: in het buitenland ga je meteen na aankomst erop uit om de stad te ontdekken, maar in eigen stad loop je overal zo voorbij. Als rasechte Haarlemmer doe ik hier (schaam schaam) flink aan mee. De Bavokerk heb ik heus wel van binnen gezien, maar veel bekende gebouwen en plekken dus niet. Toen ik een uitnodiging kreeg voor de hofjeswandeling van Cicerones greep ik die dan ook meteen aan.

Je ziet ze vaak niet, maar in de binnenstad van Haarlem zijn wel 20 hofjes en staat dus ook bekend als ‘hofjesstad’. Stuk voor stuk even mooi. Tijdens de hofjeswandeling gaan wij er 5 bekijken, vertelt Loredana, onze gids en de eigenaresse van Cicerones. Deze wandeling is elke zaterdag van 11 tot 12.30 uur. Altijd met kleine groepen van maximaal 15 personen. De enthousiaste Loredana heeft een opleiding gedaan tot Nationaal Gids en is docent geschiedenis. Ze weet dus waar ze het over heeft. Dat ze het ook nog op een luchtige en grappige manier vertelt maakt het extra leuk.

Bij het eerste hofje ga ik meteen de mist in. Hier fiets is elke dag langs! Nog nooit gezien dat op de Jansweg vlakbij het station een hofje is. De deur van het Hofje van Staats is gewoon open en we stappen een oase van rust binnen. Groen, gezellig en prachtig. Zo bekijken we 5 hofjes waaronder de oudste van Haarlem, de nieuwste, de bekendste en de grootste. Bij elk hofje weer een bijzonder verhaal. Ook leuk: ik leer veel nieuws over de stad waar ik mijn hele leven al woon. Bijvoorbeeld over bekende Haarlemmers Teyler en Staats, maar ook waarom hofjes verscholen zijn en sommige juist weer niet. Het hofje van Bakenes is misschien wel het bekendste hofje van Haarlem, en ook meteen de oudste van Nederland. Cicerones mag hier als een van de weinigen nog in, dus dat we die bekijken is extra bijzonder.

Ik dacht eerst nog ‘misschien wel een beetje saai zo’n wandeling’, maar daar ben ik helemaal van teruggekomen. Wandelen door het oude centrum van Haarlem is altijd al een feest, en de hofjes ontdekken extra leuk. Plekken waar je anders niet komt. De groep bestaat uit jong en oud, en Loredana doet het gewoon heel goed. Of je nu Haarlemmer bent of als toerist de stad ontdekt, dit hoort bij Haarlem en is een aanrader! Na 1,5 uur is de wandeling afgelopen. We eindigen op de Grote Markt dus kunnen zo het terras op voor een welverdiend drankje, met wat extra kennis op zak 🙂

De wandelingen van Cicerones zijn 10 euro per persoon en makkelijk te boeken via de site. Er zijn ook historische wandelingen en wandelingen op maat (leuk voor een uitje).

Cicerones stadswandelingen
Contactpersoon: Loredana Cannas
Tel 06 – 471 559 40
www.cicerones.nl
Facebook.com/cicerones.haarlem
Instagram.com/cicerones.stadswandelingenHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!