Hij komt, hij komt! Altijd een groot spektakel voor de kleintjes in Haarlem, maar toch stiekem voor volwassenen ook heel leuk: de Sinterklaasintocht. Op zondag 13 november is het zover. Traditiegetrouw stoomt dan de pakjesboot het Spaarne weer door. Wij krijgen er toch altijd een beetje jeugdige vreugdekriebels van. Wil je weten waar de Sint allemaal langs gaat en waar je het best kunt staan? Wij zetten het voor je op een rij!

 

Sinterklaasintocht Haarlem

Met de Pakjesboot over het Spaarne

De goedheiligman komt natuurlijk niet alleen. Hij wordt vergezeld door vele Pieten en zijn prachtige paard. Voor de kleine Haarlemmers een groot feest, met pepernoten en al. Sinterklaas vaart vanuit zuidelijke richting (vanuit richting Heemstede) over het Spaarne de stad in. Rond 13.00 uur is traditiegetrouw het moment suprême, dan vaart het vrolijke gezelschap de stad binnen. Bij de Koudehorn meert de Pakjesboot aan.

 

Stoet door de stad naar de Grote Markt

Vanaf de Koudehorn gaat Sinterklaas te paard verder, feestend de stad in. De stoet gaat via het Spaarne naar de Gedempte Oudegracht, de Zijlstraat, Nieuwe Groenmarkt, Krocht en Smedestraat richting de Grote Markt. Rond 14.15 uur arriveren ze daar. Onze Haarlemse Burgermeester doet samen met Sinterklaas een heuse bordesceremonie vanaf het Stadhuis. Daarna kunnen kinderen Sint en Piet een hand geven en natuurlijk op de foto. De Zingende Pieten zorgen op de kade en de Grote Markt voor een gezellig optreden.

 

De Sint in Heemstede

Ook het gezellige Heemstede slaat Sinterklaas niet over. Op zaterdag 12 november komt het gezelschap al aan bij onze buren. Tussen 10.15 en 12.00 uur is het feest in de haven van Heemstede. Eerst is er een DJ show en om 11 uur komen Sint en de pieten met de boot aan. Ze worden feestelijk ontvangen door burgemeester Astrid Nienhuis. Daarna (om 12 uur) volgt een optocht via de Postlaan naar de winkelstraat (Raadhuisstraat/Binnenweg). Om ongeveer 13.30 uur stoppen de festiviteiten en is het tijd om thuis na te genieten en misschien al het schoentje te zetten.

Oh, kom er eens kijken!

En dan nog even dit: Corona is helaas nog steeds een feit dus houdt hier rekening mee. Geadviseerd wordt zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM te hanteren.

Nog even op een rij

Sinterklaasintocht Haarlem
Zondag 13 november
13.00 – 16.30 uur
www.sintintochthaarlem.nl

Sinterklaasintocht Heemstede
Zaterdag 12 november
10.15 – 13.30 uur
www.heemstede.nl/intocht-sinterklaas

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!