Al meer dan honderd jaar is de Stadsschouwburg aan het Wilsonsplein een van dé plekken in de stad waar theater, dans en cabaret samenkomen. Het authentieke gebouw maakt een onmisbaar deel uit van de Haarlemse geschiedenis, maar ook zeker van haar toekomst. In de Stadsschouwburg vind je altijd een verrassend programma, van komedie tot drama en van zang tot orgel. In de gangen voel je de nostalgie, op het podium de vernieuwing. Geen wonder dat hier voor iedereen wat te vinden is. Hier duiken ze wel eens de geschiedenis in, maar niet alleen op de manier die je misschien denkt…

 

Stadsschouwburg Haarlem

 

Malle Babbe

Heb je al eens gehoord van Malle Babbe, of misschien ‘de heks van Haarlem’? Het beroemde schilderij van Frans Hals, waarop de veelbesproken Haarlemse dame staat afgebeeld, komt deze nazomer tot leven in een nieuwe, oer-Haarlemse zomerkomedie in de buitenlucht. Waar precies? Gewoon in de zwoele zomerlucht, midden op het voorplein van de Stadsschouwburg. De makers van voorstelling Kenau, de hit van vorig jaar, vertellen een prachtig verhaal over Frans Hals, diens zoon en natuurlijk de hoofdpersoon met de bijzondere (bij)naam; Malle Babbe. Naar vrije interpretatie van de makers wordt haar verhaal verteld, natuurlijk met prachtige kostuums, toneel en veel muziek. Een sprankelende voorstelling dus!

Malle Babbe speelt van van 26 augustus 2022 tot 11 september 2022. Bestel je tickets hier >

 

Malle Babbe Malle Babbe

 

Aanbod

Natuurlijk spelen er in de Stadsschouwburg nog veel meer voorstellingen. Toneel, musicals, cabaret, dans, opera, circus en meer. Het leuke is dat je nooit weet wat je tegenkomt, maar dat er altijd iets passends tussen zit voor iedereen. Ook voor de kleinste leden van het gezin zijn er vaak veel mooie voorstellingen, vooral in de schoolvakanties. Een leuk uitje om met z’n allen naartoe te gaan!

Het volledige programma vind je hier >

 

Stadsschouwburg Haarlem

 

Terug in de tijd

De stadsschouwburg van Haarlem is een van de vijf oudste schouwburgen van Nederland. Na een bouw van vier jaar openden hier in 1918 de deuren en ‘De heks van Haarlem’ van Frederik van Eeden was het eerste stuk dat gespeeld werd. Bijna gelijk daarna bloeide het theater uit tot een van de meest toonaangevende theaters van Nederland. Vooral in de jaren ’60 en ’70 vonden in Haarlem de hipste premières van Nederland plaats. Jammer dat de tot 1964 onbekende schenker Jan Krol zijn schouwburg nooit op die manier heeft kunnen zien. Hij overleed namelijk al in 1916, voordat de bouw überhaupt afgerond was.

 

 

Renovatie

In 2003 sloten de deuren van dit karakteristieke gebouw tijdelijk. Een schouwburg van bijna 100 jaar oud heeft soms namelijk even een opfrisbeurt nodig om daarna weer een tijd mee te kunnen. Niemand minder dan koningin Máxima mocht alles in 2008 weer van slot en grendel halen. Daarna begon opnieuw een bloeiperiode, met prachtige voorstellingen, events en bijeenkomsten!

 

Naborrelen

Een voorstelling in de Stadsschouwburg is indrukwekkend, dus heel begrijpelijk dat je naderhand nog even wilt nagenieten en -praten. In het Spiegelcafé van de schouwburg ben je dan gelukkig aan het juiste adres voor een hapje en een drankje. Een perfecte afsluiter!

 

 

Contact

Stadsschouwburg Haarlem
Wilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
023 512 1212
www.stadsschouwburghaarlem.nl

facebook.com/theaterhaarlem.nl
instagram.com/stadsschouwburgphilharmonie

 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Stadsschouwburg Haarlem.

 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie