Dit prachtige historische museum ligt aan het Spaarne en is ongetwijfeld één van de grootste trekpleisters van onze stad. Niet alleen erg populair onder de vele toeristen die Haarlem goed weten te vinden, ook onder ons als muggen mag een bezoek aan dit museum eigenlijk niet ontbreken. Grote namen uit het verleden als Einstein, keizer Napoleon en tsaar Alexander gingen je al voor… om zomaar even een aantal te noemen. Laat je verwonderen door een indrukwekkende collectie aan o.a. natuurkundige instrumenten, kunst van vele grootheden, maar ook fossielen, studieboeken en munten. Na een bezoek aan Teylers Museum ben je ongetwijfeld een stukje wijzer!

 


Teylers Museum Haarlem

 

Historie

Pieter Teyler van der Hulst (1704-1778) was een koopman, bankier maar ook vertegenwoordiger van de Verlichting en liet zijn geld na ter bevordering van de kunst en wetenschap. Met die erfenis werd het museum in 1784 opgericht als kennisinstituut en daarmee is Teylers Museum het oudste museum van Nederland.

 Teylers Museum Haarlem

 

Museum van de verwondering

Bij binnenkomst wandel je eerst door de zaal met fossielen en verschillende instrumenten, voordat je in de Ovale Zaal komt. Deze zaal, waar het ooit allemaal mee begon, is één van de meest bekende en indrukwekkende zalen van Teylers Museum. Later werd het museum uitgebreid met andere zalen, waaronder een Leeszaal en Schilderijenzalen. In de tuin bevindt zich het laboratorium, waar tegenwoordig scholieren actief zijn. Naast een vaste collectie, valt er ook altijd iets nieuws te zien of te beleven. Op de website vind je hierover alle actuele informatie.

Het oudste museum van nederland is volgens ons niet alleen het Museum van de Verwondering, maar ook het Museum van de Verrassingen. Naast een museumbezoek, kun je hier namelijk ook terecht voor vergaderingen, foto- en filmopnamen, bruiloften, seminars en lezingen. Het pand ademt een rijke historie en biedt hiermee een unieke locatie, ook voor andere doeleinden.

 

Teylers Museum Haarlem
Teylers Museum Haarlem
Teylers Museum Haarlem

 

Specials

Er is altijd van alles te beleven in Teylers Museum, maar soms hebben ze ook speciale waaronder rondleidingen door verborgen gedeelten van het museum. Dat blijft toch altijd gaaf, vooral in zo’n prachtig oud gebouw. Bezoek bijvoorbeeld de Sterrenwacht boven op de Ovale Zaal, ga mee met een rondleiding door de filmische, historische bibliotheek, luister naar mooie verhalen van medewerkers en nog veel meer. In elke zaal zijn enkele topstukken uitgelicht en ontdek je van alles over de rijke historie van het museum en de collecties. In Teylers Museum raak je nooit uitgekeken.

 

Voor het hele gezin

Ook voor families is er van alles te doen. Het museum is natuurlijk sowieso al favoriet bij de kleinste leden van het gezin, maar tijdens de vakanties kun je vaak ook een familiecollege volgen, meelopen met een rondleiding of aansluiten bij een interessante workshop. Kijk voor meer informatie op teylersmuseum.nl.

 


Pieter Teylers Huis

 

Pieter Teylers huis

Al eerder schreven wij een blog over Pieter Teylers huis, wat na een jarenlange renovatie sinds december 2021 open is voor het publiek. Zeker een bezoek waard en inbegrepen bij een entreebewijs van Teylers Museum. Ook is het mogelijk om een rondleiding te reserveren door het woonhuis van de grondlegger van het museum. Leuk weetje: het huis mag niet verkocht worden en zal daardoor altijd onderdeel blijven van het museum.

 

Pieter Teylers Huis

 

Teylers van nu

Pieter Teyler had de wens om de wereld een betere plek te maken. Dit wilde hij bereiken door middel van kunst en wetenschap, om zo de wereld in kaart te brengen en te begrijpen. Het was een man van dromen en idealen. In zijn huis, grenzend aan Teylers Museum, vind je ook een boek waarin de Teylers van nu worden uitgelicht. Doeners die zich, allemaal op hun eigen manier, inzetten om de wereld een stukje mooier te maken. Namen zoals David Attenborough en Dalai Lama, maar bijvoorbeeld ook Beyoncé en Linda de Mol komen voorbij. Wie weet ben jij de volgende!

 

Contact

Teylers museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
www.teylersmuseum.nl

facebook.com/TeylersMuseum
instagram.com/teylersmuseum

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, 10.00 – 17.00
Woensdag, 10.00 – 17.00
Donderdag, 10.00 – 17.00
Vrijdag, 10.00 – 17.00
Zaterdag, 10.00 – 17.00
Zondag, 10.00 – 17.00

Feestdagen (m.u.v. 1 januari en 25 december, dan gesloten): 10.00-17.00uur

Faciliteiten Teylers Museum
Museumwinkel, museumcafé, toegankelijk voor mindervaliden, lift, kluisjes en meer.

 

Fotografie: Teylers Museum en Haarlem CIty Blog

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Teylers Museum. 

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké