De komende tijd zullen we veel zien van onze eigen woonkamers en daarom is het extra fijn om zo nu en dan juist even wat frisse lucht op te zoeken en een lekker te wandelen door Haarlem. Hieronder vind je onze tips voor fijne wandelgebieden in Haarlem en omgeving.

10x-wandelen-haarlem

Let op!
Door het Coronavirus zijn eetgelegenheden en bezoekerscentra gesloten. Houd hier dus rekening mee door bijvoorbeeld je eigen flesje water en een boterham mee te nemen als je langer gaat wandelen. Ook is het nog steeds de bedoeling dat je voldoende afstand houdt van iedereen buiten je eigen huishouden. Ga dus deze keer maar even niet gezellig op een bankje naast een vreemde zitten te kletsen, dat kan over een tijdje wel weer 🙂

 

Elswout

Elswout is één van de best bewaarde geheimen van de omgeving. Dit park in Overveen voelt bijna sprookjesachtig aan door de bruggetjes, de vijvers en de schitterende natuur. Er zijn ook verschillende wandelroutes te volgen via de gekleurde paaltjes. En leuk voor kinderen: hertjes kijken.


Elswout – Bron foto: Haarlem.nieuws.nl

 

Buitenplaats Beeckestijn

Op nog geen 10 minuten rijden van Haarlem ligt Buitenplaats Beeckestijn, wat bestaat uit twee prachtige landschapstuinen in de Engelse en Franse stijl. Er staat een heel mooi hoofdhuis en twee koetshuizen. Tijdens de Corona-crisis is de brasserie geopend voor lekkernijen “to go”. Haal hier dus een lekker kopje koffie met een muffin en geniet van de prachtige natuur.

 

De Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout in Haarlem, ook wel bekend als gewoon ‘De Hout’, is het oudste stadsbos van Nederland. Het is een super mooi park waar je lekker doorheen kunt wandelen. Geniet van de frisse lucht en loop ook nog even langs de prachtige Villa Welgelegen. In de Hout ligt ook de Hertenkamp. Een kinderboerderij met speeltuintje. Zeker de moeite waard!

 

Kennemerduinen 

De Kennemerduinen zijn het meestbezochte deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. En wij weten waarom! Hier vind je mooie stukken bos en duin, maar ook kleine duinmeertjes. Groot en prachtig. Waan je in het buitenland met volop rust en ruimte dus.


Kennemerduinen – Bron foto: Wikipedia

 

Spaarnwoude

Tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam vind je de mooie recreatiegebieden van Spaarnwoude. Hier is het een oase van groen waar je van alles kunt beleven. Wandelen is top, maar ook met de fiets kun je hier een mooi rondje maken.

 

Veerplas

De Veerplas staat ook wel bekend als het PTT-meertje en is een meer in de Veerpolder, in het oosten van Haarlem vlakbij de Waarderpolder. Tegen het voorjaar zie je hier veel mooie weidevogels. En leuk extra’tje: tijdens een wandeling hier kom je langs twee oude forten, Fort bij Penningsveer en Fort bij de Liebrug.

 

Haarlemmermeerse Bos 

Het Haarlemmermeerse Bos is een mooi, parkachtig gebied ten noordwesten van Hoofddorp en ten zuiden van Haarlem. Het bos ligt rondom een mooie recreatieplas en is al sinds 1979 een grote favoriet van mensen uit de omgeving. Nog een goed bewaard geheim!


Haarlemmermeerse bos – Bron foto: Jeroen Kransen

 

Groenendaal

Het bos van Groenendaal ligt in Heemstede is een eeuwenoud wandelbos. Wandelroutes door het bos beginnen bij de parkeerplaats van de speeltuin (let op, deze is momenteel gesloten). Tijdens je wandeling kom je langs romantische bruggetjes, mooie gebouwen en zo nu en dan zelfs een paar Schotse Hooglanders.
Bekijk hier wandelroutes in Groenendaal >

 

Strand Zandvoort 

Ook een strandwandeling is een goede manier om het hoofd even leeg te maken. Het strand heeft een natuurlijke aantrekkingskracht. Het ruisen van de zee is zó ontspannend. Even niets anders dan jij, het strand en de zee.


Strand Zandvoort – Bron foto: Visitzandvoort.nl

 

Strand Bloemendaal

Het strand van Bloemendaal aan Zee is zeker een hippe hotspot. Zee, duinen, strand: je vindt het hier allemaal. Heerlijk uitwaaien ligt binnen handbereik (of eigenlijk fietsbereik;). Ga naar Parnassia voor het rustige stuk. Hier fiets je eerst prachtig door de duinen en het strand bij Parnassia is wijds en rustig. Dus waar wacht je nog op?

Meer info en specifieke wandelroutes >>

5x De leukste parken in Haarlem >

Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!