Natuurlijk ligt Haarlem vlakbij het strand en kan je daar heerlijk afkoelen, maar in een hete zomer zoals deze is het wel zo fijn om wat meer ‘afkoeladresjes’ te hebben. In Haarlem en omgeving genoeg mooie meren, plassen en openluchtzwembaden voor die koele duik. Trek je zwemkleding maar vast aan, hierbij onze tips voor buiten zwemplekken op een rij.

Duinmeer het Wed
Aan het begin van de Zeeweg, in Overveen, ligt recreatieplas Het Wed. Je komt hier door aan de Zeeweg de ingang Koevlak te nemen. Er is direct een parkeerplaats voor fietsen en auto’s, en hier is ook het restaurantje. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het duinmeer zelf. Volg de bordjes. Het Wed is lekker groot waardoor iedereen zich hier kan vermaken. Voor kinderen is het ondiepe water afgezet, ze kunnen hier eindeloos kliederen. Er zijn toiletten aanwezig. Het voelt hier als buitenland, prachtige plek!
Meer info >

Veerplas
Aan de oostkant van Haarlem ligt de Veerplas. Dit meer is onderdeel van recreatiegebied Spaarnwoude en ongeveer 400 x 450 meter. Er is een groot grasveld bij (ook met schaduw) en een zandstrandje waar ook een deel voor kinderen is afgezet. Horecapaviljoen Het Veerkwartier zit hier ook, met lekkere koffie, eten en relaxte vibe. Ook een aanrader voor de avonden, vlakbij de stad maar toch helemaal weg. Parkeren is hier gratis.
Meer info >

Duinmeer Oosterplas
Minder bekend dan Het Wed, maar minstens net zo mooi. De Oosterplas is ook onderdeel van de Kennemerduinen. Je komt hier door ingang Bleek en Berg te nemen aan de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal. Volg vanaf hier de borden. Er is een strandje van ongeveer 150 meter lang aan de noordoostzijde en nog een strandje van 50 meter aan de zuidkant. Er zijn hier geen faciliteiten zoals wc en horeca (zelfs 3G is een uitdaging). Wel een prachtige omgeving, het water en zand. Ook met kinderen een aanrader.

Zwembad De Houtvaart
Sinds 1882 zit dit openluchtzwembad al in Haarlem, in het Houtvaartkwartier. In het monumentale pand zit een 50 meterbad met duikplank, een introductiebad, een speelbadje en grote ligweide. Omkleden doe je in de authentieke pashokjes, en er is ook horeca aanwezig voor een drankje en snack. Een uniek stukje Haarlem!
Meer info >

Molenplas
Aan de zuidkant van Haarlem, onder Schalkwijk, ligt de Molenplas. Misschien niet het eerste meer waar je aan denkt om te gaan zwemmen, maar het kan hier zeker. In het park vlakbij restaurant De Molenplas is een zandstrandje aangelegd voor de nodige verkoeling. Het uitzicht is prachtig.
Waertmolenpad 1 – Haarlem

Pierenbadje Burgemeester Rijkenspark
Fiets naar Santpoort-Noord en ga eens naar het Burgemeester Rijkenspark. Aan de noordkant van het park ligt een pareltje voor kleine kinderen verborgen. Een groot pierenbad met grasveld (afgezet door een hek) eromheen. Het zwembadje heeft schoon water. Let op: er zijn geen wc’s aanwezig.
Middenduinerweg 44, Santpoort-Noord

Westbroekplas
In recreatiegebied Spaarnwoude ligt vlakbij Velsenbroek de Westbroekplas. Een heerlijke zwemplas met zandstrand, ligweiden en speeltoestellen. Ga naar de noordoostkant van de plas voor het zandstrand van ongeveer 200 meter lang. Aan de zuidkant ligt horecapaviljoen Villa Westend voor drankjes, ijsjes en ander lekkers. Ook hier een strandje waar je het water in kan duiken (niet aflopend).
Dammersweg – Velsenbroek

De Peddelpoel in Spaarnwoude
In Oosterbroek (recreatiegebied Spaarnwoude) vind je deze leuke poel. Ook weer zo’n mooie plek, en ideaal om te zwemmen. Er zijn zandstrandjes waar kinderen kunnen spelen met water en zand. Ook leuk: je kunt via vlonders naar het eiland lopen wat midden in de poel ligt. Er is een toiletgebouwtje met wc en douche.
Meer info >

In Spaarnwoude ligt ook Avonturenspeelplaats De Watergeus. Je kunt hier van alles huren (kano’s etc), meedoen aan activiteiten, klimmen, van de glijbaan… noem maar op.

Zwembad De Vosse Hillegom
Ook Hillegom heeft een buitenbad. Dit zwembad is onderdeel van Sportcentrum De Vosse. Er is een verwarmd wedstrijdbad, recreatiebad (30x40m), glijbaan en waterspeeltuin. Natuurlijk mag de ligweide niet ontbreken. Voor kinderen is er een speeleiland en voor de mini’s is er zelfs een waterspeeltuin (met hek eromheen).
Meer info >

Genoeg tips voor verkoeling denk ik 🙂 Wel belangrijk om voordat je gaat zwemmen in natuurwater even te checken of het water schoon is. Er wil nog wel eens blauwalg in het water zitten. Check dat hier.

Ga je naar het strand? Check dit lijstje met onze favoriete strandtenten.

Woon je in of vlakbij Hoofddorp?
Check hier de blog 7x tips voor verkoeling in en om Hoofddorp >>Haarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!