Het ‘Rondje Haarlem’, misschien heb je er wel eens van gehoord. Of misschien heb je de speciale bordjes wel eens langs een fietspad zien staan. De fietsroute is ooit ontstaan uit een samenwerking tussen het Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Landschap. Het is letterlijk een rondje van zo’n 50 kilometer óm de stad. Dat maakt het een heerlijk uitstapje voor een Haarlemmer die de stad wil ontvluchten, maar ook voor toeristen die op een actieve manier iets van de omgeving willen zien. Wij zijn enthousiast en nemen jullie mee op de fiets!

 

 

We beginnen de fietsroute aan de zuidkant van Haarlem en komen al snel bij Stoomgemaal De Cruquius. Een stukje verder langs de route staat een voorloper van zo’n stoomgemaal, namelijk molen ‘De Hommel’. Deze molen werd ook gebruikt voor het bemalen van verschillende polders. De route volgt vervolgens de loop van de Ringvaart. We rijden door de polders langs de Molenplas, de Meerwijkplas en de Veerplas. Verder noordwaarts doemt een lieflijk kerkje op. Het bordje langs de weg vertelt het trieste verhaal van haar stompe toren die ooit een prachtige torenspits was. Heb je na dit stuk even een pauze nodig? Bij het leuke Theehuis Cruquius aan de Cruquiusdijk kun je stoppen om wat te eten of te drinken.

 

 

Als je door het idyllische Spaarndam fietst, kun je de fietsroute naar het zuiden volgen. Je kunt er ook voor kiezen om rechtdoor te rijden over de Slaperdijkweg. Daarmee vermijd je een hobbelig dijkpaadje dat luistert naar de naam ‘Pad naar Assendelft’. Welverdiende tussenstop: Een van de cafeetjes aan de Spaarndammerdijk in Spaarndam!

Vanuit de polder rijd je via de bebouwde kom van Velserbroek ineens het groen van Santpoort Zuid in. Door de rust, de prachtige huizen en de glooiende wegen waan je je in een hele andere wereld. Als kers op de taart word je getrakteerd op een heuse ruïne: de Ruïne van Brederode. De groene sprookjeswereld houdt eigenlijk niet op wanneer je door Bloemendaal, Overveen en vervolgens via Landgoed Elswout, door Heemstede, richting Bennebroek rijdt. Vanuit Bennebroek fiets je weer noordwaarts en kom je uit op de Schouwbroekerbrug. Vanaf daar is het nog zo’n 10 minuten fietsen naar het centrum van Haarlem. Uitpuffen in het bos? Bij Gasterij Leyduin in Buitenplaats Leyduin ben je welkom voor een hapje of drankje (ook to go!).

 

 

Omdat het een route van zo’n 50 kilometer is, is enige (fiets)conditie wel handig. Een kleiner deel van de route rijden kan natuurlijk ook. Zoals de makers van de route het treffend zeiden: ‘Snelheid is niet het doel’. Mocht je (een deel van) de route met kinderen willen gaan fietsen, houd er dan rekening mee dat je op een aantal plekken dicht langs het water rijdt. Dit is voornamelijk bij Schalkwijk en Spaarndam het geval. Ook zijn de heuvels bij Bloemendaal niet mals (maar wel heel leuk!).

 

 

Het Rondje Haarlem is voor iedere Haarlemmer een leuke manier om de omgeving beter te leren kennen. Je fietst door een prachtig stukje Nederland en het maakte ons erg trots dat we kunnen zeggen dat we in Haarlem wonen!

 

De complete route is te vinden op de website van Rondje Haarlem >

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!