Haarlem is een van de mooiste steden van Nederland. Nee, ik ben niet bevooroordeeld… het is echt zo! Geen wonder dat daarom veel mensen uit andere delen van Nederland naar onze stad reizen om te genieten van de karakteristieke straten, de unieke winkels, de uitstekende horeca en natuurlijk de gezelligheid. In Haarlem is altijd iets te doen. De stad bruist en de Haarlemmers zelf zijn bezige bijtjes. Wil jij er tijdens je bezoek achterkomen waarom bijna elke Haarlemmer na al die jaren nog steeds verliefd is op eigen stad? Ik, Rianne, laat je Haarlem binnen een midweek zien als een local.

 

Midweek Haarlem

 

Voorbereiding

Voordat je naar Haarlem komt, is het altijd verstandig om alvast een paar dingen te regelen. Bijvoorbeeld waar je gaat overnachten. Wil je graag middenin de stad logeren, dan raad ik je bijvoorbeeld Boutiquehotel Staats, Hotel ML of Hôtel Frenchie aan. Echt Haarlemse hotspots van eigenaren die je veel kunnen vertellen over de stad, en dat vind ik zelf altijd het leukst. Ook goed om even te checken: veel hotels hebben in het najaar leuke aanbiedingen, zoals drie overnachtingen voor de prijs van twee. Meer overnachtingstips voor Haarlem en omstreken vind je hier >

Waar de stad nog meer om bekendstaat, is het uitgebreide aanbod op culinair gebied. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat Haarlem bijna 500 horecazaken rijk is. Ja, we houden van (goed) eten. Uit eten gaan mag dus zeker niet ontbreken in je midweek. De populairste zaken en de toprestaurants zitten echter snel vol. Mijn tip is dus om tijdens het plannen van je midweek ook alvast een reservering te plaatsen bij zo’n restaurant, mocht je dat willen. Inspiratie nodig? Er zijn een aantal restaurants in Haarlem met een michelinster en/of een vermelding in de Lekker 500.

Ben je van plan te gaan varen in Haarlem (aanrader!), plaats hiervoor dan ook alvast een reservering. Veel bootverhuurbedrijven bieden een regengarantie. Zo weet je dus dat als het echt met bakken uit de lucht komt vallen, je je geld terugkrijgt.

Haarlemmers doen veel op de fiets. We wonen in een oude stad met veel kleine straatjes, dus het is vaak simpelweg super inefficiënt om ergens naartoe te gaan met de auto. Bij sommige hotels kun je gebruik maken van fietsen, soms tegen betaling. Is dat niet het geval, dan kun je ook een fiets of misschien zelfs een keer een E-chopper huren. Zo ben je overal binnen no time!

 

Midweek Haarlem
Boutiquehotel Staats (bron: Visit Haarlem)

 

Dag 1 – Welkom in Haarlem

Daar zijn we dan! Het prachtige Haarlem. Een heerlijke mix tussen stad en dorp, met de beste eigenschappen van beide. Een bruisende stad met veel geschiedenis, veel cultuur en voor ieder wat wils. Voor iedereen die er nog nooit is geweest is er nog veel te ontdekken, maar voor onszelf ook. Zo kom ik zo nu en dan wel eens iemand tegen die bijvoorbeeld nog nooit in de Grote Kerk is geweest.

Zo’n (tijdelijke) Haarlemmer ga jij niet worden. Nadat je een goede kop koffie-to-go hebt gescoord bij een van de beste koffietentjes, is het tijd voor een klein beetje sightseeing. De Grote of St. Bavokerk is het letterlijke middelpunt van de stad. Voor slechts €3,- koop je een ticket en kun je de binnenkant bewonderen, maar je kunt er natuurlijk ook een rondje omheen lopen. De moeite waard, want het is een prachtig bouwwerk dat is uitgegroeid tot hét kenmerk van de stad. Houd je van wandelen, dan staat er op onze blog een wandelroute klaar die je langs een aantal andere mooie plekken leidt, waaronder een paar Haarlemse hofjes. Is het lunchtijd, dan kun je de route lopen met een lekker broodje in je hand. Daarvoor hebben we een mooie lijst met de lekkerste broodjes to go.

 

Mogador
Een taartje van Waldo bij koffiezaak Mogador

 

Nu je een beetje bent ingeburgerd, is het tijd voor iets anders écht Haarlems: van het leven genieten! Scoor een lekkere kop koffie, als het mooi weer is op het terras, en neem er dan ook gelijk een lekker stuk taart bij, bijvoorbeeld bij Mogador. Ik zette de lekkerste taartjes en gebakjes in het centrum van Haarlem al voor je op een rij.

In de avond kun je kijken of er een leuke film draait in de Schuur (voorheen de Filmschuur) of dat er een mooie voorstelling in de Stadsschouwburg speelt. Even een hapje eten van tevoren? Dan ga je natuurlijk naar een laagdrempelig, echt Haarlems restaurant zoals Dijkers of Coster 52°.

 


Lekker eten bij Coster 52°

 

Dag 2 – Een ander perspectief

Een nieuwe dag, perfect om Haarlem verder te ontdekken. Als je niet in je hotel ontbijt, zijn er ook in de stad genoeg leuke plekken om je dag te starten. Een lekker ontbijt vind je bijvoorbeeld bij all-day hotspot Frenchie, een van mijn favorieten.

Het klinkt bijna cliché, maar het is waar: je ziet de stad écht anders vanaf het water. Daarom stap je vandaag op de boot. Je kunt zelf kiezen of je gaat voor een informatieve tour, eventueel met een overdekte boot, met Smidtje Canal Cruises, of misschien voor een vaartocht met een diner aan boord bij Haarlem Boat. Laat je niet afschrikken door het weer, want zelfs op een bewolkte dag is een rondje varen top. Zelf neem ik altijd een extra vest of sjaal mee en ik kan er de hele middag tegenaan. En dat glaasje rosé helpt ook wel.

Heb je in de avond nog wat tijd over, breng dan vooral een bezoekje aan het populaire Mooie Boules. Het idee: jeu-de-boulen, karaoke, bordspelletjes, heerlijk eten en drinken, en vooral veel gezelligheid. Zelf ben ik enorm blij met een speelse, losse locatie als deze. Echt een toevoeging voor de stad!

 

Boot huren Haarlem
Varen met Haarlem Boat

Mooie Boules Haarlem
Mooie Boules

 

Dag 3 – Het beste van twee werelden

Vandaag ontdek je twee belangrijke onderdelen van Haarlem: de winkelstraten en de verfijnde keuken. Een van de drukste dagen van je midweek in Haarlem, dus ook deze dag kun je niet beginnen zonder een goed ontbijt. Een van onze favorieten, waar je trouwens ook terecht kunt voor lunch en diner, is Pip Deli. Hier zit je nog in het centrum, maar net buiten de drukte. Daarnaast zijn Pip en haar team gewoon erg goed in koken en hangt er altijd een goede sfeer in het restaurant.

Na het eten is het tijd voor een winkelmiddag. De Negen Straatjes van Amsterdam heb je vast al eens ontdekt, maar vandaag zul je erachter komen dat de Gouden Straatjes van Haarlem minstens zo leuk zijn. Die wil je niet missen tijdens je midweek. Wat de winkels van Haarlem zo uniek maakt, zijn de originele concepten, de ambachtelijke producten en de enthousiaste ondernemers die hun ziel en zaligheid in hun zaak stoppen. Daarnaast is het gewoon heerlijk om door de oude straatjes te slenteren en te genieten van alle Haarlemse charme.

In de stad vind je van alles wat; van kledingboutiques zoals Bij Saar Thuis tot theewinkel The Art of…, en van wijnspeciaalzaken als Okhuysen tot de lekkerste delicatessenwinkels. Visit Haarlem maakte een handig overzicht van de leukste hotspots in de Gouden Straatjes. Je vindt ‘m op deze website.

 

Midweek Haarlem
Bij Saar Thuis
Boutique Bij Saar Thuis

 

Tussendoor een hapje of drankje om even op adem te komen? Dan zijn er in de stad genoeg gezellige zaakjes of (verwarmde) terrassen te vinden waar je kunt koffie drinken of lunchen. Eet alleen niet te veel, want vanavond is het tijd voor een culinair hoogstandje. Als het goed is, heb je namelijk gereserveerd bij een Haarlems toprestaurant. Misschien wel bij eentje uit de lijst van restaurants uit de Lekker500, of misschien bij een van mijn andere favorieten Brick, Café Colette of Fishbar Monk. Hoe dan ook, het wordt gegarandeerd smullen. Haarlem is niet voor niets de gastronomische hoofdstad van Nederland!

Wil je je midweek feestelijk afsluiten, neem dan nog een afzakkertje of twee voordat je teruggaat naar je hotel. Bij Bar Wigbolt vind je heerlijke cocktails, bij het nieuwe NIP bijzondere champagnes, bij Zuid-Noord (natuur)wijnen en bij bar Lokaal vind je de lekkerste bieren. Ik overdrijf dus echt niet wanneer ik zeg dat Haarlem van alle markten thuis is.


Sterrenrestaurant ML

 

Dag 4 – Afscheid nemen bestaat niet

Ik weet dat je Haarlem eigenlijk niet wilt verlaten, maar aan leuke dingen komen helaas een eind. Een voordeel is wel dat je terug kunt komen wanneer je wilt, want hier is altijd genoeg te beleven. Als je nog niet gelijk afscheid wilt nemen, kun je op te terugweg nog even langs het strand rijden voor een frisse wandeling en een stop bij een van de gezellige strandtenten. Geniet daarna thuis nog even na van een heerlijke midweek, wellicht onder het genot van een borrelplank uit een van de Haarlemse delicatessenwinkels of een wijntje uit de Haarlemse slijterij. En zie ik je dan gauw weer terug?

 

X Rianne

 

 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Haarlem Marketing voor de midweekcampagne.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!



We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké