Vraag een paar willekeurige Haarlemmers waar ze naartoe op vakantie willen en de kans is groot dat Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië worden genoemd. Zeker in deze tijden is de behoefte naar het buitenland groter dan ooit! Of we aankomende zomer weer kunnen proeven van de geneugten die deze landen aan de Middellandse Zee bieden is echter nog maar de vraag. Maar niet getreurd! In ons eigen mooie Haarlem zijn ze allemaal vertegenwoordigd. Dus, kun je niet wachten? Dan kun je je Mediterrane hart ophalen, gewoon lekker dicht bij huis.

 

 

Toegegeven, Portugal ligt niet écht aan de Middellandse Zee, maar wij vinden dat het land niet mag ontbreken in dit lijstje. Het land van Fado, port, sardientjes en Cristiano Ronaldo heeft namelijk een prachtig plekje in Haarlem. In 2019 streken de Portugese zus en broer, Erika en Tomaz Furtado met hun delicatessenzaakje A Loja neer in de Anegang. A Loja betekent letterlijk ‘de winkel’. En hoe simpel die vertaling ook klinkt, vraag even of ze het in het Portugees willen uitspreken. Je waant je direct in Portugal. En met een huisgemaakte pastel de nata in de hand is het nog maar de vraag of je weer naar huis wilt.

 

 

Van de Portugese ‘loja’ is het een kleine stap naar de Spaanse Bodega. En laten we die nou óók hebben. Het is nog even wachten tot we weer kunnen genieten van een glas cava in het prachtige pand aan de Gedempte Oude Gracht. Tot die tijd laat je je gewoon verwennen op ‘Paella zondag’, of je bestelt een keer het wekelijks wisselende chefs-menu voor thuis om lekker te delen.

 


Foto: Bodega

 

Frankrijk, het land van de Côte d’Azur en misschien wel hét vakantieland bij uitstek voor Nederlanders. Ook een land met een enorme culinaire historie. Bij restaurant Le Mortier aan de Nassaulaan hebben ze die historie omarmd. Prachtige gerechten in een modern jasje. Iedere week wordt er een nieuw driegangenmenu samengesteld wat je alleen nog maar thuis hoeft af te maken. De gerechten zien er misschien ingewikkeld uit, maar met behulp van de meegestuurde instructievideo’s is het bereiden echt ‘pas de problem’.

 


Foto: Le Mortier

 

Wie Middellandse Zee zegt, zegt Italië. En wie Italië zegt, zegt… pizza! We hebben tal van fantastische Italiaanse restaurants in Haarlem, maar sinds kort hebben we er wel een hele bijzondere bij. Geen onbekende, maar wel op een nieuwe locatie. Piccolo Forno is sinds kort geopend en te vinden aan de Kruisstraat in het pand waar ook Ax Specialty Coffee en Broekhof De Slagersdochter zijn gevestigd. Prachtige pizza’s in Napolitaanse stijl, in anderhalve minuut gebakken in de loeihete oven. Je weet niet wat je proeft. En als je er dan toch bent, die lekkere sterke espresso van Ax maakt de Italiaanse ervaring helemaal compleet.

 

 

Een vakantiegevoel is in Haarlem dus nooit ver weg. Alles wat je nodig hebt zijn een paar zonnestralen en één van deze tips. Geniet ervan!

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké