Onze mug ‘Mozzie’ bezoekt dit keer Laurens Janszoon Coster. Bekende Haarlemmer en zogenaamde uitvinder van de boekdrukkunst.

Ben jij een echte mug?
Jazeker, ik ben in c.a. 1370 geboren in Haarlem en heb een standbeeld op de Grote Markt. Die is niet te missen.

Locals kennen jou van?
Muggen noemen mij ook wel Lautje en ze zijn ervan overtuigd dat ik de uitvinder ben van de boekdrukkunst. De enige aanwijzing voor mijn betrokkenheid stamt uit de Duitse krant de Keulse Kroniek van 1499. Daarin staat dat er voorlopers op de boekdrukkunst uit Nederland kwamen voordat de Duitsers het uitvonden, alleen mijn naam wordt echter niet genoemd. Volgens velen vond ik bij toeval de boekdrukkunst uit in het stadsbos de Haarlemmerhout, toen ik in een park stukjes beukenschors in de vorm van letters sneed, die op het moment dat ze op de grond vielen een afdruk in het zand achterlieten.

standbeeld-laurens-janszoon-coster-grote-markt gedenkteken-laurens-janszoon-coster-stedelijk-gymnasium

Van welke Haarlemse winkel ben je erg gecharmeerd?
Van de bibliotheek van Haarlem waar de grootste collectie van historische documentatie te vinden is over mijn bestaan.

Happen en stappen doe jij zo:
Het liefst kom ik bij Cafe Studio, mijn voormalig woonhuis.

Tip van een echte mug:
Andere gedenktekens van mij staan in de hortus van het Stedelijk Gymnasium Haarlem, in 1722 gemaakt, en in de Haarlemmerhout. Twee prachtige locaties!

gedenkteken-laurens-janszoon-coster-haarlemmerhout cafe-studio-haarlemHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké