De woorden ‘uniek’ en ‘buitengewoon’ worden vandaag de dag zoveel gebruikt in de marketing van (soms) alledaagse spullen dat ze hun waarde beginnen te verliezen. Ben je op zoek naar meubels die écht enig zijn in hun soort, een verhaal te vertellen hebben en zó ontzettend Haarlems zijn dat het bijna niet Haarlemser kan? Dan moet je misschien eens kennis komen maken met ontwerpster Sarah Trenité, die vaak te vinden is in haar eigenzinnige meubelwinkel Arp in de Kleine Houtstraat. De kunst van het meubelmaken is volgens Sarah iets wat grote merken niet altijd begrijpen en waar veel meer kennis en vakmanschap voor nodig is dan je misschien denkt. Hoe vaak kom je wel niet een stoel tegen die toch niet helemaal perfect zit of heb je meubels gekocht die niet zo lang meegaan als je had gehoopt. Sarah gaat met Arp terug naar de basis: ontwerpen uit haar eigen hoofd en hart, pure materialen en in Haarlem gemaakt, door dezelfde mensen die haar ooit het meubelmakersvak hebben geleerd. En de ontwerpen? Tsja, die zijn de term ‘buitengewoon‘ wel waard!

CROWDFUNDING LOUPE STOEL – Met jullie steun wil Sarah heel graag haar prachtige ontwerp – de Loupe stoel – in een oplage produceren en hem hiermee zo betaalbaar mogelijk maken. Twee jaar geleden presenteerde ze deze stoel tijdens Glue Amsterdam bij Friday Next Gallery in combinatie met de Loupe tafel. Sinds ze een winkel in Haarlem heeft, staat hij echter eenzaam in de etalage. Hij wil vriendjes! En daar is jouw hulp bij nodig. Als een kleine onderneming in Haarlem is het voor Arp een te grote investering om de Loupe stoel zomaar in grotere aantallen te produceren. Met de opbrengst van deze crowdfundingcampagne kan ze de stoel in een substantiële oplage produceren met dezelfde kwaliteit als een eenmalig geproduceerde stoel. Kijk dus gauw hoe jij kunt bijdragen via voordekunst.nl en hiermee de stoel en andere geselecteerde producten alvast kunt kopen. De levertijd is januari 2024!

 

Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem
Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem
Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem

 

Een duidelijke visie

Dat meubels niet alleen mooi, maar ook comfortabel en kwalitatief hoogwaardig moeten zijn, is bij Arp een van de kernwaarden. Daarom produceren haar meubelmakers deze meubels met de grootste zorg en aandacht voor detail, zodat je er jarenlang van kunt genieten. De ontwerpen zijn tegelijk authentiek en tijdloos. Op deze meubels ben je niet zo snel uitgekeken en daarom kunnen ze generaties lang doorgegeven worden. Ontwerpster Sarah richt zich op het maken van duurzame, tijdloze en eigenzinnige ontwerpen waarbij vorm, constructie en functie centraal staan. Het resultaat? Meubels zoals meubels horen te zijn.

 


 

Zelf doen

Sarah begon haar carrière in 1997 als meubelontwerper in een kleine werkplaats in Haarlem. Haar idee: een goed ontwerp kan alleen ontstaan als je ook weet hoe het technisch vervaardigd moet worden. Extra leuk is dat de meubelmakers die destijds met Sarah samenwerkten de meubels van Arp vandaag de dag nog steeds voor haar maken. Dat doen ook zij met veel liefde en passie. Alles wordt nog steeds geproduceerd in precies dezelfde werkplaats in Haarlem waar Sarah ooit begon.

 


 

Ontwerpen

Een iconisch ontwerp van Sarah is de Longlegs ovale tafel uit 2004. Dit ontwerp is geïnspireerd op haar favoriete verhaal uit haar Londense jeugd: Daddy Longlegs. Het verhaal gaat over een meisje dat een geheime weldoener heeft met lange benen. Toen Sarah deze ovale tafel met lange kruispoten ontwierp, moest ze meteen aan dit verhaal denken. De unieke constructie van de kruispoot zorgt ervoor dat zoveel mogelijk personen aan de tafel kunnen zitten. Een tafel bestemd voor gezelligheid dus. Toen ze in 2004 begon met de eerste schetsen, zag je nog bijna nergens ovale tafels. Na de lancering verscheen echter de ene na de andere kopie van haar ontwerp, overal ter wereld, uiteraard zonder credits naar de bedenker. Jammer natuurlijk, maar voor Sarah niet het ergste van de wereld. Zij weet dat haar product het origineel is, met veel passie gemaakt, altijd van de allerbeste kwaliteit en bedoeld om mensen jarenlang blij te maken. En dat is wat telt. Sindsdien heeft Sarah ovale tafels tot een van haar specialisaties gemaakt.

 

Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem
Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem

 

Droomstoel

Na het ontwerpen van een aantal uitzonderlijke tafels groeide het verlangen naar een goede stoel. Dat is niet een makkelijke opgave, want het maken van een goede stoel hangt af van veel verschillende dingen. Een stoel bestaat namelijk vaak uit een groot aantal onderdelen, moet zo ontworpen worden dat hij in alle aspecten optimaal is en moet veel kunnen hebben, omdat het een echt gebruiksvoorwerp is. Sarah begon te dromen over een stoel met vormen die in elkaar over zouden lopen. Met een ijzerdraadje probeerde ze dit op verschillende manieren voor elkaar te krijgen. Na een flinke tijd broeden, wist ze het plots. De eerste Loupe stoel werd samen met de meubelmakers verwezenlijkt in notenhout. Een stoel met karakter, met een verhaal. Een echte Arp.

 


 

En meer

In de meubelwinkel vind je een uitgebreide selectie van hoogwaardige designmeubels. Er is niets fijner dan een nieuwe aanschaf voor je interieur eerst in het echt te kunnen bekijken voordat je een beslissing maakt, toch? Bij Arp Design in het centrum van Haarlem staan alle meubels, woonaccessoires en cadeaus die ook bijna allemaal online te zien zijn. Daarnaast heeft Sarah een aantal woonaccessoires aan haar eigen collectie toegevoegd die ze niet zelf heeft ontworpen, maar die wel passen bij haar stijl en echt iets toevoegen aan je interieur. Zo is ze bijvoorbeeld groot fan van de Moma Design Store (van het Museum of Modern Art in New York), waarvan een selectie in de winkel te vinden is. Verder vind je bij Arp, naast haar eigen hanglampen, ook de prachtige lampen van Fraumaier.

 

Arp meubelwinkel designmeubelen Haarlem

 

Arp Design is in de loop der jaren uitgegroeid tot een typisch Hollands merk, bekend om de duurzame, tijdloze, eigenzinnige en authentieke ontwerpen. Net als de naam is het vooral een gevoel, een uitdrukking van Sarah’s creatieve geest. Ga vooral eens langs in haar bijzondere meubelwinkel in de Kleine Houtstraat in Haarlem. Daar vertelt ontwerpster en oprichtster je maar al te graag meer over haar passie en helpt je bij het kiezen van je toekomstige meubel. En geloof me: dat wordt er eentje om trots op te zijn.

 

Contact

Arp Design
Kleine Houtstraat 36
2011 DN Haarlem
arpdesign.com

instagram.com/arpdesign

 

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, op afspraak
Woensdag, 11.00 – 17.30
Donderdag, 11.00 – 17.30
Vrijdag, 11.00 – 17.30
Zaterdag, 11.00 – 17.00
Zondag, op afspraak, maar vaak ook gewoon open

 

Beeld: Anouk de Kleermaeker & Lotte Kwant

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Arp Design.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké