Yesss, vanaf vandaag is de Dutch Sustainable Fashion Week weer in volle gang. Tijdens dit jaarlijkse evenement staat Nederland een hele week (t/m 30 september) in het teken van duurzame mode. Landelijk laten honderden modezaken en -merken zien hoe zij op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een betere en gezondere wereld. Vorig jaar had Haarlem al een aandeel in dit mooie project, maar volgens Naomi van Naomi Haaratelier was er nog ruimte voor verbetering. In samenwerking met super toffe, groene Haarlemse modezaken en de gemeente organiseerde zij dit jaar daarom een Vogue-waardige fotoshoot bij DeDAKKAS en is er een Groene Textielroute uitgezet door de hele stad. Kortom: Haarlem kleurt groen! En wat zijn we er trots op.

 


Achter de schermen bij de fotoshoot.

 

Dit jaar verloopt de DSFW zonder spraakmakende modeshows, maar juist met de focus op transparantie in onze eigen winkelstraten. Daarnaast doen veel winkeliers extra hun best om te bewijzen dat ‘duurzame kleding’ al lang niet meer gelijk staat aan ‘geitenwollen sokken’. Om te laten zien dat eerlijk geproduceerde mode enorm fashionable kan zijn, zocht Naomi Wijnands een professioneel team bij elkaar dat het echte high fashion-gevoel op beeld kon vastleggen. Langs de duurzame winkelroute in Haarlem vindt je nu dus de expositie ‘Duurzame Mode’. In de etalage van zeven duurzame koplopers staan de prachtige beelden geëxposeerd.

 

 

Veel winkels die meewerken aan het project ken je misschien al, zoals bijvoorbeeld Sur Atelier, Kpa en Puc Bags. Maar heb je ook al eens items uit deze zaken gecombineerd gezien tot een prachtige, fashionable nieuwe look? Nu wel! Dankzij modestyliste Anneke Lohy (werkt o.a. voor Vogue) en door de camera van fotograaf Jesse Claus is nu te zien hoe onze ‘eigen’ Haarlemse kleding kan ogen alsof het rechtstreeks van een catwalk in New York, Milaan of Parijs komt.

 

Achter de schermen bij de fotoshoot.

 

Waarom

Wist je dat er voor het maken van één T-shirt 1000 liter water nodig is? En dat de textielindustrie in 2015 zorgde voor een uitstoot van 1,2 miljard ton aan CO2? Dat is meer dan de uitstoot van al het internationale vliegverkeer en de scheepvaart samen. Precies. Dát is waarom. De Dutch Sustainable Fashion Week is bedoeld om modebewust Nederland voor te lichten over duurzame mode. Als we nog lang van deze wereld willen blijven genieten, is het namelijk belangrijk dat niet alleen de consument maar ook de ondernemer sneller kiest voor een duurzame optie.

 


Achter de schermen bij de fotoshoot.

 

Vaak is het probleem echter dat we niet genoeg weten van duurzaamheid. Wanneer je een kledingzaak bezoekt of online shopt, is het nog steeds lastig om bewuste keuzes te maken. Waar begin je? Waar moet je op letten? Daarnaast willen we het liefst niet inleveren op stijl, want we moeten natuurlijk wel goed voor de dag komen. Door modezaken en merken te helpen met het verspreiden van een transparante boodschap, helpt DSFW zowel de winkels als ook de consumenten om met elkaar gezamenlijk te streven naar een duurzame modebranche.

 

 

Meer duurzaamheid in Haarlem

Door Naomi van Naomi Haaratelier werd ik namens Haarlem City Blog uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de fotoshoot voor Dutch Sustainable Fashion Week. Persoonlijk vond ik het enorm inspirerend om te zien hoe achter de schermen al de (in mijn ogen niet allemaal even bijzondere) items op het kledingrek in een handomdraai werden gecombineerd tot een stijlvolle, hippe look. Conclusie: duurzaam kiezen is niet moeilijk, we moeten het gewoon nog leren. Ook in Haarlem.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven in Haarlem die niet bij de modebranche horen, maar wél duurzaam of gedeeltelijk duurzaam werken en we vinden het belangrijk ook hier aandacht aan te besteden. Daarom volgen er gauw meer blogs over bijvoorbeeld duurzame horeca, home & lifestyle winkels en zaken in de beautybranche. Stay tuned!

 

 

Je vindt de modebeelden in de etalages van Sur Atelier, Puc Bags, Yoga Specials, BrandMission, Paragons en Kpa. 

Meer info over Dutch Sustainable Fashion Week vind je op www.dsfw.nl

 

NAOMI Haar Atelier – haar & make-up
Anneke Lohy – styliste
Jesse Claus – fotograaf
De Groene Mug – duurzaamheidscampagne gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem
Dutch Sustainable Fashion Week

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!