Als bomen konden praten, dan zouden wij hoogstwaarschijnlijk aan hun lippen hangen… Een tijd geleden zijn er een aantal Haarlemse stadsbomen uit onze mooie Haarlemmerhout, maar ook op andere locaties gekapt. Deze bomen zijn echter niet in een versnipperaar verdwenen, in tegendeel zelfs. Deze bomen worden namelijk tot mooie houten eindproducten verwerkt door het bedrijf Haarlems Hout, en dat kan weer bij jou thuis terecht komen!

Haarlem-Hout-2

Van dit echte Haarlemse Hout worden bijvoorbeeld parkbankjes, picknicktafels, eettafels, keukenfrontjes, boekenplanken, terrastafels, stellingen/rekken, sokkels, lijsten, receptiebalies en kantinetafels gemaakt. Zo vindt het hout zoveel mogelijk de weg (terug) naar de stad. Van openbare ruimtes tot huiskamers, horeca en kantoren. Maar dit kan dus ook bij jou in huis, Haarlems Hout maakt meubels en producten op aanvraag.

Haarlem-Hout-5

Hout en producten afkomstig van Haarlemse stadsbomen dragen, naast hun hoofd-label Nederlands Hout, het sub-label ’Haarlems Hout’. Haarlems hout dus weer terug in de stad, en de producten komen zoveel mogelijk op de echte plek van herkomst terecht. Gekapte bomen uit de Haarlemmerhout komen bijvoorbeeld terug in de Haarlemmerhout, in de vorm van een bankje, picknicktafel, kinderspeelgoed of een hek voor kinderboerderij De Houthoeve. Het bedrijf levert ook balken op maat, gevelbekleding en wandbekleding aan Haarlemse architecten en aannemers.

Haarlem-Hout-4

Haarlems Hout houdt het traject van boom tot product (dat door het droogproces vaak tenminste 6-9 maanden in beslag neemt) zoveel mogelijk binnen de stad. Haarlemse stammen worden in Haarlem verzaagd, met een boomzaag bij Spaarnelanden of op windkracht door Haarlem’s houtzaagmolen De Eenhoorn. De planken worden in hun Haarlemse werkplaats (en deels bij Haarlemse sociale arbeidsvoorzieningen) verwerkt tot producten. Ook al het smeedwerk zoals poten en rugleuninghouders werken ze samen met echte Haarlemse ambachtslieden. Meer Haarlems kan deze onderneming dus niet zijn. Daar mogen wij als stad trots op zijn!

Haarlem-Hout-3

Bart en Isabelle, eigenaren van Nederlands Hout, wonen en werken in Haarlem, en zijn al sinds 2012 actief in de regio Haarlem met het behoud van regionaal kaphout, in eerste instantie onder de handels/merknamen Stadshout Haarlem en Stadshout Kennemerland. Deze gedreven eigenaren laten al te graag zien hoe zij van boom tot het eindproduct komen. Scholieren, boom-/houtliefhebbers of andere geïnteresseerden zijn dan ook welkom om boomverzagingen bij te wonen (meehelpen mag!) bij Spaarnelanden of De Eenhoorn.

Haarlem-Hout-1

Resthout (afzaagsels, schorsdelen) mogen, in grote partijen, door scholen enz. gratis worden afgehaald aan het eind van zaagdagen. Ook is het mogelijk het vervoer van Haarlemse stammen over het Spaarne door de molenaar van De Eenhoorn mee te maken (kinderen mogen mee in de penterbak!) of op zaterdagen een kijkje te nemen in de werkplaats van Haarlems Hout in de Kweektuin. De werkplaats is in principe elke zaterdag open tussen 10.00 en 15.00 uur voor bezoek (even bellen van te voren is handig). Iets laten maken van echt Haarlems hout? Bespreek het met Bart en Isabelle of ga langs in de werkplaats voor inspiratie.

Haarlems Hout
Haarlemmer Kweektuin
Kleverlaan 9
2034 JE Haarlem
Nederlands-hout.nl
Facebook.com/nederlandshoutHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!



dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké