Made with Maude heeft dorst naar verandering in de wijnwereld. Maud Kleuskens blaast met haar vernieuwende start-up het stof van de traditionele wijnindustrie. Met goede wijnen vieren we maar al te graag de mooie momenten in het leven. Maar dan moet het feest wel voor iedereen zijn.

Powervrouwen

Vrouwelijke wijnmakers zijn in opmars. En dat is maar goed ook, want met een schamele 15% zijn ze zijn nog altijd flink in de minderheid. Als dat alleen zou zijn omdat vrouwen simpelweg minder interesse hebben in wijn, was er geen probleem. Helaas is het tegendeel waar. Vrouwelijke wijnenthousiastelingen willen wel, maar krijgen in deze mannenwereld nog steeds niet de kansen die hun mannelijke collega’s wel krijgen. Made with Maude, een nieuw wijnlabel onder leiding van de Haarlemse Maud, wil daar verandering in brengen door vrouwen te verenigen, te ondersteunen en ze een gezicht te geven. In de wijnwereld, maar ook daarbuiten.

 

Made with Maude wijn vrouwelijke wijnmakers

 

Pit

Eind augustus belt Maud me op. Bij Ti Bisou, de fantastische crêperie in de Korte Houtstraat, spreken we af om een kop koffie te drinken. Maud is een dame met een uitstraling van hier tot Tokio. Krachtig, sprankelend en erg sympathiek. Iemand die weet wat ze wil en waar ze voor staat. Zelf kan ik daar niets anders dan bewondering voor hebben. Maar in de corporate wereld, waar Maud een tijd geleden met opzet uit is gestapt, was het voor haar vaak een belemmering. Waar mannen met dezelfde eigenschappen werden geprezen, werd zij veroordeeld. Doortastend? Nee. ‘Pittig’ noemen ze je dan.

De eerste vergeet je niet

Ongelijkheid kom je overal tegen, ook in de wijnwereld. Daar komt Maud achter wanneer ze haar baan opzegt en in Portugal gaat uitwaaien. Vlak daarvoor is haar moeder overleden, die haar nog op het hart drukt om vooral veel mooie herinneringen te maken. Maud heeft op haar dertigste een ernstig ongeluk gehad, dat al veel te veel roet in het eten heeft gegooid. Al die mooie herinneringen kan ze niet creëren als ze blijft doen wat ze doet, dus ze besluit het roer volledig om te gooien. Hoe precies, dat heeft ze nog niet helemaal voor ogen. Een vriend in Portugal biedt haar daarom aan te helpen alles op een rijtje te zetten en een strategie te bedenken, maar het businessplan belandt in de prullenbak nadat Maud wijnmaakster Patricia via-via ontmoet en spontaan 2.000 flessen wijn van haar koopt. Zonder te proeven.

 

Made with Maude wijn vrouwelijke wijnmakers

 

Wijnvrouwen

Deze eerste wijn van Maud is een frisse wijn uit de Interior Beira streek en wordt dus gemaakt door Patricia Santos, een gepassioneerde wijnmaker met een fascinatie voor de natuur. Bij het maken van wijn staat respect voor de druif voor haar voorop. Ze maakt wijn met haar hart en zorgt ervoor dat de bijzondere aspecten van de streek in de wijn bewaard blijven. Patricia vertelt Maud alles over het wijn maken, maar ook over de vooroordelen en de (seksuele) intimidatie waar vrouwelijke wijnmakers nog veel te vaak mee te maken hebben. Vrouwen zijn nog behoorlijk ondervertegenwoordigd in de industrie.

Missie

“‘De man’ is niet het probleem”, geeft Maud aan, om duidelijk te maken dat haar feministische werkwijze helemaal niet anti-man is, maar juist pro-vrouw. “De manier waarop wij allemaal soms vast blijven zitten in oude, conservatieve denkwijzen is wél het probleem”, en daar wil ze aan werken door vrouwelijke wijnmakers te verenigen, ze een gezicht te geven en hen in contact te brengen met distributeurs en de doelgroep. Maud heeft het tot haar persoonlijk missie gemaakt om bij te dragen aan een meer inclusieve wereld. Ten minste 20% van de winst wordt daarom ook ingezet om projecten en organisaties te steunen die zich inzetten voor gelijke kansen en rechten voor iedereen. Een groot deel van de winst gaat straks naar de Made with Maude Foundation, die vrouwenrechten en de positie van vrouwen in het bedrijfsleven bevordert. Zo willen ze bijvoorbeeld een project voor vrouwelijke taxichauffeurs in Pakistan mogelijk maken. Het is daar voor vrouwen vaak gevaarlijk om alleen te reizen, waardoor veel van hen economisch niet zelfstandig zijn. Made with Maude wil de opleiding tot taxichauffeur voor 110 vrouwen gaan sponsoren, zodat zij zelf een baan hebben, maar ook weer andere vrouwen veilig naar hun opleiding en werk kunnen brengen.

 

Made with Maude wijn vrouwelijke wijnmakers

 

De wijnen

Alle Made with Maude wijnen zijn 100% vegan, gemaakt van duurzame druiven en zonder toegevoegde suikers, kleurstoffen, synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige ingrediënten. Elke fles vertelt in detail hoe de wijn is opgebouwd, waar deze is gemaakt en natuurlijk ook door wie. Op de etiketten geen dromerige afbeeldingen van chateaus. De flessen hebben allemaal een eigen, onverwacht design met als gemene deler de kleur rood. Met opzet een signaalkleur want Maud wil een statement maken. En dat gaat haar lukken.

De Made with Maude wijnen zijn online verkrijgbaar via madewithmaude.com en bij een selectie horecagelegenheden en winkels, zoals bijvoorbeeld Traiteur Olivijn in de Gierstraat.

 

Contact

Made With Maude
Verspronckweg 103
2023 BD, Haarlem
madewithmaude.com

instagram.com/madewithmaude.official
facebook.com/madewithmaude

 

Wil jij ook een steentje bijdragen en de wijnen van Made With Maude verkopen of schenken in jouw zaak? De eerste twee collecties zijn nu in te kopen door contact op te nemen via maud@madewithmaude.com.

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké