Afgelopen oktober opende Inge Echterhölter de eerste verpakkingsvrije shop van Haarlem: Oodles and Pinches. ‘’Oodles en wat?!’’ hoor ik je denken. Vrij vertaald betekent dit ‘’grote hopen en kleine beetjes’’ en dit is ook precies waarvoor je hier terecht kunt. Op dit moment bestaat het assortiment voornamelijk uit producten voor in de keuken en de badkamer, allemaal organic en fair-trade. Op korte termijn kun je hier ook terecht voor bijvoorbeeld rijst en pasta. Je vindt de shop tussen de herenmodezaak Van den Broek en slagerij Van ‘t Hoff in de Generaal Cronjéstraat

 

Oodles and Pinches

Van een app naar een fysieke winkel

Zo ongeveer vijf jaar geleden ontstond er bij Inge een sterke behoefte om minder afval te genereren en vanuit die behoefte startte zij samen met zero waste bloggers een community. Vanuit dit initiatief en een achtergrond in de IT ontwikkelden Inge en haar man de zogeheten Zero Waste App. Hierin kun je alle zero waste shops ter wereld terugvinden. Handig voor op reis! Over reizen gesproken; voordat ze in 2017 naar Nederland kwamen, woonde Inge met haar gezin in Amerika. Na een jaar lang te hebben rondgereisd in een camper, was het tijd om weer te settelen zodat ook de kinderen naar school konden gaan. Het gezin komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar Haarlem voelde als de juiste plek om het een en ander opnieuw op te bouwen. Inge is begonnen met een container van het project de BakkeRij in de Waarderpolder waar ze merkte dat er in Haarlem wel degelijk een markt is voor het Zero Waste concept. Na een periode van lockdowns ging ze op zoek naar een geschikte ruimte voor een échte winkel. Al snel bleek dat de binnenstad niet haalbaar was en toen de voormalige ‘What’s in a bag’ winkel vrijkwam in de Cronjéstraat was de keus snel gemaakt. Overigens kun je ook nog steeds terecht in de webshop.

 

Oodles and Pinches

 

Zero waste, wat houdt dat nu precies in?

Het principe zero waste is gebaseerd op het aanmoedigen van hergebruik om zo het onnodig genereren van (teveel) afval te voorkomen, of in ieder geval te verminderen. In de winkel kun je dus langskomen met je eigen potten, bakjes, zakjes of andere lege verpakkingen van (verzorgings- of keuken)producten om deze hier bij te laten vullen. Er wordt precies afgewogen wat je nodig hebt en op deze manier hoef je dus niet een vaste hoeveelheid of inhoud te kopen. Overigens zegt Inge ook dat het begrip zero waste niet al te letterlijk moet worden geïnterpreteerd, want enig afval is bijna onvermijdelijk. Mocht je geen eigen verpakkingen hebben, dan kun je deze ook (leeg) in de winkel aanschaffen. 

Oodles and Pinches

 

 

One woman team

Momenteel runt Inge dit avontuur, zoals ze het zelf noemt, alleen, maar dat is nog maar het begin. Inge is erg gepassioneerd en enthousiast om deze lifestyle over te brengen en om het ook toegankelijk(er) te maken voor een groter publiek. Ze ontvangt je graag in haar winkel om je hier alles over te kunnen vertellen. Gooi je lege verpakkingen dus niet zomaar weg, maar laat je inspireren door het zero waste concept. Vanaf nu weet je waar je moet zijn: Oodles and pinches! 

 

Oodles and Pinches

 

Contact

Zero Waste Shop
Generaal Cronjéstraat 96
2021 JL Haarlem
www.oodlesandpinches.nl

facebook.com/oodlesandpinches
instagram.com/oodlesandpinches 

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, 11.00 – 17.00
Woensdag, 11.00 – 17.00
Donderdag, 11.00 – 17.00
Vrijdag, 11.00 – 18.00
Zaterdag, 10.00 – 16.00

 

Handtekening Manon

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie