In een groot pand aan de Gedempte Oude Gracht, bevindt zich een hele bijzondere, duurzame concept store: Sûr Atelier. Loop de trap op en neem zeker even een kijkje, want zoiets heb je waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Bij Sûr Atelier weet je namelijk precies waar de kleding, tassen en (home) accessoires gemaakt worden… achterin deze zaak! Bovendien kun je hier ook de talentvolle makers ontmoeten. De makers van Sûr zijn statushouders die op deze manier een eerlijke kans krijgen om ervaring en kennis op te bouwen, en uiteindelijk uit te stromen als zelfstandige ondernemers. Wat een hartverwarmend concept!

 

Sûr Atelier Haarlem

Sûr Atelier Haarlem

 

Een reis

Sûr Atelier is in juni 2016 begonnen bij ‘This is Gather’, het concept in het voormalige V&D-pand waarbij kunstenaars, ontwerpers en sociale ondernemers samenwerkten en hun verhalen lieten zien. Twee makers uit AZC De Koepel gingen bij Gather met oude, industriële machines aan de slag, zonder een vastomlijnd plan. Een jaar later had Sûr Atelier een eigen winkel in de Schagchelstraat met negen machines, zestien statushouders en een eigen collectie aan kleding, tassen en woonaccessoires. En nu vind je dit bijzondere concept dus al een tijdje aan de Gedempte Oude Gracht. In het atelier worden de collecties ontworpen én geproduceerd. Er wordt gewerkt, gelachen en geshopt, vrijwilligers en makers lopen continu in en uit.

 

Sûr Atelier Haarlem

 

Het atelier

Midden in het ruime, lichte pand hangen rekken met prachtige kledingstukken in rustige kleuren. Op tafels staan woonaccessoires en tassen uitgestald. Niks fast fashion; bij Sûr Atelier wordt het liefst gebruik gemaakt van biologische en/of natuurlijke materialen die verantwoord zijn gefabriceerd. Ook worden er vaak stof restpartijen gebruikt, die anders in de versnipperaar zouden belanden. Aan de kledingstukken – jurken, blouses, vesten, jasjes en sweaters – hangen kaartjes met de naam van de talentvolle maker en uit welk land hij of zij komt.

 

Sûr Atelier Haarlem

 

Achter in de zaak bevindt zich het atelier, hier kun je de makers ontmoeten. Wanneer je een kledingstuk koopt, zorgt het team dat het je perfect past. Terwijl je rondloopt in de winkel, kan het dus zijn dat er ter plekke een jurk versteld wordt of een broek ingekort. Wat een service! De makers worden op hun beurt weer door Sûr geholpen aan een betere voorbereiding op de Nederlandse maatschappij. Dit is duidelijk een heel goed voorbeeld van het bundelen van krachten, Sûr Atelier is een unieke samenwerking van ambacht, sociaal ondernemen en integratie.

 


 

Webshop

Heb je geen tijd om een kijkje te nemen bij Sûr Atelier, dan is er gelukkig ook een online shop waar je de prachtige kleding en originele tassen kunt shoppen. Maar dan loop je dus wel de gezelligheid, de makers en de bijzondere sfeer mis… Gewoon even langsgaan dus!

 

 

Sûr Atelier is een zaak waar wij als Haarlemmers zo enorm trots op mogen zijn. Hier staat ‘samen’ centraal en wordt de wereld een klein beetje beter gemaakt. Wat een prachtig, hartverwarmend concept. Niets anders dan respect en bewondering!

 

Contact

Sûr Atelier
Gedempte Oude Gracht 87
2011 GN, Haarlem
www.sur-atelier.nl

facebook.com/SurAtelier
instagram.com/suratelier

 

Openingstijden

Maandag, gesloten
Dinsdag, 10.00 – 17.30
Woensdag, 10.00 – 17.30
Donderdag, 10.00 – 17.30
Vrijdag, 10.00 – 17.30
Zaterdag, 10.00 – 17.00
Zondag, gesloten

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké