In een groot pand aan de Gedempte Oude Gracht, gezellig tussen Olala Chocola en Kat & Ko in, bevindt zich sinds kort het bijzondere concept Sûr Atelier. Loop het trapje op en neem zeker even een kijkje, want zoiets heb je (in Haarlem) waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Bij Sûr Atelier weet je namelijk precies waar de kleding, tassen en home accessoires gemaakt worden: achter in deze zaak! Bovendien kun je hier ook de talentvolle makers ontmoeten.

Sûr Atelier is in juni 2016 begonnen bij ‘This is Gather’, het concept in het voormalige V&D-pand waarbij kunstenaars, ontwerpers en sociale ondernemers samenwerkten en hun verhalen lieten zien. Twee makers uit AZC De Koepel gingen bij Gather met twee oude, industriële machines aan de slag, zonder een vastomlijnd plan.

Een jaar later had Sûr Atelier een eigen winkel in de Schagchelstraat met 9 machines, 16 statushouders en een eigen collectie kleding, tassen en home accessoires. En nu vind je dit bijzondere concept dus aan de Gedempte Oude Gracht, uitgebreider dan ooit: atelier, winkel en café bevinden zich samen in één pand. Hier worden de collecties ontworpen én geproduceerd. Er wordt gewerkt, gelachen en geshopt, vrijwilligers en makers lopen continu in en uit.

Midden in het ruime, lichte pand hangen rekken met prachtige kledingstukken in rustige kleuren. Op tafels staan home accessoires en tassen uitgestald. Niks fast fashion, bij Sûr Atelier wordt het liefst gebruik gemaakt van biologische en/of natuurlijke materialen die verantwoord zijn gefabriceerd. Aan de kledingstukken – jurken, blouses, vesten, jasjes en sweaters – hangen kaartjes met de naam van de talentvolle maker en uit welk land hij of zij komt.

Achter in de zaak bevindt zich het atelier, hier kun je de makers ontmoeten. Terwijl ik wat rondloop wordt ter plekke een jurk versteld bij een vrouw die ’m aan heeft. Wat een service! De makers worden op hun beurt weer door Sûr geholpen aan een betere voorbereiding op de Nederlandse maatschappij. Dit is duidelijk een heel goed voorbeeld van het bundelen van krachten, Sûr Atelier is een unieke samenwerking van ambacht, sociaal ondernemen en integratie.

Voor in het pand vind je het café waar je koffie, thee, taartjes, ontbijt of lunch kunt bestellen en een gezellige zithoek waar je van al het lekkers kunt genieten. Ook hier worden Nieuwe Nederlanders opgeleid, je kunt er kennis maken met heerlijke gerechten uit hun landen. Ken je bijvoorbeeld shakshuka, samboesak of fatayer? Geloof me, ze zijn allemaal het proeven meer dan waard!

Heb je geen tijd om een kijkje te nemen bij Sûr Atelier, dan is er gelukkig ook een online shop waar je de prachtige kleding en originele tassen kunt shoppen. Maar dan loop je dus wel de gezelligheid, de makers en de bijzonder lekkere lunchgerechten mis… Gewoon even langsgaan, dus 🙂

Sûr Atelier
Gedempte Oude Gracht 87
2011 GN Haarlem
www.sur-atelier.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag
10.00 – 17.30 uur

Fotocredits: Hannah HoekHaarlem City Blog

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!dit is de locatie