Sarah Berkhout tekent al haar hele leven, maar pas anderhalf jaar geleden liet ze de buitenwereld kennismaken met haar tekentalent. Ze startte met het aanmaken van een Instagram-account onder de naam Pink Street Art met een tekening van een blond meisje voor de Grote Kerk, een zelfportret. Vanaf toen ging het hard. “Tekenen is mijn uitlaatklep, het betekent ontzorgen in mijn hoofd.” Ze maakt kunstwerken met allerlei onderwerpen, maar vooral veel tekeningen van Haarlem. Wij zijn fan!

 

Sarah Berkhout Pink Street Art

 

Een echte Mug; Dol op Haarlem en haar buurtje

De negenendertigjarige Sarah is dol op Haarlem. Ze woont in het Kleverpark, wat haar betreft de leukste buurt van de stad. Waar haar dochter lekker buiten speelt en er zowel sociale controle is als een hoog borrelgehalte. Het is stads, maar ook een gezellige buurt waar men elkaar kent en praatjes met elkaar maakt. Ze is dol op de stad en dat zie je terug in haar tekeningen; bekende gebouwen vormen vaak de achtergrond van haar (familie)portretten.

 

Tekening Haarlem Kopen

 

Een persoonlijk cadeau was het begin

Sarah tekent al zolang ze zich kan herinneren, maar Pink Street Art zag het levenslicht dankzij een goede vriend. Sarah: “Mijn naasten, zoals mijn familie en mijn vriend waren altijd al super trots. Maar voor hen was wat ik deed óók gewoon; ze wisten niet beter dan dat ik goed kan tekenen. Anderhalf jaar geleden maakte ik een persoonlijk ontwerp voor een goede vriend die een nieuw huis had gekocht. Hij bokst veel en zijn dochtertje danst altijd, dus ik had een tekening gemaakt van zijn gezin met bokshandschoenen, muzieknootjes en bloemen. Het was een hele liefdevolle tekening en ik was superzenuwachtig wat hij ervan zou vinden. Je bent dan ineens zo kwetsbaar, het is heel persoonlijk en voor hetzelfde geld zou hij er een beetje lacherig over doen. Maar deze stoere bokser was helemaal ontroerd. Hij zei letterlijk “Saar, wil je me beloven dat je hiermee iets gaat doen? Dit is zo tof, dit mag je niet meer voor jezelf houden.” Hij was de katalysator, door hem is Sarah gestart met haar Instagram account.

Huppelend naar kantoor

Tekenen is voor Sarah super ontspannend en echt een uitlaatklep. “Daarom zijn mijn tekeningen ook zo zoet en pastelkleurig”, lacht ze. Ze werkt ook nog als docent en zorgcoördinator in het onderwijs, maar stiekem droomt ze ervan haar baan in het onderwijs op den duur te verruilen voor haar illustraties. Sinds een paar maanden heeft ze nu een eigen kantoor gehuurd, waar ze altijd huppelend naartoe gaat. Daar werkt ze hard, maar ze komt altijd met veel energie en een big smile thuis. Het is de plek waar ze haar eerste geboortekaartje ontwierp en waar, wat haar betreft, nog veel meer mag ontstaan. “Ik stop in elk project mijn hele ziel en zaligheid, maar ik krijg er zoveel voor terug.”

Ze ontwerpt zowel voor de zakelijke markt, zoals voor horeca, merken en ondernemers, als voor particulieren. Klanten als TLC, waar ze een ontwerp voor maakte van Fred van Leer, en sieradenmerk LeReve, waar ze de huisstijl voor creëerde, wisselen af met veel opdrachten voor particulieren. Vooral tekeningen in opdracht voor gezinnen voor bekende Haarlemse gebouwen als de Bavo, of in een bootje aan het Spaarne vinden gretig aftrek. Als je een opdracht bij haar plaatst, vraagt ze altijd of je persoonlijke details en kleding fotografeert en naar haar stuurt. Zo kan ze de hockeystick van je zoontje precies natekenen, of de favoriete ruche jurk van je dochter. Steeds vaker vragen mensen ook om deurportretten. “Dan zitten de poezen en honden er ook gewoon bij, of kan je zoontje steppen in de straat. Zo dierbaar om dat te mogen vastleggen.”

 

Bij Saar Thuis Haarlem

 

Samenwerking met Bij Saar Thuis

Met de meiden van winkel Bij Saar Thuis in de Zijlstraat heeft Sarah een bijzondere band. Zij waren de eerste winkel die haar kaarten gingen verkopen en het vertrouwen in haar stelden. Het is een warme, zakelijke connectie en ze delen dezelfde passie voor mode. Ook vinden zowel Bij Saar Thuis als Sarah het belangrijk dat mode duurzaam geproduceerd wordt. Beiden droomden los van elkaar al langer van een eigen modelijn, en nu is het zover: de eerste Bij Saar Thuis x Pink Street Art collectie is onlangs gelanceerd. “We hebben nu in de eerste collectie een trui van biologisch katoen in twee kleuren, die we Summer Breeze hebben genoemd. Heel toepasselijk vonden we; een meisje ligt te zonnen op het icoontje op de trui. En we hebben een T-shirt genaamd Rosé All Day, ook in zachte kleurtjes, met een icoontje van een meisje met een glas wijn.” Vanwege groot succes willen ze vervolg geven aan de samenwerking. “In de zomer en hopelijk ook het najaar brengen we een nieuwe collectie uit. Alles in een kleine oplage, we willen geen massaproductie en op is op.”

 

Tekening Haarlem Kopen

 

Sarah’s favourites

De ontwerpen waar ze het meest trots op is? “Toch die tekening van het Spaarne met de kerk, het Teylers museum en de Waag. Die heb ik getekend tijdens de eerste lockdown, en gratis weggegeven om mensen een lichtpuntje te bieden. Ik had hem gemaakt en gepost met als tekst ‘Ben je net zo verliefd op deze tekening als ik? Stuur me een berichtje, dan mail ik je het bestand.’ Ik denk dat ik er wel 100 heb weggegeven.” En natuurlijk dat zelfportret hè. “Dat is mijn allereerste gepubliceerde tekening geweest, het schatje van mijn hartje. Daar is het allemaal mee begonnen. Ja, die is me super dierbaar.”

 

Contact

Pink Street Art
www.pinkstreetart.nl

facebook.com/saar.pinkstreetart
instagram.com/pink.street.art

Volg ons!
Volg Haarlem City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van Haarlem & omgeving!We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Oké